РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ“

Размер на шрифта: A A A
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ“

Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ е най-голямата обществена библиотека в област Стара Загора и значима част от разнообразната културна инфраструктура на града. Тя е модерен обществен информационен център, осигуряващ условия за лесен достъп до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за всички членове на общността чрез собствените си универсални ресурси, интернет и мрежата на обществените библиотеки в областта.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ e създадена през 1954 г. През 1967 г. избира за свой патрон възрожденския книжовник Захарий Княжески. Член е на Българската библиотечно-информационна асоциация. Съвместно с Гьоте-институт София през 2001 г. в библиотеката е създаден Ресурсен център за учебна литература по немски език. От 2007 г. Регионалната библиотека развива своята дейност в нова сграда. През 2009 г. е включена в Програма „Глоб@лни библиотеки – България“. С проект на библиотеката от 2015 г. е поставено началото на библиотерапевтичното консултиране в българските библиотеки. През 2016 г. на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ е присъдена националната награда „Христо Г. Данов” в категорията „Библиотеки и библиотечно дело” за съществен принос в националната книжовна култура.

В Регионалната библиотека има обособени зони за възрастни, зони за деца; зони за специални видове издания, за достъп до интернет; зона за аудио-визуални материали и ноти; обучителен център, зала за групова работа и дигитален център. Осигурен е достъп за хора в неравностойно положение.

Библиотеката разполага с над 430 000 тома специализирана и художествена литература от всички отрасли на знанието в различни форми: книги, периодични издания, картографски и графични издания, ноти, електронни документи и др. Поддържа архив на местния печат и литература и координира събирането, съхраняването, организирането и разпространението на информация за края и библиографията по краезнание. Колекцията „Картички и снимки“ включва над 250 фотографии от началото на ХХ век – места, личности, събития от Стара Загора и региона. Във фондовете ѝ са съхранени редки и ценни издания, личните библиотеки на проф. Стоян Каролев (български писател, литературен критик и поет) и почетния гражданин на Стара Загора Недю Александров (църковен изследовател, публицист), част от библиотеката на художника Димитър Караджов. Учителят Георги Байданов дарява на библиотеката 47 буквара от различни държави.

Всеки гражданин има право да ползва услугите на библиотеката. За целта той трябва да се регистрира като неин читател. Детски отдел посреща децата до 14-годишна възраст, които обичат да четат, издирват информация, играят, рисуват, участват в конкурси.

Библиотечното обслужване е основна дейност на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Тя предоставя основните библиотечни услуги: ползване на библиотечните колекции в библиотеката и извън нея; предоставяне на вербална библиографска и фактографска информация; достъп до собствени традиционни и електронни бази данни и интернет достъп за образователни, социални и научни цели. Специализираните библиотечни услуги са: предоставяне на писмена библиографска информация; предоставяне на ретроспективни библиографски издирвания; доставка на библиотечни документи от страната и чужбина; достъп до външни мрежови ресурси и бази данни; копиране на библиотечни документи и публикуване на издания.

Регионалната библиотека осигурява обществен достъп до интернет за гражданите. Тя играе все по-активна роля в подпомагане на процесите и формите на учене през целия живот (семинари по програмиране за деца с използване на робота Финч (Finch), практически курсове „Компютърни и информационни умения за потребители 60+“ и др.).

Библиотеката предлага е-бюлетини за нови книги и събития, е-услугата „Попитай библиотекаря“ и осъществява виртуални консултации и електронна доставка на документи (дистанционни услуги).

Наличието на мултифункционална зала за културни, образователни и социални форуми и просторните фоайета правят Регионална библиотека „Захарий Княжески“ предпочитан партньор на местната общност и любимо място за срещи и комуникации. Библиотеката организира инициативи и кампании, свързани с популяризирането на четенето, осъществява представянето на нови книги и дава възможност на читателите да се срещнат с техните създатели. Библиотечното пространство е утвърдено като място за синтез на различните изкуства (филмови фестивали, джаз форуми, изложби и др.) със словото, за прояви, вписващи се в библиотечно-информационната и културната политика за привличане на децата и младежите към книгата, за обогатяване на знанието.

Библиотеката извършва координационна, квалификационна и експертно-консултантската дейност за всички видове библиотеки в региона. Събира, обработва и предоставя информация за тях на органите на държавната и местна власт и предлага конкретни мерки за подобряване на тяхната дейност.

 

Адрес: гр. Стара Загора, бул.„Руски“ № 44
Телефони: (042) 648 131 – директор; (042) 648 143 – регистрация и информация
Електронна поща: [email protected]
Интернет страница: www.libsz.org
 

Работно време с читатели:

  • Понеделник – петък  08:30 – 18:15 ч.
  • Събота                          08:30 – 14:15 ч.
  • Всеки последен четвъртък на месеца е неработен ден с читатели.
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали