Транспорт и Екология

Близо 300 старозагорци станаха част от събитието „Първи стъпки за потенциална кариера със Sutherland”, организирано съвместно с Община Стара Загора и Тракийския университет. Международната компания имаше за цел да оцени потенциала на Стара Загора с идеята да разшири дейността си, отваряйки свой офис в града.
„Имам удоволствието да ви приветствам с добре дошли в залата на Общинския съвет, която тази вечер е препълнена. Виждам различни поколения старозагорци, което ме радва. Срещата тази вечер е предизвикателство“, каза заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Вашето представяне и резултати днес е възможно да доведат при нас международната компания „Sutherland“, допълни зам.-кметът. Тя подчерта, че по този начин Общината обединява усилията си с бизнеса и държавата за разкриване на качествени работни позиции, които освен доходи, носят и възможност за кариерен растеж.
„Sutherland“ е организация с над 30-годишна история. Компанията има 60 локации в 19 държави и клиенти от 8 индустрии.
„За първи път на събитие от този род виждам толкова високо професионално организиране и партниране. Благодаря на Община Стара Загора за удърдието, както и за мотивацията да търси и привлича компании, които да се развиват в града“, изрази впечатлението си Димитър Гълъбов, изпълнителният директор на „Sutherland“ – Бъгария. Той подчерта, че по този начин се стимулират компании, стартиращи или разрастващи бизнес възможностите си. „Целта ни днес е да оценим възможностите на Стара Загора за разширяване на дейността си и създаване на работни места тук“, допълни той.
От компанията представиха две презентации на дейността си – в Тракийския университет и в Община Стара Загора, като участниците в срещите показаха езикови възможности, пишейки кратко есе. Те получиха професионална оценка за нивото на езика, който владеят и подробна информация относно фирмата, условията за работа и позициите, които могат да заемат в нея.
На официалното откриване на събитието присъстваха още двама от заместник-кметовете на Стара Загора – Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, директори на дирекции и представители на различни бизнес организации. В срещата участие взе и народният представител Радостин Танев.

 

17. 10. 2017 г. 

В седмицата преди Деня на народните будители, Регионален исторически музей - Стара Загора организира музейно-образователна програма "Памет за будителите".

Програмата включва лекция с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора, като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев.

Лекциите ще се провеждат за организирани групи от 24 до 27 и на 31 октомври в зала № 33 на РИМ – Стара Загора. Участието в тях е с предварителна заявка на телефони 042/919-214, 0884477141 и 0884477060.
Близо 600 души от 30 спортни клуба от цялата страна участват в Републиканския преглед по гимнастика, който се провежда в Стара Загора. Събитието, което няма състезателен характер, беше открито днес от ресорния зам.-кмет Красимира Чахова в Общинската спортна зала „Иван Вазов“.

„Във Вас виждам здраве, енергия, ентусиазъм. Колкото и да ви е трудно понякога, не се отказвайте от спорта, защото освен здраве, спортът ви дава жизненост и тонус“, каза в приветствието си Чахова.

Тя и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров получиха плакети с благодарност за оказаното съдействие за провеждането на събитието, в което участват спортните клубове „Здраве и дълголетие“ от страната. Плакет получи и Мариана Стоянова, председател спортен клуб „Здраве и активно дълголетие - Енергетика“ Стара Загора, а с медал за заслуги бе удостоен главният експерт в общинския отдел „Спортни дейности“ Асен Асенов.

Председателят на Националните спортни клубове „Здраве и активно дълголетие“ Павел Иванов изрази благодарност към Община Стара Загора за домакинството.

Според регламента, в рамките на деня, всеки от клубовете ще представи своите гимнастически упражнения.
IMG 8080 IMG 8089 IMG 8092 IMG 8118 IMG 8127 IMG 8130 
17.10.2017 г.
Социални асистенти за осигуряване на грижа и подкрепа в домашна среда на деца и възрастни набира Община Стара Загора. Дейността е по проект „Заедно за независим живот“ по Оперативна програма програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщи на пресконференция днес д-р Антония Тодорова, началник на общинския отдел „Здравеопазване и социални дейности“. Програмата е по позната като програма за т. нар. „лични“ асистенти, уточни Тодорова.

От миналата седмица се събират документи както на кандидати за потребители на услугата, така и за желаещи да се включат на работа по проекта.

„Проектът започна на 1 октомври 2016 г., ще продължи до 30.06.2018 г. и е на стойност 874 937.41 лв. Той е насочен към лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, в т.ч. деца, които отговарят на следните изисквания:

- лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ;

- лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ;

- деца на възраст до 16 години с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 години с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, които се нуждаят от обслужване.;

Чрез реализацията на проекта ще се предоставят интегрирани услуги за хората с увреждане, вкл. и деца, като ще се съчетават комплексни действия в посока осигуряване на социални услуги, психологическа подкрепа, здравни и рехабилитационна грижа в домашна среда.

При първото набиране, документи са подали 227 потребители, между които 59 деца. Общо 188 са били кандидатите за социални асистенти, а на 184 е предоставено право да предоставят услугата. През февруари и юли т.г. отново е имало набиране на кандидати, но са били значително по-малко. „Проблем е набирането на персонал за предоставяне на услугата“, обясни д-р Тодорова. По думите ѝ причините затова са свързани с факта, че полагането на грижи за такъв тип хора е трудно, тази професия сега навлиза у нас и са малко хората, които са преминали нужното обучение. Освен това близките на нуждаещите се хора с увреждания, трудно приемат мисълта, че някой друг ще се грижи по-добре от тях за нуждаещите си.

До момента има сключени трудови договори със 131 асистенти, от които 11 лични и 20 социални, а 194 са лицата, които имат нужда от услугата. По проекта трябва да бъдат назначени общо 153 лични и социални асистенти.

Кандидатите трябва да са в трудоспособна възраст, желателно е минимум основно образование, няма изисквания за специално обучение. Договорите са за 4-часов работен ден, а заплащането е по ставката на минималната работна заплата за страната.

Кандидатите преминават през въвеждащо обучение в неправителствената организация „Свят без граници“.

Документи се приемат до края на седмицата всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа във фоайето на община Стара Загора.
IMG 8004 IMG 8006
16.10.2017 г.
В Стара Загора днес откриха шестия Фестивал на виното и културното наследство Августиада, в който участват над 30 наши и чужди винарни. Те ще спорят за вниманието на посетителите, които пък ще определят кои ще са носителите на наградите за 2017 година.

От името на организаторите зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова пожела успех на участниците и гостите на феста. Тя разказа, че като малка е участвала в грозодобер в родния си край и за цял живот е запомнила песента на виното.

„Фестивалът, освен че е едно от чудесата на България, заради хубавите вина, е и празник на Стара Загора”, каза при откриването областният управител Гергана Микова. На откриването присъства и зам.-кметът Иванка Сотирова.

„Радваме се, че нашият фестивал получи висока оценка от Европейския сайт за вино и приключения. Той е класиран между петте най-добри винени събития у нас”, съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора - един от организаторите на Фестивала.

„Благодаря на организаторите, че са избрали Гърция за партньор, икономическите връзки между нашите страни се развиват непрекъснато. Общо 2.5 млрд. евро са гръцките инвестиции в България, а търговският стокообмен надхвърля 3 млрд. евро”, обясни Георгиос Коцодимос, ръководител на икономическата служба в посолството на Гърция у нас. По думите му, старозагорският фестивал може да бъде предпоставка за сътрудничество за внос на гръцки вина у нас.

В церемонията участва и новоизбраната Царица на Августиада 2017 Мартина Танева.

Освен хубаво вино, посетителите на изложението се наслаждават на кулинарни специалитети, представени от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс.

Ще се проведе и майсторски клас „Непознатите винени съкровища на Гърция”, със съпътстваща гръцка културна програма.

Гала вечерта в Държавна опера Стара Загора ще започне в събота от 19.00 часа с концерт-спектакъл и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта.

Августиада 2017 ще завърши на 15 октомври в 16.00 часа с церемония по награждаване на вината, спечелили най-много гласове от посетителите на изложението. Трима от гласувалите ще получат специални награди.

В рамките на фестивала вчера в зала 33 на Регионален исторически музей се проведе Семинар (жива лаборатория) и откриване на щанд за биоикономика по проект BioSTEP. Изложението представя разнообразие от продукти, които съдържат компоненти, произведени от възобновяеми суровини или чрез биологични процедури. Примерите включват рокли, направени от млечни остатъци, чаши за кафе от кафена утайка или подметки за маратонки от оризови люспи и други.
 • В Стара Загора откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни_1
 • В Стара Загора откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни_2
 • В Стара Загора откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни_3
 • В Стара Загора откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни_4
 • В Стара Загора откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни_5
 • В Стара Загора откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни_6

14.10.2017 г.

 

На основание чл. 124б, ал. 2 от ЗУТ и Заповед № 19-13-261/ 12.10.2017г. на Кмета на Община Стара Загора се разрешава изработване на проект за промяна на План за регулация на с. Хрищени, общ. Стара Загора, одобрен с Решение № 128 от 03.06.2004г. за УПИ XII178 и УПИ XIII179 от кв. 57, като част от УПИ XII178 с площ от 508 кв.м. се придаде към УПИ XIII179 от кв. 57 (съгласно представената скица-предложение и техническо задание), който се намира в сградата на Община Стара Загора - ет. 5, стая 515.

 

На основание чл. 124б, ал. 2 от ЗУТ и Заповед № 19-13-260/ 12.10.2017г. на Кмета на Община Стара Загора се разрешава изработване на проект за промяна на План за регулация на с. Ракитница, Община Стара Загора, одобрен със заповед № 1022 от 14.11.1966г. в частта му за УПИ V230 и УПИ VI368, от кв. 15, като общата им вътрешнорегулационна линия бъде поставена в съответствие със съществуващата граница между поземлените имоти (съгласно представената скица - предложение и техническо задание), който се намира в сградата на Община Стара Загора - ет. 5, стая 515.

 

На основание чл. 124б, ал. 2 ЗУТ и Заповед № 19-13-259/ 12.10.2017г. на Кмета на Община Стара Загора се разрешава изработване на проект за промяна на План за регулация на гр. Стара Загора, одобрен с заповед № 215/ 09.02.1993г. в частта му за ПИ 68850.520.586 от КК на гр. Стара Загора, за който се отрежда УПИ XXVIІ–586 от кв.434 (съгласно представената скица - предложение), който се намира в сградата на община Стара Загора - ет. 5, стая 515.

 

На основание чл. 124б, ал. 2 от ЗУТ и Заповед № 19–13–258 от 12.10.2017г. на Кмета на Община Стара Загора се разрешава изработване на проект за промяна на План за регулация на с. Християново, Община Стара Загора, одобрен със Заповед № 255/ 23.02.2001г., в частта му за УПИ V-385, УПИ VI-385 и УПИ VII-385 от кв. 2, като се променя дворищнорегулационната граница между цитираните УПИ и се образуват два нови УПИ – УПИ V-385 и УПИ VI-385 от кв. 2 (съгласно представената скица – предложение и техническо задание), който се намира в стая 518, ет. 5 на Община Стара Загора.

16 октомври (понеделник)

Представяне на книгата „Старозагорските минерални бани, история в осем хилядолетия” на доц. д-р Светла Димитрова. За книгата и автора ще говори проф. Вера Бонева.

18.00 ч. зала първи етаж, РБ „Захарий Княжески“

„Не всеки крадец е мошеник“ от Дарио Фо.

постановка: Андрей Калудов

Със специалното участие на Александра Сърчаджиева.

Гостуващ спектакъл на Драматичен Театър - Търговище.

19.00 ч. Драматичен театър

„Сватбената рокля на Бети“ от Анна Петрова.

Режисьор: Невена Митева

Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.

19.15 ч. камерна зала , Драматичен театър

17 октомври (вторник)

Гостуват Димитър Бакалов и Албена Колева.

„Секси пране“ от Мишел Римл.

Режисьор: Димитър Бакалов

19.00 ч. Драматичен театър

19 октомври _(четвърък)

„Септември“ по Гео Милев – моноспектакъл на Георги Арсов

Художествен ръководител на спектакъла: Петя Йосифова

18.00 ч. Къща музей „Гео Милев“

Официално откриване на сезон 2017/2018 г.

„Дон Карлос“ – опера от Джузепе Верди

Баритонът Александър Крунев – 30 години на сцената.

19.00 ч. Оперен театър

20 октомври (петък)

Откриване на ретроспективна изложба живопис на художника Димитър Борисов Дачев (посмъртно).

18.30 ч. фоайе първи етаж РБ „Захарий Княжески“

21 октомври (събота)

Празник на село Ракитница.

15.00 ч. с. Ракитница

22 октомври (неделя)

„Пипи дългото чорапче“ по А. Линдгрен - спектакъл за деца на Държавен куклен театър – Стара Загора.

11.00 ч. Куклен театър

Общоградска инициатива „Хора за хората“.

17.30 ч. парк „Пети октомври“
Страница 1 от 664

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

 • п.к. 6000
 • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
 • Телефон за информация и централа:
  (042) 614 614
  Факс (042) 25 91 32
  Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
 • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...