"Пиеро 2017" вече е история

03 Октомври 2017
Rate this item
(0 votes)
Завърши Десетият Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро". Цели шест дни - от 24 до 29 септември т.г. Стара Загора беше столица на световното куклено изкуство. Не само в културните съсловия, а и в целия град се коментираше случващото се на 9-те сцени на фестивала. 36 бяха събитията, които привлякоха многобройна публика. В конкурсната програма участваха театрални трупи от 8 страни: България, Испания, Русия, Словения, Унгария, Франция, Холандия и Чехия.

Журито под председателството на д-р Светла Бенева, в което бяха и Силва Бъчварова, Франк Бернхардт, Нелко Коларов, Йелена Ситар Цветко, присъди Голямата награда за най-добър спектакъл на постановката на Държавния куклен театър в Пловдив - "Дама Пика", с режисьор Веселка Кунчева. Впечатленията на публиката от него са високи. Веселка Кунчева - режисьор на новия спектакъл на ДКТ-Стара Загора "Живота бяс", и на "Страх", и в "Дама Пика" не е изневерила на уникалния си стил.

"Дълбочината, с която тя работи, е зашеметяваща. Копае надълбоко, достига до най-пазените в тайна човешки страсти и ги излага на показ", определи Франк Бернхардт.

Журито присъди наградата за музика на музикалната трупа "Fekete Seretlek" от Прага, Чехия, за спектакъла "Kar/Repass".

Наградата за сценография бе присъдена на Александър Вахрамеев за спектакъла "Ваня. Приказка за Ваня и енигматичната руска душа" - Театър "Karlsson Haus" от Санкт Петербург, Русия.

За ролята в спектакъла "Аз, душата" на Центъра за изкуства "За Родопите"-Бостина, България, Десислава Минчева-Тодорова бе отличена за най-добра актриса.

Наградата за най-добър актьор отиде при Хосе Антонио Пучадес за ролята му в спектакъла "Нимио: Малки истории, разказани с ръце" на трупата от Барселона, Испания.

Наградата за режисура взе Веселка Кунчева за спектакъла "Дама Пика" на ДКТ-Пловдив.

Призът за експериментални и нови форми беше връчен на "Fekete Seretlek & Studio Damuza - Прага, Чехия, за спектакъла "Kar/Repass", който показа нова форма, съчетаваща музика на живо, кабаре, театър на обекта и оригинални импровизации.

Наградата на младата театрална критика беше присъдена на спектакъла "Kar/Repass".

Проф. Жени Пашова получи наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство. Отличието е учредено от д-р Валентин Стоянов, син на Коста Вълков - един от основателите на Кукления театър в Стара Загора, който тази година празнува 60 години от създаването си.

Перфектна организация, великолепни спектакли - така членовете на журито Франк Бернхардт от Германия и Йелена Ситар Цветко от Словения оцениха Десетото издание на "Пиеро".

Ден след края на международната куклено-театрална фиеста - на 1 октомври, творческият екип на наградения с три "Икар"-а спектакъл "Страх" на ДКТ-Стара Загора тръгна на турне във Варна, Добрич и Плевен.

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

  • п.к. 6000
  • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
  • Телефон за информация и централа:
    (042) 614 614
    Факс (042) 25 91 32
    Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
  • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...