Print this page

Люляк

 • КМЕТСКИ НАМЕСТНИК

   

  Преди да стане кмет на Люляк, той е бил в продължение на 17 години медицински фелдшер в селото.
   
  Адрес п.к. 6051 с. Люляк
  Телефон (04121) 260;

  Моб. телефон 0885901225

   

   

  СЕЛО ЛЮЛЯК
  Разстояние от столицата: 270 км
  Разстояние от Стара Загора: 20 км
  Надморско равнище: 500 м
  Климат: континентален
  Почва: горска
  Площ на селото: 250 дка
 • ИСТОРИЯ

  Lyuliak 6Селото е основано през 17 век и е на около 250 години. То е създадено от селата Ени махле и Градец, които с били на 5-6 километра от сегашното му разположение. Тук са живеели само българи, които били много горди и образовани за времето си. 
  Селото е носело името Нова махала и било едно от най-хубавите заради разположението си в планинската местност. През 1958 г. селото е преименувано на Люляк, тъй като в региона и страната има още села с името Нова махала. Според поп Минчо Кънчев Люляк имал революционно минало, свързано със известното Старозагорско възстание.
 • КУЛТУРА

  Lyuliak 9

  В миналото е действало местното читалище, което обаче през 90-те години поради липса на хора заради напредналата им възраст е закрито.

   

  На 15 октомври всяка година жителите на Люляк честват Петковден - празник на селото.

   

  ИНИЦИАТИВИ
  По инициатива на кметския наместник Иван Ковачев и със спонсорството на частна фирма "БГС груп" бе ремонтиран църковния храм "Св. Петка" и почистен дворът на църквата. Благодарение на това жителите на Люляк могат да се похвалят с действащ храм, който преди това в продължение на десетилетия беше почти развалина.

   

 • БИЗНЕС

  Lyuliak 2

   

  Бизнесът в селото е слабо развит. Има само една фирма, която се занимава с гъбопроизводство. Кооперация няма, земята е пустееща. 

   

   

Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...