село Сладък кладенец

Размер на шрифта: A A A

ПЕНКА ТОДОРОВА МИХАЙЛОВА

Адрес п.к. 6065 с. Сладък кладенец
Телефон (041116) 260
Мобилен телефон 0885 901 204
Електронна поща  sladakkladenec@starazagora.bg

СЕЛО СЛАДЪК КЛАДЕНЕЦ

Разстояние от столицата: 230 км
Разстояние от Стара Загора: 27 км
адморско равнище: 360 м
Климат: умерено континентален
Почва: кафява, песъчлива
Площ на селото: 23 кв. км.  

 

 

 

История

Историята на село Сладък кладенец е дълбоко свързана с традициите на българския народ и неговите дълголетни борби за национална независимост и утвърждаване на българската духовност.

От най-дълбока древност християнската традиция се е утвърждавала в бита на местното население. В потвърждение на религиозните вярвания са култовите останки в покрайнините на селото носещи прозвището „Божата стъпка" - даряваща вяра, надежда и здраве на посещаващите я. Там се се намира загадъчна природна забележителност. По повърхността на голяма, плоска скала се очертава вдлъбнатина, наподобяваща гигантска следа от човешки крак с дължина приблизително половин метър. Местната легенда разказва, че сам Бог е оставил следата, когато слязъл изгладнял на земята и заклал агне, за да се нахрани.

Старото име на селото е Шекер бунар. В хода на вековните борби на българите за национално освобождение населението на с. Сладък кладенец е дало своя значим принос. Така например в хода на Руско-турската освободителна война, участвайки в подкрепа на Руските воини дават живота си 90-ма жители на селото сред, които са жени, старци и деца, затова и жителите го наричат „Малкия Батак". В знак на благодарност и възпоменание за тяхната саможертва край селото е издигнат паметник в местността „Въльов ръд" на които са изписани имената на жертвите.

Десетки са имената на участниците от селото във воините за национално освобождение на България.

Историческият дух и дълбоките корени на българската духовност са дали възможност селото да израстат видни дейци на българската наука и култура.

Сред тях най-ярко се открояват проф. Ленко Дончев, със значителни постижения в българската агрономическа наука и народния артист, изиграл блестящи роли в българския народен театър Петър Василев.

Култура

В селото има действащо читалище „ПРОСВЕТА" с изградена модерна сграда. В нея има салон за изяви с 80 места и библиотека събрала българска и чужда литература - 1200 тома.

Читалищното ръководство организира множество културни прояви и инициативи.

Музикалната певческа група при клуба на пенсионера редовно изнася множество концерти в селото и областта.

Традиционния местен събор на 06 септември - Деня на съединението на България, събира родовете излезли от селото.

Бизнес

Жителите, занимаващи се основно със земеделие и овощарство са сдружени в Земеделска промишлена кооперация „Изгрев".

 Намиращия се на територията на селото микроязовир на площ от 70 дка е удобно място за риболов и отдих.

Над 40 човека персонал полагат грижи в дома за деца и младежи с умствена изостаналост, намиращ се на територията на селото.

Множество туристически маршрути отвеждат туристи до редица могили свидетелства и останки от древните траки.

ИНИЦИАТИВИ

В момента има изразени намерения да се съберат дарения и да се изгради църква.

Предстои да се асфалтират и последните три улици в покрайнините на селото, почисване на тротоарите и деретата и тяхното постоянно подържане.

 

Горещ телефон
за сигнали