Държавна опера Стара Загора

Стара Загора е град с дълбоки музикални корени.и затова съвсем закономерно тук се е родила първата извън столична опера. Началото е поставено от музикалното дружество “Кавал”.

На 1 юли 1925 г. е вдигната завесата на първия оперен спектакъл в Стара Загора. Представлението “Гергана” от маестро Атанасов е дело на шепа ентусиасти с възрожденски дух, начело с режисьорите Георги Бакалов и драматичната актриса Мара Шопова, майка на бъдещия голям артист на България Наум Шопов.

Диригент на постановката е капелмайсторът Атанас Ковачев.

На 1 април 1946 г. е официално преименувана в Държавна опера Стара Загора.

През късната есен на 1967 г. се провежда първият музикален фестивал „Декемврийски музикални дни”, който прераства във „Фестивал на оперното и балетно изкуство”.

Интересът към проявата е изключителен.

Съвсем заслужено Стара Загора  се сдобива с уникална за времето си сграда – през 1971 г. е открита тържествено новата модерна сграда на операта по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойков. Това е истинско бижу на архитектурната мисъл, което няма равно, както в страната, така и на Балканите. Заслужена награда за града, който е дал на света оперни колоси като Христина Морфова, Анна Томова-Синтова, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Николай Стоилов.

През 1991 г. сградата на операта е опожарена, но през 2010 тя е възкресена за нов живот благодарение на любовта на старозагорци и с изключителното финансово съдействие на община Стара Загора.

През 2015 г. представители на културни институции от Балканския регион създадоха Балканска оперна мрежа, имаща за цел да осигури условия за партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство, както и популяризиране на общото историческо минало и културни традиции на държавите участнички. 17 музикални театъра от страната и балканските страни и импресарии от Виена подкрепят инициативата на Държавна опера Стара Загора и Община Стара Загора. Резултат от тази инициатива са създадени много коопридукции.

От 2016 г. се провежда уникалното за България издание „Опера на стадиона“. („Аида“2016г., „Кармен“2017г., през 2018г. предстои премиерата на „Набуко“)

През 2017 г. бе възстановена балетната трупа на Операта, чийто спектакъл „Лебедово езеро“ бе отличен със специалната награда на кмета на Община Стара Загора.

През 2017 година се отбеляза 50 годишнината от създаването на Декемврийски музикални вечери, прераснали в уникалният за страната ни Фестивал на оперното и балетно изкуство и балетното изкуство – Стара Загора (ФОБИ).

Старозагорската опера е музикален институт с неоспорими и доказали се във времето постижения, школа за истински таланти. Ето защо е непреходна и любовта на най – ревностната й публика, старозагорската, пленена изцяло от най – могъщото и най – живото от всички изкуства – музиката. В оперният репертоар освен на класически се залага и на много нови и експериментални форми на музикалното изкуство. Реализирани са с помощта на чуждите културни центрове и посолства в България.

 

Адрес: Стара Загора, бул."Митрополит Методи Кусев" № 30 

Централа: (042) 641 015
Електронна поща:  info@operasz.bg
Интернет страница:  www.operasz.bg 
 

Билетен център

Адрес: бул."Митрополит Методи Кусев" № 30 (южния вход на операта)
Телефони: (042) 622 431; 0885 509 829; 
Електронна поща: info@operasz.bg
Работно време: понеделник - петък 10:30 - 19:00 ч.
 

Билетна каса

Адрес: Туристически информационен център, бул."Руски" № 27 
Телефони: (042) 622 283; 0886 899 061;
Работно време: понеделник - петък 10:00 – 13:30 ч. и 15:00 – 18:00 ч.

Горещ телефон
за сигнали