Община Стара Загора показва добри практики за социални и здравни услуги

26 Октомври 2017
Rate this item
(0 votes)
Община Стара Загора е домакин на Първата Национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините в България. Форумът, който се провежда днес и утре в хотел „Верея“, е организиран от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) в партньорство с Национален алианс за социална отговорност.

Ще бъдат обсъдени идеи за промени в нормативната уредба за предоставянето на интегрирани социално-здравни услуги, както и възможности за подобряване качеството на здравните грижи в детските градини и ясли и обезпечаване с ресурси на здравните кабинети в училищата.

Общината домакин Стара Загора ще представи добри практики за социални и здравни услуги. Участниците в срещата ще посетят Център за ранно детско развитие, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Център за социална рехабилитация и интеграция на възрастни с психични разстройства и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания.

Преди началото на дискусиите с едноминутно мълчание участниците почетоха паметта на загиналите при наводненията в Бургаско.

„Нашата мисия да бъдем заедно тук днес е много важна. Пожелавам ползотворна среща, защото зная колко натрупани мълчания има, сега в работна атмосфера имате възможност да постигнете добри решения. Община Стара Загора предоставя повече от 36 социални и здравни услуги и то добре, затова получихме наградата на Националното сдружение на общините, затова и ни предложиха да бъдем домакини на тази първа среща“, каза при откриването ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Тя призова на терен да бъдат намерени възможности за решения на казусите в работата на социалните и здравни експерти. Призова ги към човещина и да не забравят, че всички сме хора.

В срещата участват: Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ, Росица Димитрова, зам.-министър на труда и социалната политика; Валентин Димитров, заместник- председател на Държавната агенция за закрила на детето; експерти от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Министерството на здравеопазването и Управляващите органи на оперативни програми „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ и „Региони в растеж 2014-2020“.

Над 140 пък са експертите, началник-отдели, директор дирекции и ресорни заместник-кметове от общинските администрации; председатели и членове на комисии в общинските съвети, както и доставчици на услуги и представители на неправителствени организации от цялата страна. Участниците ще дискутират по проблемите на превенцията на бедността и социалното изключване, как да осигурим ефективни социални и здравни услуги, балансиране на ангажиментите и отговорностите между различните институции.

Ще бъдат обсъдени и идеи за промени в нормативната уредба за предоставянето на интегрирани социално-здравни услуги, както и възможности за подобряване качеството на здравните грижи в детските градини и ясли и обезпечаване с ресурси на здравните кабинети в училищата.

Форумът си поставя за цел да подкрепи общините в усилията им да предоставят качествени социални и здравни услуги, като насърчи споделянето на добри практики и диалога с централната власт.
IMG 8624 IMG 8630 IMG 8632 
26.10.2017 г.

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

  • п.к. 6000
  • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
  • Телефон за информация и централа:
    (042) 614 614
    Факс (042) 25 91 32
    Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
  • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...