село Арнаутито

Размер на шрифта: A A A

МАРИЯ СТОЙНОВАМАРИЯ НЕЙКОВА СТОЙНОВА

Родена през 1960 г. в гр. Стара Загора. Образование: Средно - Икономически техникум гр. Стара Загора; Висше - Тракийски университет гр. Стара Загора, специалност "Аграрна икономика".

Адрес п.к. 6069 с. Арнаутито
Телефон (041145) 260
Мобилен телефон 0885 901 237
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПК

СЕЛО АРНАУТИТО

Площ на селото: 221 дка
Надморско равнище: 300 метра
Климат: умерен
Почва: чернозем

 

История

Село Арнаутито отстои на 20 км югозападно от гр. Стара Загора. Разположено е в полите на малък хълм, по най-високите места на който има 2 могили.

Легендата гласи, че бейският чифлик се е намирал в центъра на селото, срещу сега намиращата се сграда на кметството. Беят разрешавал на всички, които работят за него, да си направят собствени колиби и ратаите започнали да се заселват непосредствено от южната страна на бейския чифлик. Това продължавало така че около чифлика се заражда и израства село, което приема името Арнаутито. То идва от факта, че първите заселници са били арнаути - българи, придошли от Дебърско. Не се знае какъв е бил броят на хората от онова време в селото. За периода 1930-1944г. има сведения, че в селото са изградени 250 къщи и население 1200 - 1300 жители.

След освобождението от турско робство бейовете се изселват в Турция и на ниски цени разпродават земите си на българите. Така землището на с. Арнаутито набира около 20 000 дка земя - чернозем, която и сега съществува. Основен поминък на населението е било земеделие и животновъдство. Този поминък е запазен и до сега. Разраства се животновъдството от млади и амбициозни животновъди. Земята се обработва от арендатори и частници. Пустееща земя няма.

Култура

Читалището в селото е основано през 1928 г. Помещавало се е в определена за това стая в училището. Дейността му се е състояла в провеждане на коледуване, лазаруване, изнасяне на пиеси и набиране средства за закупуване на книги. Едва през 1975 г. се осъществява мечтата на населението и е построено новото читалище, което носи името „Светлина". Има киносалон с 200 места, ритуална зала, библиотека, която разполага с 4000 тома.

Традиции и празници Празникът на селото е Гергьовден – 6 май, когато се провежда събор. На този ден се прави и изложба на животни с много музика и веселие. Идват гости от съседни села.

 

АРНАУТИТО - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали