Размер на шрифта: A A A

ЯНА ДРАГИЕВА ГОСПОДИНОВА - ПЕТРОВАЯНА ДРАГИЕВА ГОСПОДИНОВА - ПЕТРОВА

Адрес п.к. 6066 с. Елхово
Телефон (041119) 260
Мобилен телефон 0885 901 239
Електронна поща  elhovo@starazagora.bg

СЕЛО ЕЛХОВО

Разстояние от столицата: 240 км
Разстояние от Стара Загора: 20 км
Надморско равнище: 360 м
Площ на селото: 0.370 кв. км
Климат: умерено континентален
Почва: кафява, глинесто песъчлива

 

 

История

По стари предания е известно, че старото име на селото е Чатал тепе. Било е разположено на 4 км западно от сегашното с. Елхово, близо до върха на Чаталските възвишения. През землището на селото, в местността „Друма" е минавал важен търговски път, чието начало било в Цариград, и свързвал със София.

В 1885 г. хората, населяващи това място, решили да избягат от турските набези и една част се заселва в с. Сладък кладенец, а другата част се заселва в сегашното Елхово. Името му произтича от факта, че тук е имало много елхи.

Селото се намира в полите на Средна гора. Преди 09.09.1944 г. е наброявало 1000-1200 души.

В хода на вековните борби на българите за национално освобождение населението на с. Елхово е дало своя значим принос. Много са имената на убитите от селото в Балканската и Междусъюзническа война - Георги и Митьо Желеви, Миньо и Стефан Кармазови, Апостол Минев, Ганьо Момчилов, Стоян Илиев, Димо Видев, Христо Атанасов и др.

Култура

Читалището съществува до 1997 година, но поради занемарена дейност е закрито. С много труд и средства, събрани от жителите на селото, отново е регистрирано читалище „Христо Ботев" с 50 човека учредители през месец декември 2008 г. Помещението не е обурудвано, но читалищното ръководство работи - организира екскурзии, колективно отпразнува кръгли годишнини на семейства, Великден с изложба на яйца и ястия, Трети и Осми март и др.

Училището е изградено още 1927 г., но от 1960 г. поради липса на деца е преустановило работата си. През 2008 г.е продадено от общинската агенция за приватизация в Стара Загора.

Инициативи

С помощта на хората от селото - както с физически труд, така и финансово, е създадено наново читалището. Хората от селото имат намерение и правят опити за построяване на параклис. Предстои да се обурудват и открият читалището и пенсионерският клуб, както и да се асфалтират поне две от т.нар. „черни" улици.

Природни и културни забележителности

На 3 км от селото в района на язовир „Чаталка" са направени ценни археологически открития. Благодарение на тях бе проследено непрекъснатото съществуване и човешка дейност в продължение на пет хилядолетия – от каменно-медната епоха до ранно-тракийската.

Бизнес

В селото има мандра за масло, извара и кашкавал и 3000 дка лозови масиви.

 

Горещ телефон
за сигнали