Транспорт и Екология
ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА
В изпълнение на изискванията на чл. 40, ал. 4
от Закона за общинската собственост
ОБЯВЯВА:
ПОСТЪПИЛО Е ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАМЯНА НА:

- 5 кв. м - собственост на ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА, представляващи проектен имот с идентификатор 68850.504.6624 по КККР на гр. Стара Загора с площ 5 кв. м (част от УПИ ХІІ5507 в кв. 291 по ПУП на гр. Стара Загора)

със

- 2 кв. м - собственост на Денка Желязкова Балева, Недялко Динев Желязков, Стойка Христова Желязкова и Галина Стефанова Диманова, представляващи ПИ с проектен идент. 68850.504.6625 по КККР на гр. Стара Загора с площ 2 кв. м (част от ПИ № 5507 в кв. 291 по ПУП на гр. Стара Загора, попадащи в уличната регулация на улица с о.т. 249 – 152).

 

За допълнителна информация: тел. 042 / 614 681
Близо 50 предложения ще разгледа Общинският съвет на редовното си заседание този месец

Община Стара Загора и фирма „Екоколект“ организират конкурс за рисунка на тема „Аз и природата“.
В него могат да участват ученици от първи до четвърти клас от училищата в Стара Загора.
Целта на кампанията е да се формира отговорно отношение към природата и заобикалящия ни свят и да се предизвика ангажираност у младите хора за опазването й.
В рамките на две седмици участниците ще могат да нарисуват своите картини по зададената тема. Няма изискване за формат или материали използвани за изработка.
Специална комисия ще избере най-добрите рисунки, а авторите им ще получат награди – таблет, МР 3 плеър, музикални слушалки.
Творбите се събират в стаи 602 и 603 в сградата на общинска администрация Стара Загора.
Кампанията приключва с награждаване на победителите на специална церемония. Тя ще се проведе на 11.12.2017 г. от 15.00 часа в Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора.

 

 

На основание чл. 124б, ал. 2 от ЗУТ и Заповед № 19-13-287 от 21.11.2017 г. на Кмета на Община Стара Загора, се разрешава изработване на проект за промяна на План за регулация на с. Маджерито, Община Стара Загора, одобрен със заповед № 19-12-179/ 01.08.2017г., в частта му за УПИ X358 и УПИ IX358 от кв. 29, като се променя дворищнорегулационната граница между двата парцела и УПИ X358 от кв. 29 се урегулира с площ от 982 кв.м., съответстващи на документа за собственост (съгласно представената скица – предложение и техническо задание), който се намира в стая 516, ет.5 на Община Стара Загора.

 

На основание чл. 124б, ал. 2 от ЗУТ и Заповед № 19–13–286 от 21.11.2017 г. на Кмета на Община Стара Загора, се разрешава изработване на проект на План за регулация за ПИ 68850.114.7 по ККР на гр. Стара Загора, с НТП – спортно игрище. За имота да се отреди урегулиран поземлен имот УПИ II7 от кадастрален район 114, достъпа до който се осигурява от улица с о.т 3004 – о.т. 3005, представляваща ПИ 68850.523.137 по ККР на гр. Стара Загора, с НТП – за второстепенна улица (съгласно представената скица – предложение и техническо задание), който се намира в стая 515, ет. 5 на Община Стара Загора.

Над 200 впечатляващи с красотата си костюма са създадени за реализацията на мюзикъла „Сиси – душата на императрицата“ по музика и текст на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер, с чиято премиера на 27 ноември 2017 г. от 19.00 часа, Старозагорската опера официално ще открие 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Това съобщи днес по време на пресконференция авторът на декора и костюмите – Гендони. По думите му, визията е повлияна от стилистичните миксове от втората половина на 19-ти век, но е преведена на модерен език. Режисьор на българо-австрийската продукция, която представя произведението за първи път в пълната му версия, е директорът на старозагорския оперен театър Огнян Драганов. Той призна, че подготовката му е започнала преди две години и неоромантичната опера по замисъла си, звучи като чисто европейски мюзикъл, който представя достойно новите постижения на трупата в оперното и балетното изкуство.

„Тази премиера е дългоочаквана, с една голяма предварителна инвестиция на усилия от страна на целия състав на операта, ръководена от директора Огнян Драганов. Радващо е, че за поредна година Община Стара Загора успява да бъде основен двигател и спомоществовател на фестивала. Той се финансира със 100 000 лв. бюджетни средства“, съобщи днес зам.-кметът Иванка Сотирова.

Творческият екип изцяло се придържа към класическо сценично решение с пищна сценография и костюми, адекватни на епохата, в която се развива действието. Спектакълът ще пресъздаде на сцена живота на една от най-колоритните личности в австрийската история – императрица Елизабет Баварска, наричана галено Сиси. Една от най-ярките женски фигури, идол на онова време, Сиси се сравнява с други имена на влиятелни жени като Коко Шанел, Мерилин Монро, принцеса Даяна, като съдбата на последната е близка до нейната собствена. Императрица Сиси продължава да бъде за много поколения символ-легенда на свободолюбивата австрийска жена.

Огнян Драганов лично е избирал изпълнителите за ролите като е търсил и визуална прилика с героите, които те пресъздават на сцената. Той представи творческия екип на спектакъла - Емилия Иванова в ролята на Сиси, солистите Емилия Джурова, Валери Турманов, Александър Баранов, Теодор Петков, Нели Нечева и др., хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Премиерния спектакъл ще дирижира босненският диригент Андрия Павлич. Хореографията е на Йоана Влагули /Гърция/. Мюзикълът се изпълнява на немски език, диалозите са на български, ще има и субтитри. Действието се развива в 10 картини, времетраенето на спектакъла е 2 часа, а билетите са на привършване, съобщиха на пресконференцията днес.

Мащабният проект „Сиси – душата на императрицата“ се осъществява със съдействието на Министерството на културата на Република България, под патронажа на посланика на Република Австрия у нас Роланд Хаузер, в сътрудничество с Музикално-продуцентска къща Холендер-Калкис – Виена.

Две телевизии ще заснимат представлението – БНТ и австрийската „Аркадиа ТВ“.

Предстои мюзикълът да бъде представен догодина във Виена, ще има и национално представяне в цяла България.
2 kartina obr 5 kartina obr 23805662 1776971045646942 1399912182 n 23846265 1776971042313609 881590917 n IMG 2170 IMG 2172 
22.11.2017 г.
Четвъртото издание на Фестивал „Хляб и Вино“ отново ще проведе благотворителна кампания в помощ на болни деца с помощта на своите посетители. Тази година всички събрани средства от таксата „вход“ от 5 лв. на посетител ще бъдат дарени на две деца от Стара Загора, които страдат от детска церебрална парализа и семействата им събират пари за лечението им чрез стволови клетки. Това са 4-годишния Георги Стоилов – Гого и 6-годишната Анна Кръстева. За операцията на всяко от децата са необходими по около 36 000 долара, отделно трябват средства, за да провеждат непрекъсната специализирана рехабилитация. Наскоро Анна загуби и своята майка, което постави семейството и в още по-затруднено положение.

И двете деца имат разкрити дарителски сметки, по които сумата, набрана от входните такси на фестивал „Хляб и Вино“ ще бъдат приведени по равно. Лице и гарант на благотворителната кампания отново ще бъде Мисис България 2016 Европа Ива Гургуриева. Миналата година фестивалът подпомогна с набраните 750 лв. 9-годишния Байрям Байрям от с.Тъжа, на когото успешно беше присаден бъбрек в Германия с донор - неговата баба. През 2015 г. фестивалът събра над 1300 лв., които дарихме за закупуване на специализирана количка за 9-годишно момче от Стара Загора, страдащо от мускулна дистрофия.

Фестивал „Хляб и Вино“ се провежда всяка последна неделя на ноември или първа неделя на декември, давайки старт на коледно-новогодишните празници и на доброто настроение.

Четвъртото издание няма да направи изключение и на 3 декември от 12 часа на обяд чак до вечерта в покритата зимна градина на Парк-Хотел „Стара Загора край езеро „Загорка“ ще ухае на вкусен хляб, на прясна италианска паста и пици, на пръхкави сладкиши, които ще се пекат пред вас и които ще можете да дегустирате свободно. Квалитетни вина от над 13 винарски изби от региона и страната ще се разливат по чашите и ще галят нежно небцето. Сред участниците в изложението са утвърдените винопроизводители на България - Анжелус Естейт, Братя Минкови, Домейн Бояр, Домейн Менада, Домейн Пещера, Черноморско злато Поморие, Санта Сара, Дамяница, ВИ Либера и други. Силно ще бъде и участието на винарите от региона. Поредно дефиле с най-добрите си вина ще направят Шато Коларово, Александра Естейт и Малката звезда. За първи път ще имате удоволствието да опитате вината на възродената ВИ „Оряховица“, разположена в едноименното старозагорско село. Също за първи път „Хляб и Вино“ представя елитните гаражни вина на винарна „Бетър Халф“ от с. Змейово.

Изкушенията обаче далеч не свършват до тук, защото - ако във виното е истината, то никой не е по-голям от хляба! Тук ще бъдат отново нашите приятели от „Морело Форни“ Италия“, които ще демонстрират как се правят най-добрите теста и печене на пица. Ще има виртуозна пица-акробатика за шампиони. Майстор-хлебарите на ресторант „Орфеида“ ще демонстрират завидни умения да пекат различни видове хляб със жива закваска. В купона ще се включат и стари наши приятели – ентусиастите от Мрежа „Хлебни къщи“, които ще възродят историята на българските просфорни хлябове – те ще демонстрират как се месят и пекат обредни хлябове с просфора и ще обяснят тяхното значение в българската традиция.

С хляба и виното задължително върви подходящо мезе. Затова „Хляб и Вино“ ще представи деликатесните продукти от месо на утвърдената старозагорската фирма „Кумир СИ“. Още от обяд шеф готвачите на МЕТРО Академия начело с шеф Юри Велев ще започнат голямото кулинарно шоу - готвене на ястия с вино. И докато готвят ще ви обясняват тънкостите по изпълнението на рецептите, а вие ще имате удоволствието да ги дегустирате.

Българска фолклорна програма ще държи високо градуса на настроението през целия фестивален ден. Ще ни я представят нашите приятели от Народно читалище „Пробуда“ с. Змейово, които тази година ще включат в програмата си и фолклорен ансамбъл „Нашенци“.

А ето и ПРОГРАМАТА по часове:

3 декември 2017 г., неделя

12.00 ч. - Официално откриване в покритата Зимна градина „Орфеида“ на Парк-Хотел "Стара Загора"

12.15 ч. - Фолклорна програма, посветена на винарството – НЧ „Пробуда“ с. Змейово, ФА „Нашенци“, хор при ТД „Сърнена гора“

12:45 ч. – Представяне на винопроизводителите, участващи във фестивала

13.00 ч. – 18.00 ч. Приготвяне и дегустация на италиански пици с "Morello Forni"

13.00 ч. – 18.00 ч. – Готвене на ястия с вино от майстор-готвачите на МЕТРО Академия

13,15 ч. Пица-акробатика за шампиони

13:30 ч. – Приготвяне на обреден хляб с просфора от мрежа „Хлебни къщи“

14,30 ч. – Замесване на здравословен хляб с жива закваска, Парк-Хотел Стара Загора

15.00 ч. - Как се прави италианско тесто - демонстрация на специалисти от "Morello Forni"

16,00 ч. - Народно веселие

18.00 - 19.00 ч. – Закриване на фестивала
Уникалният светлинен и звуков спектакъл „Молитва за Стара Загора“, организиран от Община Стара Загора по повод отбелязването на 140 години от саможертвата на бранителите на Стара Загора, е номиниран от Министерството на културата за Събитие на 2017 година, в категорията „Туристическо събитие“.

Спектакълът бе представен на 31 юли тази година, когато в присъствието на над 30 хиляди души Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан произнесе молитва за града и неговите жители на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

С помощта на съвременните визуални изкуства, невероятен звук и светлина, бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира основните компоненти на посланието, което се съдържа в него – саможертва, традиция и вяра. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри бе направено в Стара Загора тази година за първи път у нас.

За да стане Молитва за Стара Загора туристическо събитие на годината в класацията на Министерството на туризма, гласуването се извършва тук: http://tourismawards.bg/cat/turistichesko-subitie/ до 10 декември. За реален глас ще се отчита само едно заявено желание за кандидатура в дадена категория, направено от едно устройство. Всички подадени повторно гласове от същия IP адрес ще се регистрират като недействителни.

Второто издание на призовете е организирано в 16 категории, които ще представят постигнатото през изтеклата година. Най-много кандидатури има в категорията „Туристическо събитие“. Там любителите на туризма ще могат да избират между над 30 атрактивни прояви.

Министерството на туризма отчита засилен интерес към тазгодишното издание на наградите. Постъпилите кандидатури са повече от миналата година.

Наградите ще бъдат връчени на победителите на тържествена церемония на 12 декември 2017 г. в София.
DSC 4501 IMG 9418 IMG 9421 IMG 9428 IMG 9431 
22.11.2017 г.
На 17 декември 2017 г. в Стара Загора ще се проведе българската квалификация за Тайландската международна олимпиада по математика - TIMO 2018. (http://www.thaiimo.com )

Квалификацията е за финалното състезание, което ще се проведе в Банкок от 20 до 24 февруари 2018 г..

Президент на Тайландската международна математическа олимпиада е Lam Tsz Kuen от Хонгконг, а вицепрезиденти са Phumithep Klungurai от Тайланд, Ami Triono от Индонезия, Consesa Rapacon от Филипините, Любомир Любенов от България. Комуникационен мениджър е

Kornchakorn Chachiyo от Тайланд.

За да бъдат равнопоставени участниците, квалификационното състезание за България ще се проведе единствено в гр. Стара Загора – зала 1 на хотел „Верея”.

Участници в TIMO: ученици от 1 до 12 клас (учениците от 10, 11 и 12 клас се състезават в една група).

Работни езици: до 6 клас- български език, 7-12 клас - английски език.

Времетраене: 90 минути

Брой задачи: 25

Резултатите от квалификационния кръг на TIMO ще бъдат обявени в края на месец декември 2017.

Квотата за участие на България във финала ще бъде обявена в началото на януари 2018 г.

Организиране на участие във финала в Банкок, Тайланд (20 – 24 февруари, 2018 г.):

Организаторите от Тайланд предлагат на участниците настаняване в хотел, както и цялостна организация по време на престоя в Тайланд - екскурзии, трансфери - до летището и обратно, до мястото на провеждането на състезанието.

Времетраене: 120 минути

Брой задачи: 30

Работни езици на TIMO 2018: български (1-6 клас) и английски(7-12 клас).

Участниците във финала на TIMO 2018 се придружават от свой родител/родители!

За повече информация адреса за кореспонденция: aimo2018@abv.bg
Страница 1 от 674

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

  • п.к. 6000
  • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
  • Телефон за информация и централа:
    (042) 614 614
    Факс (042) 25 91 32
    Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
  • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...