Print this page

Арнаутито

 • КМЕТ

  Kmet ArnautitoМАРИЯ НЕЙКОВА СТОЙНОВА
  Родена през 1960 г. в гр. Стара Загора. Образование: Средно - Икономически техникум гр. Стара Загора; Висше - Тракийски университет гр. Стара Загора, специалност "Аграрна икономика"
  Адрес п.к. 6069 с. Арнаутито
  Телефон (041145) 260

  Моб. телефон 0885901237

   
  СЕЛО АРНАУТИТО
  Площ на селото: 221 дка
  Надморско равнище: 300 метра
  Климат: умерен
  Почва: чернозем 
 • ИСТОРИЯ

  Arnautito__hrrhСело Арнаутито отстои на 20 км югозападно от гр. Стара Загора. Разположено е в полите на малък хълм, по най-високите места на който има 2 могили.
  Легендата гласи, че бейският чифлик се е намирал в центъра на селото, срещу сега намиращата се сграда на кметството. Беят разрешавал на всички, които работят за него, да си направят собствени колиби и ратаите започнали да се заселват непосредствено от южната страна на бейския чифлик. Това продължавало така че около чифлика се заражда и израства село, което приема името Арнаутито. То идва от факта, че първите заселници са били арнаути - българи, придошли от Дебърско. Не се знае какъв е бил броят на хората от онова време в селото. За периода 1930-1944г. има сведения, че в селото са изградени 250 къщи и население 1200 - 1300 жители.
  След освобождението от турско робство бейовете се изселват в Турция и на ниски цени разпродават земите си на българите. Така землището на с. Арнаутито набира около 20 000 дка земя - чернозем, която и сега съществува. Основен поминък на населението е било земеделие и животновъдство. Този поминък е запазен и до сега. Разраства се животновъдството от млади и амбициозни животновъди. Земята се обработва от арендатори и частници. Пустееща земя няма.
 • КУЛТУРА

  Arnautito__drhЧиталището в селото е основано през 1928 г. Помещавало се е в определена за това стая в училището. Дейността му се е състояла в провеждане на коледуване, лазаруване, изнасяне на пиеси и набиране средства за закупуване на книги.
  Едва през 1975 г. се осъществява мечтата на населението и е построено новото читалище, което носи името „Светлина". Има киносалон с 200 места, ритуална зала, библиотека, която разполага с 4000 тома.
  Традиции и празници
  Празникът на селото е Гергьовден – 6 май, когато се провежда събор. На този ден се прави и изложба на животни с много музика и веселие. Идват гости от съседни села.
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...