Print this page

Еленино

 • КМЕТ

   

  Роден на 29.11.1950 г.
  От 1995 г. съм избран за кмет и продължавам да кметувам пети мандат.

   

  Адрес п.к. 6047 с. Еленино
  Телефон (04122) 260

  Моб. телефон 0885901255

   

  СЕЛО ЕЛЕНИНО
  Разстояние от столицата: 240 км
  Разстояние от Стара Загора: 7 км
  Надморско равнище: 172 м
  Площ на селото: 650 дка
  Климат: Мека зима и топло лято
  Почва: чернозем 
 • ИСТОРИЯ

  Elenino jhdfjСело Еленино е създадено около 1790 година. Старото наименование на селото е Кърагитлий. От предания се знае, че в сегашното село Богомилово е живеел турски бей. Той влиза в пререкание със сина си и го принуждава да напусне бащиния си дом с думите „къ рагит", което означава "върви в полето". Синът на бея идва да живее в тази местност, построява си чифлик, създава семейство. Първият българин, който се е заселил тук е Петър Станчев. Той е имал четири сина, които след като се женят се отделят от баща си и се образува малко селце. През 1903 година селото е преименувано на Еленино, както се нарича и до сега.

 • КУЛТУРА

  Elenino tjjjЧиталище "Просвета" 

  На 1 август 1927 година се основава читалището в село Еленино. Негови основатели са Господин Митев Шевиков, Желязко Митев, Стойчо Динев, Йовчо Желязков и др. Гласува се читалището да се назовава „Просвета". Работата на читалището се състои главно в заемането на книги на населението, както и в организиране на културно-масови дейности, работа със самодейните групи и изнасяне на представления, занимания с децата и помощ в учебния процес. Библиотечният фонд се състои от 4200 тома книги и материали. Читалището разполага с два колектива на любителско народно творчество.
  Сурвакарският обичай „Камила" безспорно стана традиция. Възстановиха се обичаи като „Заговезни", „Лазаруване" и „Коледуване". Камиларската група взема участие в Маскарадните игри в Стара Загора и в други градове. Лазарската група, съставена предимно от деца, също обикаля селото на Лазаров ден и пеят за здраве и берекет.Elenino tjrtj Съвместно с д-р Недялкова и медицинската сестра на селото всяка година се отпразнува и деня на родилната помощ. Международният ден на жената също е на почит, а самодейците изнасят представления в читалището. Честването на първи юни - деня на детето, включва рисуване на асфалт, състезателни игри на детската площадка към читалището и други. Всяка година се прави и панихида в чест на загиналите в Първата световна война. Традиция стана и раздаването на подаръци на децата от Дядо Коледа. Всяка година в селото хората посрещат Нова година с жива музика на площада.Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...