Велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора

18 Септември 2017
Rate this item
(0 votes)
Около 30 любители на колоезденето участваха днес във велопоход, който тръгна от площада пред Община Стара Загора. Участниците бяха ентусиазирани от присъствието на Стефан Христов, олимпийската надежда на Стара Загора и България, участник в Олимпиадата в Рио 2017, който поведе колоната по старозагорските улици. Най-малкият участник в инициативата бе Стефан Драгнев, на 2 г. 7 м. от Стара Загора.Всички получиха инструктаж за безопасно и правилно използване на велоалеите в града.

Зам.-кметът Иванка Сотирова поздрави участниците във велопохода и напомни, че като участници в движението, те трябва да спазват Закона за движение по пътищата. Тя съобщи още, че Стара Загора е един от малкото градове в България с близо 8-км трасе от велоалеи и призова жителите на града да използват по-малко автомобилите си и повече алтернативни начини за придвижване. Проявата е част от поредицата от инициативи, с които Община Стара Загора се включва за 11-ти път в „Европейската седмица на мобилността”, в партньорство с ЕИЦ „Европа директно”, АРИР Стара Загора, БНР Стара Загора, БМЧК Стара Загора, КАТ и Мол Галерия.

Включиха се още деца от велоклуб „Верея“, СОУ „В. Левски“, Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“ и Второ Основно училище „П. Р. Славейков“. По трасето сигурността на велосипедистите бе осигурявана от служители на общинска полиция с електроскутери, които ескортираха колоната и осигуряваха преминаването ѝ през кръстовищата.

След 2 километровата дистанция те финишира пред мол Галерия, където получиха награди и наблюдаваха обучение по Първа долекарска помощ, организирано от специалните гости на събитието – Български младежки червен кръст. Зрителите получиха карта с цялата веломрежа на града, брошури със закони и съвети за безопасно управление на велосипед в градски условия.

Голяма част от кампанията за „Европейската седмица на мобилността” в Стара Загора протича в социалната мрежа Фейсбук, където се публикува регулярно информация за различните видове зелени алтернативи на придвижване и ползите от тях.

Събитията от Европейската седмица на мобилността в Стара Загора ще завършат на 25-ти септември с награждаване на победителите във фотоконкурса „Заедно стигаме по-далеч”. Припомняме, че до 21.09. всеки желаещ може да участва в конкурса, като публикува снимка в официалната страница на инициативата: https://www.facebook.com/mobilityweekstz/

Тази година под мотото „Чиста, споделена и интелигентна мобилност” за пръв път Стара Загора се включва като Златен участник в кампанията, регистрирайки се по три критерия за участие: Въвеждане на постоянни мерки, провеждане на седмица с дейности и обявяване на 22ри септември за Ден без автомобили.

Община Стара Загора отправя призив към всички жители на града да се включат в програмата и да подкрепят усилията за изграждане на една чиста, споделена и иновативна мобилност в нашия зелен град. Заедно стигаме по-далеч!
 • Велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора_1
 • Велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора_2
 • Велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора_3
 • Велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора_4
 • Велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора_5
 • Велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора_6
 • Велопоход за Европейската седмица на мобилността в Стара Загора_7

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

 • п.к. 6000
 • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
 • Телефон за информация и централа:
  (042) 614 614
  Факс (042) 25 91 32
  Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
 • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...