Драматичен театър "Гео Милев"

На 1 април 1912 г. е положен и основният камък на бъдещата театрална сграда по проект на арх.Никола Лазаров. По стил тя напомня виенски барок.

Началото на професионалното театрално изкуство в града е поставено през 1919 – 1920 г. Особена заслуга имат Мара Шопова и Данчо Делчев. През 1970 г. с указ на Народното събрание театърът е преименуван на Драматичен театър „Гео Милев”. А през 1997 г. официално е открита реконструираната и реставрирана сградата на Стария театър, която разполага с две игрални пространства – голяма сцена с триста места и камерна зала с петдесет места.

Старозагорци с основание се гордеят със своя театър – забележително средище на културни събития с общонационален характер. В репертоара на театъра са включени редица ярки творби от българската и световната драматургия, които получават всеобщо признание на театрални форуми и при гостуване в страната.

Повече от 95 години Старозагорският драматичен театър озарява духовното пространство на благословена Тракия, а десетки творци – артисти, режисьори и високоподготвен художествен персонал,съхраняват традицията и пренасят невидимата щафета на театралния пламък в бъдещето на България. В обществената памет на Стара Загора, в театралната летопис, завинаги ще останат със своята всеотдайност жреците в храма на Мелпомена – Дора Маркова, Вера Дикова, Леда Тасева, Васил Попилиев, Михаил Марков, Веселин Савов, Бойо Боев.

В тази палитра от най – ярки дарования с духовна щедрост и днес блестят имената на високоталантливи поколения. След изключителните първи актьори идват нови и нови талантливи попълнения.

 

Адрес: Стара Загора, бул."Митрополит Методи Кусев" № 28

Факс: (042) 622 267
Електронна поща:  dt_geomilev@abv.bg 

Интернет страница:  www.dtgeomilev.com 

 

Билетен център

Адрес: бул."Митрополит Методи Кусев" № 28
Работно време: преди спектакъл: 18:00 ч. - 19:00 ч.
 

Билетна каса

Адрес: Туристически информационен център, бул."Руски" № 27 
Телефони: (042) 622 283; 0886 899 061;
Работно време: понеделник - петък 10:00 – 13:30 ч. и 15:00 – 18:00 ч.

Горещ телефон
за сигнали