село Старозагорски бани

Размер на шрифта: A A A

Станчо СтанчевСТАНЧО ЖЕЛЕВ СТАНЕВ

Роден е през 1964 г. Има висше образование – машинен инженер.

Адрес п.к. 6062 с. Старозагорски бани
Телефон (04111) 2260
Факс (04111) 2260
Мобилен телефон 0885 901 211
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПК


Минерална баня - телефон (04111) 2287, понеделник и вторник почивен ден
Детска градина № 16 „Горски кът”– телефон (04111) 2353
Общински дом за стари хора – телефон (04111) 2316
 

СЕЛО СТАРОЗАГОРСКИ БАНИ

Разстояние от столицата – 241 км
Разстояние от Стара Загора – 12 км
Надморско равнище - 350 м
Климат - умерен
Площ на селото - 80 ха  
 

История

На 6 км югоизточно от курорта, в местността "Мечи кладенец" се намират едни от най-големите в Югоизточна Европа халколитни медни рудници от края на V хил.п пр.н.е. Проучени са 11 рудни разработки. Те представляват открити галерии с дължина до 50-60 метра и ширина 4-5 метра. В тях са открити костени копачки, каменни чукове, медни оръдия на труда и керамика. Рудата е добивана от специализирани в тази дейност хора чрез многократно нагряване на скалата с огън и заливане с вода. Добиваната в огромно за епохата си количество медна руда и изделия от нея са били изнасяни в един обширен ареал, достигащ до долните течения на Днепър и Днестър и средното течение на Волга.

Благоприятният климат и топлите извори са направили мястото привлекателно за хората още от древността. Непосредствено до минералния извор, северно от постройката на банята е разкрита праисторическа селищна могила. Тя е една от най-големите в нашата страна.
 
 
 
 
Проведените археологически разкопки върху част от могилата показаха, че това праисторическо поселение е съществувало с известни прекъсвания от ранния неолит до късния халколит /VІ-ІV хил.пр.н.е./ Разкрити са останки от жилища, изградени от забити в земята дървени колове, преплетени с пръти и обмазани с глина, пещи, зърнохранилища и др. Открити са многобройни предмети, служили във всекидневния бит на праисторическите хора: изящни глинени съдове, украсени с графит, врязана украса и рисувани с червено оръдия на труда от камък, рог, кост, кремък, мед и др.
 
 
От праисторическата могила на Старозагорски минерални бани произхождат ненадминати шедьоври на праисторическата култова пластика – мраморна човешка фигурка, двойна глинена човешка фигурка – от едната страна е изобразена жена, от другата мъж, глинена фигурка на таралеж и много други предмети с култово предназначение. В непосредствена близост до топлия минерален извор през 1965-1967 г. е разкрита значителна банска постройка от римската епоха с площ от 2500 кв. м, състояща се от 12 помещения – 3 басейна /за хладка, гореща и студена вода/, 2 съблекални, вестибюл и голяма зала – нимфеум.
 
При разкопките е открит строителния надпис на банята, монети и др. материали, които показват, че тя е била построена през ІІ век по времето на император Марк Аврелий и Луций Вер. Въздигната е със собствени средства на Улпий Хиероним – първожрец на Августа Траяна и пазител на императорския култ. Банята е използвана до ХІІ век. Върху част от праисторическата селищна могила е проучен средновековен некропол от ХІІ век. Римската баня е съществувала и е била използвана и през средновековната епоха. Останки от средновековно поселение се откриват по десния бряг на реката, главно в района на сегашния плаж и северозападно от него.
 
Една от забележителностите на Старозагорски минерални бани е природния феномен „Богородична стъпка". Местността е наречена така заради причудливо образувание в скалите наподобяващо по форма на човешка стъпка. Водата в нея никога не пресъхва. Тук в древността най-вероятно се е намирало езическо светилище. Мястото се счита за свято и лековито. На това място през 2002 - 2003 г. е построен параклис „Рождество Богородично" по идея на църковното настоятелство, с доброволния труд на местното население и финансови дарения на жители от гр. Стара Загора. Параклисът е осветен на 22 септември 2003 г. от Старозагорския Митрополит Галактион. Мястото е с голямо биоенергийно излъчване и е често посещавано от вярващи от цялата страна. 

Култура

Народно читалище „Христо Ботев"

През 1952 година на територията на Старозагорски минерални бани се основава народно читалище „Христо Ботев", което и до днес е запазило функциите си. Читалището разполага с уютна сграда, в която има библиотека с 21 600 тома литература. Фолклорна група за народни песни при читалището разнообразява живота на местните жители.

 

 

В курортното селище всяка година през месец август се провежда Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стълка" с организатори: Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Тракийски женски съюз в Република България, Тракийско дружество „Одринска епопея", Демократичен съюз на жените - Стара Загора, Общество за фолклор - Стара Загора и Народно читалище „Христо Ботев" Старозагорски минерални бани. Съборът има за цел да даде възможност за изява и общуване на изпълнители от всички фолклорни региони на България, за да се съхранят българските народни традиции и обичаи. Всяка година над 2000 участници /певчески групи, танцови състави, колективи за пресъздаване на обреди и обичаи, ансамбли и оркестри и много индивидуални изпълнители/ от цялата страна огласят курорта.

На 22 септември 2008 г. тържествено е открит първият в България православен храм „Св. Козма Зографски". Храмът е разположен на територията на почивна станция „Мини Марица изток" и е изграден с финансовата подкрепа на дружеството.

От 2005 година 22 септември е обявен и за празник на селото. Всяка година този ден се отбелязва тържествено с културна програма, водосвет и курбан за здраве и благоденствие на жителите.

 

Бизнес

Старозагорските минерални бани са балнеологичен курорт, разположен на 12 км северозападно от гр. Стара Загора, в южните гористи разклонения на Сърнена гора /дял от Средна гора/. Средната надморска височина на котловината, в която е разположен е 360 м., а ограждащите я околни хълмове са с височина от 600 до 800 метра. Покрити са с дъбови, габрови, лескови, липови и засадени борови гори. Климатът на курорта се определя от граничното му местоположение между субтропичната и умереноконтиненталната област и нископланинското му разположение, омекотен от средиземноморското влияние. Зимата е топла, но понякога с обилни снеговалежи. Летните дни са слънчеви, а нощите прохладни и приятни. Ветрове духат рядко, а мъгливите дни през годината са малко.

Минералната вода излиза на повърхността с дебит 20 л/сек при 42°С. Минералната вода е подходяща за лечение на: опорно-двигателен апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания, бъбречни и урологични заболявания, стомашно-чревни заболявания и др.
Днес Старозагорски бани са съвременен балнеологичен нископланински курорт. Уникалната природа, чистият въздух и минералната вода дават възможност за провеждане на цялостна оздравителна профилактика и възстановителна лечебна дейност. В курорта са изградени и функционират над 20 хотела и почивни станции на различни ведомства, разполагащи с много добра материална база и възможности за лечение. Легловата база е с капацитет за настаняване на над 2000 курортисти на ден.
 
Курортното селище има сравнително добре изградена и развита инфраструктура. Има красиво езеро и уютни паркове. Осигурена е редовна автобусна линия до общинския център Стара Загора.
На територията на селището се намира единствената в област Стара Загора седмична санаториална детска градина № 16 „Горски кът", строена през 1975 година. Разполага с капацитет за около 100 деца. Има две санаториални групи за деца, боледуващи от бронхиална астма и заболявания на горните дихателни пътища.
 
 
В парк „Дъбова гора" се намира домът за стари хора с капацитет от 100 места, състоящ се от две самостоятелни сгради. Обучен медицински и помощен персонал денонощно обгрижва домуващите, голяма част от които са лежащо болни възрастни и самотни хора.

Хотел „ГРОДИ"
Телефон (04111)23 38
 
Хотел „ИЗВОР"
Телефон (04111)22 14
 
Хотел „РОПОТАМО"
Телефон (04111)23 75
 
Хотел „МИНИ МАРИЦА ИЗТОК"
Телефон (04111)23 13
 
Хотел „ЛАТИНКА"
Телефон (04111)22 86
 
Хотел „РОДОПИ"
Телефон 0889 268 435, Факс (04111)23 31
 
Хотел „АВГУСТА ТРАЯНА"
Телефон (04111)23 25
 
Хотел „ОРИОН"
Телефон (04111)22 44
 
Хотел „КАЛИСТА"
Телефон (04111)29 80, Факс (04111)29 90
 
Хотел „АРМИРА"
Телефон (04111)22 23
 
ПРОЕАД - „ЗАГОРЕ"
Телефон (04111)23 19
 
Хотел „ЛЮЛЯК"
Телефон (04111)23 76
 
Хотел „ЩАСТЛИВЦИТЕ"
Телефон 0884 486 872
 
ПОЧИВНА СТАНЦИЯ „БИСЕР-ГРАДУС"
Телефон (04111)22 70
В селото има фирма за производство на тоалетна хартия и салфетки.

 

СТАРОЗАГОРСКИ БАНИ - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали