Отличиха будителите на Стара Загора

01 Ноември 2017
Rate this item
(1 Vote)
Наградите „Анастасия Тошева” и „Будител на Стара Загора” бяха връчени на тържествена церемония в навечерието на Деня на народните будители в Стара Загора. В залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” се събраха хората на духа, учители, дейци на културата и науката. За пръв път тук бяха и млади преподаватели, поели пътя на благородната професия през тази учебна година.

На церемонията присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметовете на община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, както и доц.д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора.

„Стара Загора отличава, почита и награждава своите будители”, обяви водещата Елена Азалова.

Най-напред залата аплодира 94 млади учители от детски градини и училища в Стара Загора, които сега поемат по пътя на будителите. Те получиха специални поздравителни адреси и значки от кмета на общината Живко Тодоров.

Колективната награда „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора бе присъдена на педагогическия колектив на Детска градина 68 „Патиланско царство” за високи постижения като екип, модерна материална база, ефективно използуване на иновативни технологии и съвременни методи за обучение, активна работа с родителите, както и за организираната съвместно с Общината „Патиланска Европеада”, в рамките на кампанията „Стара Загора европейски град на спорта”. Директорката Росица Димитрова благодари за наградата и пожела на младите си колеги да имат винаги усещане за сторено добро.

Индивидуалната награда „Анастасия Тошева” заслужи Мариета Петрова, директор на XI основно училище „Николай Лилиев” за въвеждане на иновативни практики, работа по проекти и стимулиране на училищни изяви, за създаване на оптимизирани условия за работа на педагогическия екип. Отличената директорка пък благодари на своя екип и посвети наградата на всички тях.

Иванка Сотирова прочете пред присъстващите стих-апел от млад учител, в който той призовава будителите да горят с ярък плам и да събуждат с огън душите на хората, защото е настъпила дълбока нощ в тях. „Разгорете пламъка и ни дарете светлина”, иска младият поет. Зам.-кметът пък призова към отстояване на българщината, запазване чистотата на езика и отзивчивост към апела на младите.

От името на новоназначените учители отговори Мариела Драгнева от детска градина 8 „Българче”. С голямо вълнение младото момиче сподели, че учителството за нея е най-искрената и чиста професия в света и обеща да й остане винаги вярна.

Председателят на Съюза на учените в Стара Загора доц. д-р Васил Хаджиилиев обяви, че е учредена наградата „Будител на Стара Загора” и за нея има три номинации - на академик Кирил Тодоров, учителя математик Любомир Любенов и адвоката-писател Георги Туртуриков. Решението на ръководството на дружеството е и тримата да получат наградата – статуетка, почетна грамота и картина от старозагорски художник.

В словото си Любомир Любенов, който бе представен от свой ученик, разказа за успехите на възпитаниците си по света и благодари на кмета Живко Тодоров, който преди три години му е протегнал ръка за помощ, която продължава и до днес.

Участниците в церемонията се насладиха на изпълненията на хор „Библиофония” и вокална група „Траяна глас”, като и на виртуозните изпълнения на пиано от Филип Ставров и Георги Белчев, ученици от Музикалното училище и носители на множество национални и международни награди.
 • Отличиха будителите на Стара Загора_1
 • Отличиха будителите на Стара Загора_2
 • Отличиха будителите на Стара Загора_3
 • Отличиха будителите на Стара Загора_4
 • Отличиха будителите на Стара Загора_5
 • Отличиха будителите на Стара Загора_6
 • Отличиха будителите на Стара Загора_7
 • Отличиха будителите на Стара Загора_8
 • Отличиха будителите на Стара Загора_9

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

 • п.к. 6000
 • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
 • Телефон за информация и централа:
  (042) 614 614
  Факс (042) 25 91 32
  Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
 • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...