Патриарх Неофит с почетен плакет на Община Стара Загора

02 Октомври 2017
Rate this item
(0 votes)
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров удостои с почетен плакет Българския патриарх Неофит, който в неделния ден оглави Божествената св. Литургия в храм „Въведение Богородично“. Градоначалникът връчи отличието в знак на благодарност за участието на Негово Светейшество в честванията на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан по традиция приветства мнозинството в храма.

„Днес Светата православна църква, в молитви проси ходатайството и покровителството на Богоматер, чествайки празника Покров на Пресвета Богородица. Затова ние, стоейки под свещения купол на този Богородичен храм, сме честити да получим ходатайството на Майката Божия пред Божия престол, по молитвите на Първосветителя на родната ни православна църква – Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в съслужение със събратята архиерей отслужи днешната св. Литургия, в която ние се приобщихме с Господа Иисуса Христа и помежду си.

Ето защо, Светейши Владико, смирено Ви молим да приемете нашата синовна благодарност за това, че приехте нашата покана и отделяйки от драгоценното си време, посетихте престолния град на богодаруваната ни Старозагорска епархия. Изказваме нашата братска благодарност и към нашите събратя архиереи, които днес са с нас. Вашето посещение ние разбираме като израз на признателността към блаженопочиващия Старозагорски митрополит Панкратий и почит към неговото дело, от една страна, а от друга ние възприемаме Вашето присъствие като импулс и стимул за нашето архиерейско служение, което ни вменява дълг и отговорност. Затова, заедно с клира и православното изпълнение на Старозагорска епархия, Ви приветстваме като скъпи гости в нашите предели.“

Негово Светейшество подари на митрополит Киприан посох, както и панагия, която е била подарена на дядо Панкратий от Атинския епископ през 1975 година. В знак на благодарност, старозагорският владика дари на патриарха омофор и епитрахил, които са нужни в служението му.

Патриарх Неофит е първият носител на най-новия орден учреден от Светия Синод на името на Св. Игнатий Старозагорски. Той бе отличен и с почетния знак на областния управител Гергана Микова. Племенницата на дядо Панкратий, Дияна Михайлова, получи посмъртно ордена на името на Св. Апостол Карп, с който бе удостоен вуйчо й.

На службата присъстваха още Сливенският митрополит Йоаникий, Ловешкият митрополит Гавриил, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, с викарните си епископи – Арсений, Поликарп и Яков, Врачанският митрополит Григорий, представители на държавната власт, бизнеса и миряни.

02.10.2017 г.

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

  • п.к. 6000
  • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
  • Телефон за информация и централа:
    (042) 614 614
    Факс (042) 25 91 32
    Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
  • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...