Общинските съветници приеха по-евтини карти за градския транспорт

24 Ноември 2016
Общинските съветници приеха по-евтини карти за градския транспорт


С 44 гласа „За“, бяха приети промените в цените за пътуване на учащи, пенсионери и хора с увреждания с автобусен и тролейбусен транспорт на територията на община Стара Загора.
„Всъщност, днес, ние гласуваме най-преференциалните цени на карти за пътуване до този момент. По този начин насърчаваме и облекчаваме активно пътуващите граждани на Стара Загора“, подчерта председателят на ПК по финанси към ОбС Диян Димитров. „Това, което предложи Общинска администрация, е балансираният вариант, който удовлетворява всички заинтересовани. Наредба, която да обхване абсолютно всички категории граждани – няма. Тук трябва да се водим от общата необходимост на хората, а не да влизаме във всеки един индивидуален случай “, допълни той.
В мотивите на Общинска администрация е концентрирано желанието да се продължи ангажираността за подпомагане на различни социални групи и подобряване на средата на живот, чрез достъпни транспортни услуги. Предложената промяната на критерии и намаления при пътуването има за цел да насърчи пътуването с абонаментни карти на преференциални цени, вместо с билети.
„Предложението ни бе дълго обмисляно и нееднократно дебатирано с ръководството на „Тролейбусни и автобусни превози“. Социалната политика, която често се споменава, е сериозно застъпена в цените на всички карти за транспорт. Насочили сме вниманието си към активно пътуващите“, каза по време на обсъждането на предложението ресорният зам.-кмет на Стара Загора Йордан Николов. Той даде пример с цените, които ще заплащат учениците за пътуване. „Има намаление от 50% при тази група. Гражданите над 80 години получават безплатно пътуване по избрана от тях линия“, обясни oще зам.-кметът. „Имаме един пробен период от три месеца, в който да видим в какви рамки ще влязат картите в бюджета, който отделя Общината за транспорт. Ако остават средства, варианти има много за допълване. Ще продължим да работим за подобряване на условията и услугата занапред“, допълни Йордан Николов.
Всички учащи – ученици, студенти и докторанти редовно обучение, от учебните заведения, ползват месечна абонаментна карта за пътуване на стойност: за една линия – 10,00 лв.; за две линии – 15,00 лв.; за цяла градска мрежа – 22,00 лв. Тримесечна абонаментна карта за пътуване на тази група, за една линия, ще бъде 30,00 лв.
Всички пенсионери /лица получаващи пенсия по условията и реда на глава шеста от КСО, навършили възрастта по чл. 68/, с постоянна адресна регистрация в гр. Стара Загора, ползват месечна абонаментна карта за пътуване на стойност: за една линия – 15,00 лв.; за две линии – 24,00 лв.; за цяла градска мрежа – 30,00 лв. Пенсионери над 68 години /лица получаващи пенсия по условията и реда на глава шеста от КСО, навършили възрастта по чл.68/, с постоянна адресна регистрация в гр. Стара Загора, с размер на пенсията до 300 лв., ползват месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор на стойност – 10,00 лв. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта и актуална снимка на лицето.
Лица с трайни увреждания над 71 % намалена работоспособност, с постоянна адресна регистрация в гр. Стара Загора, с размер на пенсията до 300 лв., ползват месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор на стойност – 15,00 лв. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, актуална снимка, документ удостоверяващ размера на получаваната пенсия и решение на ТЕЛК.
Всички учащи – ученици, студенти и докторанти редовно обучение, от учебните заведения разположени на територията на гр. Стара Загора, с постоянен адрес в селата, разположени на територията на община Стара Загора, ползват месечна абонаментна карта за пътуване с 50% намаление от стойността на редовната цена на месечната абонаментна карта от съответното населено място до Стара Загора и обратно. Всички пенсионери /лица получаващи пенсия по условията и реда на глава шеста от КСО, навършили възрастта по чл.68/ с постоянен адрес в селата, разположени на територията на община Стара Загора, ползват месечна абонаментна карта за пътуване с 50% намаление от стойността на редовната цена на месечната абонаментна карта от съответното населено място до гр. Стара Загора и обратно. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, пенсионно решение и актуална снимка.
По време на ноемврийското заседание на Общинския съвет в Стара Загора бе приета, на първо четене, Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора.
С единодушие бе дадено съгласие на „Комплексен Онкологичен Център – Стара Загора“ ЕООД за откриване на процедура за последваща акредитация на лечебното заведение, както и за сключване на договор за застраховане на имуществото на КОЦ.
Старейшините учредиха и безвъзмездно право на ползване на имот, за срок от 3 години, на СНЦ „Тенис клуб - Берое“ , както и на имот, отново за 3 години, на СНЦ СК „Спортна гимнастика“. По време на обсъждането на предложенията в зала стана ясно, че предстоят промени в действащата към момента Наредба за критериите и условията за финансово подпомагане дейността на отделните и обединени спортни клубове. Това обяви председателят на ПК по спорт и младежки дейности към ОбС Николай Диков. „Ние сме поели ангажимент да осигуряваме достъп до спорт на гражданите на Стара Загора. Важно е спортните клубове да имат възможност да подготвят своите състезатели, които носят успехи за града ни“, подчерта той.
Общо 39 точки бяха гласувани на редовната сесия на Общинския съвет.
IMG 5680 IMG 5686
24. 11. 2016 г.

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

  • п.к. 6000
  • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
  • Телефон за информация и централа:
    (042) 614 614
    Факс (042) 25 91 32
    Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
  • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...