Транспорт и Екология
В спортна зала „Иван Вазов“ в Стара Загора се провежда 8-ят Международен и републикански турнир по художествена гимнастика за купа "Берое". Той бе открит от заместник-кмета на Община Стара Загора Красимира Чахова и областния управител Гергана Микова. Те поздравиха организаторите от клуба домакин на проявата СКХГ „Берое“ за рекордния брой – близо 400 участници, и им пожелаха успех в надпреварата, както и много медали през годината. Официалните лица наградиха победители в различните дисциплини.

Първи на подиума се изявиха участничките при жените категория „А“, а след тях излязоха състезателките на девойки старша възраст в същата категория. След официалното откриване на подиума излязоха и най-малките, родените през 2011, 2010, 2009 година и т.н. Състезанието продължи до късно вечерта със състезанията на девойки старша възраст и жени в категория „Б“. Днес стартираха децата до 10 години и девойки младша възраст.

В турнира участват гимнастички от 34 български клуба и четири от Молдова, Украйна и Гърция, както и една гимнастичка от Чили. Клубът домакин на проявата „Берое“ бе представен от 24 състезателки.

Cпортен клуб по художествена гимнастика „БЕРОЕ“ е създаден през 1994г.и е допринесъл много за имиджа на град Стара Загора и България.

18.02.2018 г.

Възпитаниците на две детски градини в Стара Загора зарадваха днес общинарите с песни, танци и ритуали посветени на празника Сирни Заговезни.

Най-напред малчуганите от детска градина №35 „Свобода“ показаха ритуала „Прошка“. Облечени в народни носии момчета и момичета разказаха и показаха как по-младите в рода искат прошка от по-възрастните.

След това децата с много майсторство демонстрираха още типични ритуали за празника – хвърляне на оротници, прескачане на огън и най-веселият за децата „хамкане“.

Малчуганите изпяха и песнички свързани с празника и родното огнище.

Кукери от детска градина № 68 „Патиланско царство“ задрънкаха с хлопките и гониха злите сили. Малките танцьори пък с впечатлиха с изпълнението си на фона на любимата песен „Изгреяла е месечинка“.

Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов благодари на преподаватели и родителите, че възпитават децата в съхраняване на българските ритуали.

„Поискайте прошка от родителите си. Помнете, че това е благородно, за да е по-леко на сърцата ви. Бъдете благородни“, призова децата Делян Иванов.

После всички получиха подаръци от Общината със задължителната халва, за да „хамкат“ и вкъщи.

IMG 5660 1 IMG 5662 IMG 5670 1 

19 февруари (понеделник)

145 години от обесването на Васил Левски
Общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя.
11.00 ч. Пред паметника на Васил Левски

140 години от Освобождението на България
Граф Н. П. Игнатев „ Моят идеал беше и е свободна България...” - изложба.
12.00 ч. НЧ „ Пробуда – 1928”, с. Змейово

„В памет на Апостола" - библиотечен филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина“ гостува с изложба и литературно четене на пенсионерски клуб „Августа Траяна”.
13.30 ч. Клуб на пенсионера "Августа Траяна"

„Заарска завера 1873“ от Елена Димитрова
Постановка: Ивалин Димитров
Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.
19.00 ч. Драматичен театър

20 февруари (вторник)

„В очакване на Баба Марта". Библиотечен филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина“ и Таня Иванова гостуват на СУ „Христо Ботев” – народна митология, ритуали и символи за мартеницата, творческа работилница с литературно четене на творби от Елин Пелин, Веса Паспалеева, Елисавета Багряна, Атанас Душков и др. български автори.
11.30 ч. СУ „Христо Ботев"

„Трагедия от грешки“ по „Крал Лир“ от Уилям Шекспир
Постановка: Ивалин Димитров
Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.
19.00 ч. Драматичен театър

Благотворителен концерт на ГПЧЕ „Ромен Ролан“
19.00 ч. РБ „Захарий Княжески“

„Живота бяс“ по текстове на Ф. М. Достоевски
Драматизация: Веселка Кунева и Ина Божидарова
Спектакъл за възрастни на Държавен куклен театър – Стара Загора.
19.30 ч. Куклен театър

21 февруари (сряда)

„Знамето на Старозагорското въстание – първообраз на националното ни знаме“ – кръгла маса, с участието на изявени специалисти и изследователи на българската история.
15.00 ч. зала 33, Регионален исторически музей

Гостува ОДТ „Боян Дановски“ – Перник
„Влизай без да чукаш“ от Андрей Калудов и Андрей Филипов
Постановка: Андрей Калудов.
19.00 ч. Драматичен театър

22 февруари (четвъртък)

До Ре Ми в пелени 3 – опера за бебоци
Режисьор: Росица Костова.
11.00 ч Оперен театър

„Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев
Постановка: Светла Тодорова.
19.00 ч. Драматичен театър

23 февруари (петък)

„Царицата на чардаша“ – оперета от Имре Калман
Режисьор: Николай Априлов.
19.00 ч. Оперен театър

24 февруари (събота)

„Тодоровден – въплътен в традицията и силата на коня“.
10.00 ч. с. Михайлово

„Борис Христов – портрет на един глас“ – документален филм
Организатор: Музикално общество „Борис Христов“.
11.00 ч. РБ „Захарий Княжески“

25 февруари (неделя)

„Дядо вади ряпа“ по Ран Босилек
Куклен спектакъл за деца.
11.00 ч. Куклен театър
Известни са крайните резултати от проведен конкурс за избор на директори на детски градини в Стара Загора. Той бе проведен от комисия, назначена със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.
„Обявеният конкурс бе за директори на детски градина № 4, № 11, №25, №29, № 66 в града и е проведен според изискванията на чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.91 от Кодекса на труда. Той премина в два етапа- допуск по документи и интервю с кандидатите по предварително обявени критерии“, съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарните въпроси в Община Стара Загора и председател на комисията.
Критериите са свързани с представяне на програма за развитие на детската градина, професионална и управленска компетентност, познания за нормативната уредба и прилагане на Системата за финансово управление и контрол (СФУК).
Успешно издържалите конкурса са кандидатите: Силвия Стоянова,Виолета Сидерова, Меглена Динкова, Донка Минчева и Антония Тончева.
„Руско – турската Освободителна война 1877/78 г. в гравюрите на чуждестранни художници и кореспонденти“ – изложба

1 март, Художествена галерия

Веществено-документална изложба „С български дух и европейска мисъл”.

2 март 17.30 часа, Регионален исторически музей Стара Загора

Тържествена заря-проверка с празнични илюминации пред Областна администрация

2 март, 19.00 часа

Уникалното паметно шествие под надслов „За Свободата... Да развеем българското знаме“ ще премине отново трикилометровия път-поклон до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. С любов към Отчеството, за четвърта поредна година, хиляди граждани, военнослужещи и гости на Стара Загора ще пренесат на ръце 300-метровия национален трибагреник до Мемориала на загиналите в боевете за защита на града.

Нека пак, в този паметен за всички ни ден,

възкресим подвига на тези, що в името

на Истината и Свободата преминаха отвъд, за да оставят безсмъртен спомен и пример.

Те, с кръвта си написаха

своята славна страница и ни я завещаха,

а величавия им дух и беззаветна храброст

и до днес пазят земята ни!

Да разтворим сърцата си

и по- силни от всякога да прегърнем

надеждата за нашето бъдеще, тук,

в нашия град,

в нашата България!

Нека заедно, ВСИЧКИ,

в единение и любов към Отечеството

да застанем ОТНОВО в паметното шествие

и изпълнени с победната сила

на вярата в България,

пренесем и издигнем

националния ни трибагреник

на Мемориалния комплекс

„Бранителите на Стара Загора“!

По този ПЪТ ПОКЛОН си нужен и ти! ЕЛА!

ЗА СВОБОДАТА....ДА РАЗВЕЕМ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ!

3 март, 11.00 часа, пред Областна администрация

09.00 часа - Божествена света литургия в Катедрален храм „Свети Димитър“

10.30 часа - Полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора

11.00 часа – „ЗА СВОБОДАТА... ДА РАЗВЕЕМ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ!“ – паметно шествие с националния трибагреник до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“

12.00 часа – „ПРЕД ПАДНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ – ПОКЛОН!“ - общоградско честване

Финал на паметното шествие и издигане на националното знаме.

Поднасяне на венци и цветя пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.Програма 3 март – Национален празник на Република България

140 години от Освобождението на България
На безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора 0800 157 37, от 12 до 15 февруари са подадени близо 130 сигнала, от тях за неправилно паркирани превозни средства са над 40. За бездомни и агресивни кучета са постъпили 6 обаждания от граждани, на които са реагирали екипи на Общинския приют за безстопанствени животни. В приюта е прибрано куче, порода „Питбул“, заловено на 211 км. на АМ „Тракия“.
През изминалите дни е сигнализирано и за компрометирана част от оградата на СУ „Иван Вазов“, информацията е подадена към Отдел „Образование“ на Община Стара Загора, както и към директора на гимназията. Районът е бил обезопасен и се очаква отремонтиране.
Служители на охранителна фирма са заловили 3 малолетни лица, извършители на сеч в общинска гора, по пътя за кв. „Дъбрава“. На майка им е съставен Акт за установяване на административно нарушение от екип на Звено „Контрол на обществен ред“. Екип на Звено „Озеленяване и комунални дейности“ е прибрал дървесината.
На празничния 14 февруари, сигналите за силна музика от заведения са 5. Съставен е Акт за установяване на административно нарушение на техническия ръководител на строителен обект, с адрес ул. „Генерал Столетов“ №36, за вдигане на шум.
На Горещия телефон е сигнализирано още и за мъж, на видима възраст около 30 години, който е стоял седнал на ЖП релсите. Информацията е предадена към дежурен екип на ОД на МВР. След проверка не е намерено лицето.
Младежи с велосипеди са показали агресивно поведение на Античния форум „Августа Траяна“ на 15 февруари.
Граждани са информирали и за липса на улично осветление в няколко части на града, както и за замърсено междублоково пространство в района на ул. „Майор Кавалджиев“ №170.
Община Стара Загора е отреагирала на сигналите, за които има правомощия, а останалите са насочени към компетентните органи. На гражданите е върната обратна информация.

16. 02. 2018 г.
Повече от 10 събития - ученически състезания и конкурси, беседи, викторини и представяне на книга включва програмата на Община Стара Загора, посветена на 145-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски.

На 19.02. 2018 г от 11.00 ч. пред бюст-паметника на Левски ще се проведе тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя. Той ще започне с отслужването на заупокойна панихида за Апостола. Отворен за безплатни посещения от 13.02. до 16.02. 2018 г., както и през целия ден е Музеен обект „Хилендарски метох“ в двора на катедралния храм „Св. Димитър“, с работно време: 9.30 ч. – 17.30 ч.

Програмата на Регионалния ИМ – Стара Загора по повод 145-годишнината от гибелта на Апостола включва още по заявка Mузейно-образователна програма „Заветите на Апостола“ със специализирана беседа и образователни игри в „Хилендарски метох“.

Поради големия посетителски поток образователнатa програма няма да бъдe провежданa на 19.02.2018 г.

Специална безплатна беседа и обиколка, посветени на престоя и делото на Васил Левски в Стара Загора, заедно с местните революционери и възрожденци, ще се състои в неделя, от 16.00 часа. Организатори са Тихомир Рачев и Дамян Тодоров. Сборният пункт е паметникът на Апостола, след което групата ще се премести пред „Хилендарския метох“.

16.02.2018 г.
Осмото издание на международния турнир по художествена гимнастика за купа „Берое“ ще събере в Стара Загора над 400 участнички от страната и чужбина. Надпреварата в общинска зала „Иван Вазов“ започва в събота сутринта, а официалното откриване е предвидено за 13:30 часа.

Общо 36 клуба участват от България, сред които най-силните в последните години „Левски“, „Грация“, „Левски Илияна“, „Диляна“, „Левски плюс“ и „Тракия“. Те ще се представят с най-изявените си състезателки, a oсвен с клуба домакин „Берое“, Стара Загора се включва и с другите два отбора - „Импала“ и „Елит“. Потвърдено е участието и на състезателки от Гърция, Украйна, Молдова и Чили.

Турнирът за купа „Берое“ се провежда само две седмици преди старта на квалификациите за попадане в елита по художествена гимнастика у нас и това обуславя присъствието на най-добрите грации от различните клубове, обясни председателят на СКХГ „Берое“ Антоанета Терзиева.

Състезанието ще започне сутринта на 17 февруари със съчетанията на жените и девойки старша възраст в група „А“. По програма официалното откриване е насрочено за 13.30 ч., след което ще се извърши и награждаването на победителките в двете възрастови групи. В първия ден на турнира публиката ще види още изпълненията на ансамблите, деца, групи „А“ и „Б“, както и девойки старша възраст и жени група „Б“. В неделя надпреварата продължава в 8:30 часа със съчетанията на девойки младша възраст група „А“ и деца до 10 г. група „А“.

Антоанета Терзиева сподели, че състезателките на „Берое“ са подготвени за добро представяне и си пожела няколко медала от талантливите възпитанички на клуба-домакин на надпреварата. Главен съдия на турнира за купа „Берое“ ще бъде Красимира Филипова.

16.02.2018 г.
Посланикът на Аржентина у нас Н.Пр. Алберто Труеба и министърът на туризма Николина Ангелкова бяха едни от първите посетители на изложбения щанд на Община Стара Загора, на най-голямото туристическо изложение в България „Ваканция и СПА Експо“, което се провеждаа в София от 14 до 16 февруари. В разположения в зала 3 на Интер Експо център щанд на Туристическия информационен център, разработен заедно с Държавната опера и Регионалния исторически музей те се срещнаха и разговаряха с ресорния зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова, която ги запозна с годишния календар на събитията в града за 2018 година. Дипломатът е голям почитател на оперното изкуство и вече е посетил Града на липите заедно с дипломатическия корпус миналата година.

Най-атрактивно в обновената визия на Старозагорския щанд са представени за посетителите римското мозаечно наследство на Августа Траяна, форумът на „Преблестящия град на траянците...“, който и днес е сцена на спектакли и концерти, както и красивите стенописи в единствения у нас Музей на религиите. Изложените реплики на експонати от фондовете на Регионалния исторически музей – Стара Загора разкриват богатата култура на обитателите на праисторическите селищни могили (VI-III хил.пр.Хр.) в района на града. Атрактивни фотоси представят уникалния за страната ни Археологически музей „Неолитни жилища“, в който са съхранени останките на едни от първите и най-добре запазени жилища в Европа от епохата на ранния неолит (VI хил.пр.Хр.).

Съдържанието се допълва от информационни материали за забележителности, културни маршрути, празници, фестивали и спортни събития; за балнео и СПА туризъм на Старозагорските минерални бани и активен отдих сред природата на Сърнена гора; за настанителна и конферентна база, места за хранене и развлечения.

Министър Ангелкова откри 35-то издание на най-мащабното туристическо изложение в България - Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, която дава възможност за нови контакти, разширяване на мрежата от партньори и клиенти, бизнес срещи с професионалисти от цял свят във всички сектори на туристическия бранш. Всяка година форумът привлича над 350 компании и повече от 20 хил. специалисти и гости, а миналата година отчете 9% ръст на посетителите.

Борсата е част от събитията, които Министерството на туризма организира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, и това несъмнено е високо признание за значението ѝ. Ден преди нея се проведе неформалната среща на министрите на туризма от ЕС „Туризъм и икономически растеж“, която беше първа по рода си. Дискусиите заявиха общото им желание заедно да подпомогнат развитието на туризма, който е важен двигател за устойчив икономически растеж в ЕС. На него се падат близо 10 на сто от брутния продукт на Съюза и 12% дял от европейските работни места. В България отрасълът формира около 13% от БВП на страната, подчерта министър Ангелкова при откриването на форума.
IMG 1318 IMG 1326 IMG 1329 IMG 1330 
15.02.2018 г.
Страница 1 от 693

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

  • п.к. 6000
  • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
  • Телефон за информация и централа:
    (042) 614 614
    Факс (042) 25 91 32
    Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
  • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...