Print this page

Казанка

 • КМЕТСКИ НАМЕСТНИК

   

  Адрес п.к. 6063 с. Казанка
  Телефон (041117) 260; 

  Моб. телефон 0885901261

   

  СЕЛО КАЗАНКА
  Разстояние от столицата: 200 км
  Разстояние от Стара Загора: 22км
  Надморско равнище: 490 м
  Климат: континентален
  Почви: глинесто-песъчлива, 8-10 категория
 • ИСТОРИЯ

  Kazanka gswgsw

   

  През 1986 г. е издадена книга за историята на село Казанка с автор Иван Иванов Кушкиев, роден в с. Казанка. Историята обхваща период отпреди 250 години, когато селото се изселва от Рахманлии и се настанява в сегашното село Казанка.

  Името на селото идва от местността „Казането" на 2,5 км на изток от селото, където реката има малък водопад, който във времето е изкопал в скалата три казана. Има поверие, че Света Богородица е къпала Исус Христос в тази река.
  1 Kazanka hrerhНадморската височина е 490 м, най-висок връх е Руя – 660 метра над морското равнище. От местност, близо до Казанка извира река Суютлийка, която се влива в река Съзлийка.
  Селото е водоснабдено, електрифицирано.
  Стопанство и поминък: преди Освобождението е имало гурбетчийство, пастирство, кюмюрджийство, розопроизводство, земеделие и др. След Освобождението – овощарство, земеделие с основни култури картофи, фасул, рози. Занаятите в Казанка са били коларство, бъчварство, шивачество, кожухарство, обущарство и др. 
 • КУЛТУРА

  Kazanka bsbЦърквата в Казанка е построена през 1857 г. - служила е и за килийно училище. Свързана е и с много от празниците и традициите. Освен общонационалните празници Коледа, Великден, Гергьовден са се празнували още Спасовден, Петковден и много други християнски празници. От дълбока древност се празнува Архангелов ден - на този ден е и празникът /сбор/ на селото.
  Друго културно заведение е училището, сведения за което има още от 1838 година. Първоначалното училище е било килийно. Построено през 1879 година, а прогимназията през 1908 година.
  1 Kazanka rewЧиталището официално е открито и признато през 1908 година. Днес се помещава в сградата на Общината и развива много добра дейност. Към него има създадена певческа група, която участва във всички мероприятия.
  Празнуват се: Бабин ден, Трифон зарезан, Великден, Коледа и Нова година и др. С най-голяма любов и ентусиазъм се отбелязва Архангеловден – празник на селото.

   

  ИНИЦИАТИВИ
  Направен е основен ремонт на църквата и основен ремонт на кметството.
  През 2010 год. поетапно започва ремонт на къщата музей „Стоян войвода", и създаване на музейна сбирка.

   

   

   

 • БИЗНЕС

  Kazanka dhfn

   

  В селото има ферма за биволи.

   

   

Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...