село Остра могила

Размер на шрифта: A A A

ВАСИЛ ТОДОРОВ АПОСТОЛОВВАСИЛ ТОДОРОВ АПОСТОЛОВ

Адрес п.к. 6063 с. Остра могила
Телефон (041118) 260
Мобилен телефон 0885 901 248
Електронна поща  ostramogila@starazagora.bg

СЕЛО ОСТРА МОГИЛА

Разстояние от столицата: 249 км
Разстояние от Стара Загора: 18 км
Надморско равнище: 447 м
Климат: умерено континентален
Почва: V – VII категория, песъчливи
Площ на селото: 4.8 кв.км

 

 

 

История

Село Остра могила се намира на 3 км от Старозагорски минерални бани и на 18 км от Стара Загора.

Първите данни за селото са от 1838 година във френските пътеписи на доктор Ами Буе и от 1859 година на доктор Поайе.

В книгата „Видрица" на поп Минчо Кънчев се посочва, че селото през 1884 год. е имало 80 къщи и население 513 жители.

През 1934 год. селото е имало 1191 жители и до към 1946 год. остават толкова. След този период започва масова миграция към градовете Казанлък, Стара Загора и днес постоянните жители са 150. Има и около 160 души с вилни имоти, които непрекъснато се увеличават.

Пътят, който пресича землището на селото, известен с името „Друма" е свързвал римския град Августа Траяна (днес Стара Загора) с историческия град Севтополис, който в момента е залят от водите на язовир „Копринка". На билото на хълма „Градището" имало древна наблюдателница – римска кула от четвъти - шести век.

Близо до селото са известните артезиански извори „Кайнаците", които са каптирани и водоснабдяват селото.

От землището на селото започва началото на река Манаска - приток на река Съзлийка. В долния край на селото има сондиран извор с минерална вода добра за пиене. 

Друга забележителност е пещерата „Лабиринта" - до входа на селото. Тя е дълга 151 м, с денивелация 4.5 метра, в края с малко подземно езеро. Църквата е построена през 1892 год., като много години преди това е имало параклис. Носи името „Въведение Богородично" и на 21 ноември е празника на църквата и селото.

От 1901 до 1929 година имало първоначално училище. Новото – прогимназиално училище е построено през 1929 г. с име „Христо Ботев", което не функционира от много години. 

През 1957 г. с доброволен труд е построена сградата на читалище „Пробуда", основано през 1927 г. В момента в читалището има киносалон, библиотека, пенсионерски клуб, самодеен състав.

Почвата е балканска – песъчлива и слабо продуктивна. Въздухът е един от най-чистите в България. Облеклото на хората през годините се променя - от така наречените чернодрешковци до пищните селски носии със сърмени украшения и богати цветни шевици.

 

Култура

Традиционни празници за с. Остра могила са:

Нова година, Трифон зарезан, Трети март, Великден и Гергьовден, 24 май, Ден на читалището, Ден на пенсионера, Малка Богородица, Голяма Богородица, Деня на съединението, Коледа.

 

 

 

Бизнес

OM 11В селото има арендатор, обработвщ 640 дка земя и кравеферма с 40 крави.

ИНИЦИАТИВИ:

Осигуряване на видеонаблюдение на входовете на селото Довършване на битов кът и пускане в експлоатация. Довършване на църковната ограда.

 

 

 

Горещ телефон
за сигнали