Драматичен театър "Гео Милев"

Драматичен театър

Драматичен театър „Гео Милев“

Театралната дейност в Стара Загора е на повече от 140 години

 

Най - ранните наченки на театрална дейност под ръководството на даскал  Петър Иванов, с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър, датират от 1870 г.

Първото театрално представление е поставено по пиесата на П. Р. Славейков – „Малакова“ на 18 април 1870 г. Премиерата се състои в салона на Главното девическо училище при черквата „Света Богородица“ в кв. „Акарджа“.

От 1900 г. представленията се организират от трупа към Дружество „Театър“. На 1 април 1912 г. е положен основният камък на бъдещата театрална сграда по проект на арх. Никола Лазаров, наподобяваща по стил виенски барок. През 1914 г. новият театрален салон е вече факт и тук, през 1916 г. поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите „Едип цар“ на Софокъл и „Ревизор“ на Гогол.

Началото на професионалното театрално изкуство в града е поставено през сезон 1919-1920 г. Особена заслуга за това имат Мара Шопова и брат ѝ Данчо Делчев, които развиват всестранна творческа дейност.

През 1950 и 1954 г. театърът на два пъти е одържавен. През 1970 г. с указ на Народното събрание, театърът е преименуван в Драматичен театър „Гео Милев”.

От 1971 г. е настанен в новата модерна сграда за опера и театър на бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30. През 1997 г. сградата на Стария театър е реконструирана и реставрирана и официално открита.

Повече от 95 години Старозагорският драматичен театър озарява духовното пространство на благословена Тракия, а десетки творци – артисти, режисьори и високо подготвен художествен персонал, съхраняват традицията и пренасят невидимата щафета на театралния пламък в бъдещето на България. В обществената памет на Стара Загора, в театралната летопис, завинаги ще останат със своята всеотдайност жреците в храма на Мелпомена – Дора Маркова, Вера Дикова, Леда Тасева, Васил Попилиев, Михаил Марков, Веселин Савов, Бойо Боев и др.

След изключителните първи актьори идват нови и нови талантливи попълнения.

Днес Драматичен театър „Гео Милев” е неизменна част от културното наследство и традиции на Стара Загора, превърнал се е в една от духовните емблеми на нашия град и заема достойно място в историята на българското театрално изкуство. Театърът на Стара Загора не е само храм на изкуството, но и място, където се съхраняват вечните ценности и най-високите достижения на човечеството. Днес, с многообразието от жанрове и автори в репертоара си, Театърът на нашия град има представления за всеки!

През 2017 г. трупата на Драматичен театър „Гео Милев“ получи Награда „Стара Загора“ за реализацията на творческия проект - „Цар последен“ от Райна Томова и режисьор Йосиф Сърчаджиев.

 

Адрес: гр. Стара Загора, бул. „Митрополит Методи Кусев“ № 28
Факс: (042) 622 267
Електронна поща: [email protected]
Интернет страница: http://www.dtgeomilev.com

 

Билетен център

Адрес: гр. Стара Загора, бул. „Митрополит Методи Кусев“ № 28

Билетна каса

Адрес: гр.Стара Загора, Туристически информационен център, бул. „Руски“ № 27
Телефони: (042) 622 283; 0886 899 061;

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали