Република България ■ Община Стара Загора
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Приют за животни

Банер

Ремонтни дейности

Банер

ОП Околна среда

Банер
Банер
Банер
Банер

Вие се намирате в: Начало Пресцентър Откриване на Музей на религиите в Стара Загора

Откриване на Музей на религиите в Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев, министър председателят Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов прерязаха лентата на възродената за нов живот като Музей на религиите Ески Джамия в центъра на Стара Загора. На церемония днес бе отбелязан успешният край на проекта „Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите" на стойност 2.4 млн.лв., изпълнен по Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG 161PO 001/3.1-01/2008 "Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма" на Оперативна програма „Регионално развитие"2007 - 2013.

Представител на строителния Консорциум «Ески Зара» - изпълнител на обекта, върна символично ключа на обекта на Министър председателят Бойко Борисов.

«Стара Загора е град с осем хилядолетна история. Горди сме с новия обект, който има важно значение в картата на културния туризъм на града ни. Изказвам голямата си благодарност към министър-председателя и министрите Рашидов и Павлова за възможността в Стара Загора да се реализира такъв проект със средста от Европейския съюз. Благодаря от сърце на всички строители, проектанти и реставратори, които работиха по възстановяването на Ески Джамия и превръщането и в Музей на религииге!» - каза кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев, който получи ключа за стопанисване на обекта от премиера.

«Това правителство за първи път разработи програма за културен туризъм и Национална карта за развитие на културния туризъм.В тях Стара Загора има важно място. Ески Джамия е построена върху светини от различни епохи, това е сграда със значението на Колизеума в Рим и църквата «Света София» в Истанбул, тук вече е Музеят на религиите» - каза от своя страна Министър Вежди Рашидов.

Пред събралото се мнозинство от граждани премиерът заяви, че в Стара Загора предстои да бъдат инвестирани 40 млн.лв. по различни проекти, а министър Лиляна Павлова припомни някои от тях – проектът за Античния комплекс, за развитието на градския транспорт, за създаване на специализирана болница за ранно онкологично лечение, изграждане на 7 центъра за настаняване на деца с увреждания и др.

Ески джамия е единствената оцеляла, изцяло запазена сграда в Стара Загора по време на Руско–турската освободителна война. Още през 1927 година тя е обявена за старинен паметник според тогава действащия Закон за старините. След мотивирано предложение от страна на НИПК, през 1972 г. тя е обявена за архитектурен паметник на културата , а отделно стенописите в джамията са обявени за художествен паметник на културата от национално значение.

Според строителния надпис запазен над входа на молитвения салон строителството на джамията е заършено към края на 811 г.по Егира ( т.е.м.септември 1409 г.).

През 2001-2004 г. 2008-2009 г. под ръководството на Димитър Янков - зав.отдел "Средновековна археология" в РИМ-Стара Загора бяха проведени археологически разкопки в молитвения салон и предверието на Ески джамия в Стара Загора.

В очертанията на молитвения салон се разкрити основите на средновековна църква – еднокорабна, едноапсидна, изградена от камък на калова спойка. Църквата е полувкопана в тогавашния терен. Пространството около нея е използвано за некропол. Проучени са повече от 60 християнски гроба от този некропол.

По време на проучванията случайно е преоткрит старогръцки посветителен надпис от Галиен, върху каменен блок, вграден в северния стилобат, замазан с пласт хоросан тъкмо по време на втория ремонт на джамията.

Установено е, че преди изграждането на джамията църквата вече е била в руини, но въпреки всичко планът на мюсюлманския храм е изцяло съобразен с плана на средновековната църква. Самата църква е изградена към края на Х в.

През 2005 г. при проучванията на западното предверие, под северния стилобат бяха проучени останки от пещ за строителна керамика. Според откритите материали пещта маже да се датира в края на V или началото на VІ в.

Под основите на средновековната църква през 2009 г. бяха открити останки от езическо светилище, посветено на най-почитаното божество от траките - тракийския конник . Според откритите материали то може да се отнесе към втората половина на ІІ-ІІІ в.

Под източния зид на молитвения салон е разкрита ритуална яма, която според откритата керамика може да се отнесе към финала на ранножелязната епоха в Тракия ( края на Х в. пр.Хр.). В първата година след Освобождението на България Ески джамия е била православен храм. В нея са кръщавани новородените деца на Стара Загора, извършвали са опела, венчавки, служби.

Придобитите от разкопките данни сочат изключителната значимост на паметника за твърде дълъг период от време – от края на Х в. пр.Хр.до края на ХІХ в.(фактически последният голям ремонт на Ески джамия), един култов комплекс, който е вече Музей на религиите.

Днес той ще е отворен за посетители до 18,00 ч. и на 30 септември в Нощта на музеите и галериите също ще може да бъде разгледан от всички желаещи.