село Пъстрово

Размер на шрифта: A A A

ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ ВЕЛЕВВЕСЕЛИН СТОЯНОВ ВЕЛЕВ

Адрес п.к. 6233 с. Пъстрово
Телефон (041116) 220;
Мобилен телефон 0885 901 245
Електронна поща  [email protected]

СЕЛО ПЪСТРОВО

Разстояние от столицата: 235 км
Разстояние от Стара Загора: 31 км
Надморско равнище: 395 м
Климат: умерено континентален
Почва: песъчливи, канелено горски
Площ на селото: около 1 кв. км

 

 

 

История

Pustrovo 3

Старото име на Пъстрово е Алаген. Поради опожаряване и гонения през турското робство, селото се премества на сегашното си местоположение от североизток. До 1959 год. с. Пъстрово е било с население 1800 души. След този период настъпва масова миграция към градовете Стара Загора, Казанлък и Чирпан, където хората намират работа в Оръжейните заводи, строителството и др., за да остане днес до 60-70 души.

 

 

Поминъкът на населението преди и след 9-ти септември 1944 год. е производство на розово и лавандулово масло. Сега Пъстрово има 16 500 дка земеделска земя, засадена на времето с розови и лавандулови растения, което е причина тук да се построи голяма розоварна. В момента в Пъстрово има засадени 30 дка с розови и около 60 дка с лавандулови насаждения. Населението е със средна възраст 70 – 75 години. Няма земеделска кооперация. Земята не се обработва. 

 

 

Култура

Културният живот преди 1999 год. е почти замрял. През есента на 1999 година Веселин Велев изработва каменна икона на Св. Богородица и заедно с Господин Тодоров Райков и не без помоща на местното население изграждат параклис „Св. Богородица" в местността „Манастирчето". От тогава досега на 28 август на този параклис се дава курбан за здраве и благополучие на населението на селото. Тази дата се превърна в Празник на селото.
От месец март 2009 год. в селото действа и пенсионерски клуб.

 

Бизнес

Поминъкът на населението е производство на розово и лавандулово масло. Сега Пъстрово има 16 500 дка земеделска земя, засадена на времето с розови и лавандулови растения, което е причина тук да се построи голяма розоварна. РПК Стара Загора има добре зареден смесен магазин, който задоволява нуждите на местното население.

 

ИНИЦИАТИВИ

Поради зачестилите кражби през м. декември 2008 год., със спонсорството на по-заможни виладжии и бизнесмени се организира ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ НА СЕЛОТО. В момента набираме средсва от местното население и всички, които възможност да помогнат за възстановяване на откраднатата камбана от местната църква. 

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали