За 50-ти път Община Стара Загора провежда Фестивала на оперното и балетното изкуство

08 Ноември 2017
Rate this item
(0 votes)
За 50-ти път Община Стара Загора провежда Фестивала на оперното и балетното изкуство


С нови постановки ще изненада публиката Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ), който ще се проведе от 27 ноември до 9 декември в Стара Загора. Ще бъдат показани най-добрите постижения в двете изкуства.
„Щастлив съм, че Община Стара Загора и кметът Живко Тодоров, както и отдел „Култура“ стоят твърдо зад нас-отстояват и финансират Фестивала“, каза на пресконференция в Общината директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов. По думите му е направена съвместна селекция и са откроени спектакли на високо ниво.
„Благодаря на примата Веселина Кацарова, че е отново сред нас и се радва на уважение и почит, както и на директора Огнян Драганов, че успя отново да подготви впечатляваща програма за тазгодишното издание на ФОБИ“, каза Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Общината. Тази година ще се чества 50-годишнина на Фестивала наследник на декемврийските музикални дни провеждани в Стара Загора от 1967 година. „Ще продължим съвместната работа с Операта, публиката на Стара Загора го заслужава, има още пътища, които ще извървим нагоре“, допълни Атанасова.
„Нивото в Стара Загора се качи много, дойдох тук, за да дам на хората оптимизъм и желание за работа. Трябва да виждаме и най-малкото, което е позитивно“, сподели примата Веселина Кацарова. Тя също благодари на Общината за подкрепата и обяви, че догодина ще направи международен майсторски клас в Стара Загора.
Две са интересните заглавия от чужбина. За пръв път у нас ще бъде представена операта „Орфей“ на Клаудио Монтеверди от Нова Белградска опера и оперен театър „Мадлениум“ Белград. Постановката е по повод 410 години от първото й представление и 450 години от рождението на Монтеверди. Музиката ще бъде изпълнена със старинни инструменти от епохата на Барока. Зрителите ще могат да видят и операта „Алчина“ от Хендел, в изпълнение на солисти от Виенската филхармония и оркестър и хор на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.
Фестивалът ще бъде откри на 27 ноември с премиерата на Старозагорската опера „Сиси-душата на императрицата“ от Роланд Баумгартнер. Мюзикълът съчетава американските и европейските традиции в жанра и разказва за живота на иконата Елизабет Баварска – императрица Сиси. Закриването ще бъде с изпълнение на Девета симфония от Бетовен от Софийската филхармония.
Като „събитието на Фестивала“ определи Силвия Томова, режисьор и постановчик на балета „Лебедово езеро“, участието в спектакъла на двама солисти от Мариински театър Санкт Петербург, Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.
На старозагорска сцена ще се представят още Държавна опера Варна с постановката на „Норма“, Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ с мюзикъл „Бягство“ по песни на дует „Авеню“, университет от Южна Флорида с PERPETUAL TAHGO, танцов спектакъл, чийто постановчик и режисьор е старозагорецът Светозар Иванов и др.
От 2 до 8 декември майсторски клас ще проведе мецосопраното Бруна Балиони, който ще завърши с концерт на участниците.
Ще бъде открита и специална изложба „50 години ФОБИ“ с документи, скици, декори, аксесоари. Посетителите ще могат да видят костюм, с който е пял Борис Христов на старозагорска сцена.
IMG 1739 IMG 1744 IMG 1747 1
08.11.2017 г.

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

  • п.к. 6000
  • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
  • Телефон за информация и централа:
    (042) 614 614
    Факс (042) 25 91 32
    Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
  • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...