село Пшеничево

Размер на шрифта: A A A

Елена КостадиноваЕЛЕНА ЕНЧЕВА КОСТАДИНОВА

Родена на 01.11.1964 г. В Стара Загора, с постоянно местожителство с. Пшеничево. Образование – средно специално. Трудов стаж 27 години, повечето от който е преминал в сферата на културата като секретар-библиотекар при читалище в с. Плоска могила и кметство с. Пшеничево. Десет години е работила като касиер-счетоводител в ЗК „Съгласие" с. Пшеничево. 

Адрес п.к. 6271 с. Пшеничево
Телефон (04143) 2275
Мобилен телефон 0884 335 311
Електронна поща  [email protected]

 

 

 

СЕЛО ПШЕНИЧЕВО

Разстояние от столицата: 245 км
Разстояние от Стара Загора: 25 км
Надморско равнище: 185 м
Климат: умерен
Почва: чернозем
Площ на селото: 0.80 кв. км
 

История

Село Пшеничево е разположено на югоизток от Стара Загора, на твърде подходяща за селище местност, на висок вододел на две реки. Селото заема малка площ от 12,500 дка и релефът му е равнинен.

За времето кога е основано селото няма данни, но по предания се знае, че първоначално е било заселено североизточно от сегашното си местонахождение в местността „Висаля" - сега Сърневско землище. Колко години е просъществувало тук и как се казвало не се споменава в преданието. До освобождението от турско робство населението е било турско и българско, но в скоро време турците се изселили и остават само българи.
От деветте къщи, които са образували село Бююк Дуванджа се предполага, че само родът на „Чавзарята" е оцелял, а всички останали родове са преселници от другаде. След освобождението от турско робство селото е наименува Голямо Дуванджии. През 1906 г. се преименува на Соколово ("дуван" на български означава "сокол"). От 1950 год. досега носи името Пшеничево.
 
Селото не е останало чуждо на революционното движение. При подготовката на всенародното въстание селото взема дейно участие. Според разкази на дядо Марин Генев Крушков, Васил Левски е едвал в селото като гост на братята Петко и Желязко Люцканови – синове на дядо Люцкан Петков, с който е бил в постоянна връзка. За това и селото плаща своя кървав дан. През 1877 г. селото е обградено и в плевнята и къщата на Люцкан Петков е посечено голяма част от населението на селото. Този плевник с обгорели стени е стоял като свидетел на турските зверства дълго време, а клането е възпято в народна песен „Задали ми се задали черкези и башибозуци от Ени Зара из пътя". По-късно по този повод наш съселянин Христо Тонев Петков написа две пиеси: „Клането в Дуванджии" и „Нечисто имане". Благодарение на този човек, който беше общественик и самодеец, тези пиеси бяха поставени на сцената на читалището. Повечето от декорите за пиесите са изработени от него.
 
През 1923 год. с решение на Министерството на просвещението е образувано читалище „Напредък", което първаначално се помещава в една малка стая. По-късно през 1965/ 1970 година е построена сграда на читалището.
През 1926 год. е построен паметник на загиналите войници във войните – 1912/1913 и 1915/1918 г.
През 1938 го е построено училището.
През 1939 год. е построена църквата.
През 1949 год. електрифицират селото.
През 1982 год. е построена Здравната служба.
 

Култура

В селото има действащо читалище "Напредък" с библиотека от 5 455 тома книги.

За хората от третата възраст има Пенсионерски клуб, добре подреден и уютен, приятно място за срещи и мероприятия на пенсионерите. Има певчески хор за народна музика.
Честват се всички официални и православни празници – Коледуване, Лазаруване, Великден, а Празника на селото се провежда на Осми ноември, който съвпада с християнския празник "Св. Архангел Михаил". Този празник е повод за събиране на родове, близки и приятели. 
 

Бизнес

Основен поминък са земеделието и животновъдството. Двама по-крупни арендатори и двадесет малки земеделски производители обработват плодородната земя на Пшеничево.

В селото има два магазина за хранителни стоки.
ИНИЦИАТИВИ
В последните две години са решени трупани с години проблеми в селото. Ремонтирана е единствената асфалтирана улица в селото. Подменена е оградата и ремонтирана сградата на гробищния парк. Монтирана е метална автобусна спирка. Направен е частичен ремонт на покрива на читалищната сграда. За обновяване на парка в центъра на селото има изготвен проект, който чака одобрение от Министерството на околната среда и водите.
 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали