село Сладък кладенец

Размер на шрифта: A A A

Пенка МихайловаПЕНКА ТОДОРОВА МИХАЙЛОВА

Адрес п.к. 6065 с. Сладък кладенец
Телефон (041116) 260
Мобилен телефон 0885 901 204
Електронна поща  [email protected]

СЕЛО СЛАДЪК КЛАДЕНЕЦ

Разстояние от столицата: 230 км
Разстояние от Стара Загора: 27 км
Надморско равнище: 360 м
Климат: умерено континентален
Почва: кафява, песъчлива
Площ на селото: 23 кв. км.  

 

 

 

Обща информация

Село Сладък кладенец се намира почти в средата на Република България - на 220 км от столицата, на 27 км от областния град Стара Загора и на 12 км от Старозагорските минерални бани. С тези населени места го свързва редовна автобусна линия на градски транспорт.

Разположено е в полите на Сърнена Средна гора на 366 м надморска височина. Климатът е умереноконтинентален. Почвата е кафява, песъчлива. Площ на селото – 0.750 кв. км, а землището му се разпростира на 26 548 кв.м. Население по постоянен и настоящ адрес: 231 жители.  Възрастното население се занимава основно със земеделие и овощарство, а младите семейства, в работоспособна възраст, работят в Стара Загора в различни сфери на икономиката: търговия, строителство, ресторантьорство и други.  На територията на селото има изградена земеделска кооперация „Изгрев“ и няколко арендаторски фирми, обработващи земята. Производството е предимно в сферата на овощарството, розопроизводството, лавандулопроизводството и зърнените култури.

Намиращия се на територията микроязовир на площ от  74 436 дка е зарибен и е удобно място за риболов и отдих.

История

В околността на с. Сладък кладенец се намират множество селищни могили, като тази в местността „Поповец“, датираща от 4-то хил.пр.н.е., в местността „Хисарлъка“ с артефакти от неолита, открити са и множество могилни некрополи, а историческите документи показват, че районът на запад от Стара Загора е бил заселен с траки през първото хилядолетие преди Христа.                           

Историята и на това село, е дълбоко свързана с традициите на българския народ и неговите дълголетни борби за национална независимост, и утвърждаване на българската духовност. 

От най- дълбока древност християнската традиция се е утвърждавала в бита на местното население. В покрайнините на селото се намира местността „Божата стъпка”- даряваща вяра и надежда за здраве на посещаващите я. Северозападно от селото се извисява връх „Калабак“, любимо място за разходка.   

Непосредствено до боровата гора, в местността „Въльов ръд“ се издига паметник на 90-тима жители от селото, изклани от турски башибозук, нападнал селото след оттеглянето на руските войски от Стара Загора, по време на Руско-турската освободителна война. От 2018-та година, до паметника от кметството е издигнат пилон с националния флаг.                           

Десетки са имената на участниците от селото във войните за национално освобождение на България.                

Историческия дух и дълбоките корени на българската духовност са дали възможност в селото да израстат видни дейци на българската наука и култура. Сред тях най-ярко се открояват проф. Ленко Дончев със значителни постижения в българската агрономическа наука и народния  артист изиграл блестящи роли в българския народен театър Петър Василев.

Култура

В селото има действащо читалище „ПРОСВЕТА-1898 г.” с над стогодишна история и с изграден читалищен салон и библиотека, събрала българска и чужда литература с над 4500 тома. Към читалището от години функционира фолклорна певческа група, а от скоро и Младежки театрален състав. Съвместно с кметството, всяка година на 3-ти март и на 12-ти юли, пред паметника на изкланите жители на селото се поднасят венци от признателното население и гости на селото, а от 2017-та година, с възстановка на кървавите събития, се почита паметта на загиналите.

От 2018-та година, селото има и своята писана история. Автор е д-р п.н. и дългогодишен служител в РИМ – Стара Загора, Стойка Кайракова. Тя е и автор на сценария и режисьор на възстановката пред паметника.

В с. Сладък кладенец се намира и скулптура на световноизвестния скулптор от близкото минало на страната ни, проф. Андрей Николов, основател на скулптурната школа в България.

От 2019-та година жителите на селото имат и модерен Клуб на пенсионера, в който се помещава и Клуба на ловците.   

Традиционно, всяка година на  6-ти септември, в Деня на Съединението на България, се провежда и традиционния събор на селото, който събира родове, излезли от селото, приятели и гости.

Инициативи

С помощта на кметството, през 2020 г. се закупи имот за изграждане на църква в селото.

Желание на кметството е да се изгради зона за отдих край микроязовира и да се възстанови сградата в гробищния парк.

От 2016 г. до 2020 г. се извършиха и следните мероприятия: оформяне с плочки на централния площад в селото; бетониране на улица; пълен ремонт на сградата на старото кметство, където се обособиха Клубовете на пенсионера и ловеца; ремонт на здравната служба и кметството; поставиха се апарати за кафе и закуски; ремонтира се селската тоалетна; изгради се туристическа пътека до местността „Божата стъпка“, там и около паметника на загиналите жители на селото по време на Руско-турската война се изработиха и поставиха битови пейки и пилон с националния флаг; прекара се чешма в гробищния парк; обособи се и се ремонтира детска площадка; за първи път се маркира с пътна маркировка пътя с. Елхово – с. Сладък кладенец и на който беше извършен ремонт; изгради се мрежа за наблюдение с четири камери в селото и други.

Контакти

Пенсионерски клуб - 0884 094 338
Земеделска кооперация - (041116) 323

 

Сладък Кладенец - Епизод от поредицата "Моето село"

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали