село Пряпорец

Размер на шрифта: A A A

Петя АрнаудоваПЕТЯ НИКОЛАЕВА АРНАУДОВА

Адрес п.к. 6062 с. Пряпорец
Телефон (041113) 260
Мобилен телефон 0885 901 246
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 2 от ЗПК

 

СЕЛО ПРЯПОРЕЦ

Разстояние от столицата - 220 км
Разстояние от Стара Загора - 12 км
Надморско равнище - 480 м
Климат - планински
Почва - VII-VIII категория
Площ на селото - 370 дка

 

История

В околността на селото има следи от живот на племена от 6-8 хил. години. Затова сочат доказаните от археолози медни рудници в местността "Мечи кладецец". В селото са намерени исторически паметници - основи на жилища, глинени съдове, медни и бронзови монети от V в. Пр.н.е., а също и сребърни тетрадрахми от времето на Александър Велики. В началото на VIII в. Хан Тервел включва тези земи в рамките на образуваната вече Българска държава. През XII в. населението участва във въстанието на Асен и Петър. Началото на турското робство започва от 1364 г.

До 08.06.1446 г. селото се е наричало Раяновци. От тази дата със султански указ е дадено на Баракси на Шарин от Дамаск. Новото име е Бараклари и е превърнато в турски чифлик с 12 семейства. Населението е потурчено.

Има данни за участие в Старозагорското въстание през 1875 г. Димчо Стаев извежда група въстаници в Ст. Загора. След неуспеха на въстанието те са избити и заровени в м. "Домуз дере" в землището на село. За начало на новата история на с. Пряпорец се приема Съединението на България през 1885 г. Жителите са изселени в Анадола, а които успяват да се укрият и новите заселници от съседните села създават съвременното с. Пряпорец - указ 462/21.12.1906 г.

През 1920 г. се създава кредитна кооперация „Подем" с 1762 дка. 

Култура

Основаването на училището е през 1887 г. На 28.09.1925 г. е открито ново двуетажно училище, отговарящо на нуждите на нарасналото население, което е около 380 човека.

През 1927 г. е създадено и народно читалище „Хр. Ботев", чийто устав е утвърден на 23.01.1928 г. Читалището функционира и до днес, с уредена база, библиотека, етнографска сбирка.

Традиционният празник на селото е на 6 септември. Отбелязват се и се честват още редица национални празници, провеждат се и съвместни сбирки с активисти от пенсионрския клуб в съседното село Борилово. 

 

Бизнес

В Пряпорец има фирма за продажба и сервиз на селскостопанска техника, както и за проектиране на голф игрище с 4 хотела и 40 индивидуални къщи. Развито е животновъдството. Земеделски производител обработва 120 дка малинови насаждения.На разклона на пътя Старозагорски минерални бани - с. Пряпорец се намира семеен хотел-ресторант "Кончето".

По пътя за село Пряпорец /в дясно на 15 км/ в гората е разположена почивна база Пряпорец, стопанисвана от холдинг "Загора". Базата разполага с добре обзаведени бунгала, рестотант, плувен басейн. Удобна за групови посещения.

 

ИНИЦИАТИВИ

Населението на Пряпорец е петимно за църковен храм. Разполагат с парцел от 2,3 дка за изграждане на църквата.Предстои създаване на църковно настоятелство и набиране на средства за строеж.

 

 

 

В община Стара Загора е предложен проект от Пряпорец за възстановяване на туристически маршрут – т.нар. „Екопътека", от Стара Загора през Пряпорец до Старозагорските бани, параклиса „ Рождество Богородично". Чака се финансиране.

 

 

 

 

 

ПРЯПОРЕЦ - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 

Файлове:

petia_arnaudova_2024.pdf petia_arnaudova_2024.pdf

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали