село Стрелец

Размер на шрифта: A A A

Димитър ДимитровДИМИТЪР ТЕНЕВ ДИМИТРОВ

Адрес п.к. 6092 с. Стрелец
Телефон (041279) 260
Мобилен телефон 0884 335 328
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПК

СЕЛО СТРЕЛЕЦ

Разстояние от столицата: 250 км
Разстояние от Стара Загора: 20 км
Надморско равнище: 100 м
Климат: умерено континентален
Почва: чернозем
Площ на селото: 0,750 кв.км 
 
 

История

Село Стрелец е разположено в Горнотракийската низина, в Старозагорското поле с надморска височина 100 м. Селището възниква по време на турското робство в края на 17-ти век с името Талъшманли, което означава „питам, допитвам се". Първоначално то е разположено в местността „Царски път". Поради турските набези и тормоз, българското население, което се състои от 7 рода се мести по-на изток в местността „Вехти дворове". Тежкият живот и мизерия довеждат до епидемия от туберколоза и жълтеница. Настъпва голяма смъртност сред деца и възрастни. Селяните са в безизходица и отново напускат своите домове като се преместват в местността „Юртища". С годините селото се разраства на юг. Наименованието Стрелец получава след 9-ти септември 1944 год. Селото е най-многолюдно през 1964-1965 години – 840 души. Поминъкът е животновъдство и растениевъдство. Обработваемата земеделска земя е 9 500 дка, гори 500 дка и 1 500 дка мери и пасища. 

Култура

Народно читалище „Христо Ботев"
В селото има действащо читалище „Христо Ботев". Основано през 1926 год. от тогавашния учител Мильо Радев. Донесъл искрата на културно-просветна дейност от родния си град Казанлък, със своя ентусиазъм той увлича в това дело и местните активисти: Иван Йовчев, който е председател на УС и членове: Грозьо Петков, Грозьо Господинов, Иван Диков, Еньо Господинов и Иван Петров. Активна културо-просветна дейност читалището развива по време на учителстването на Манол Денев и Тодорка Станева. За пръв път се организира театрален състав и на сцена стъпва момиче. Със събраните средства от различни инициативи се поставя началото и на библиотечна дейност. В момента книгохранилището наброява 3 745 тома. Години наред тези ентусиасти разнообразяват живота на хората в селото, запазват и пресъздават народните обичаи – Коледуване, Лазаруване и др. Сформираният самодеен състав за народни песни и обичаи има изяви в общински и окръжен мащаб. Традиционният празник на селото (сбор) е на 6 септември. Това е Ден на признателност към всички наши съселяни дали живота си за свободата и независимостта на Република България. Полагат се цветя и венци на паметната плоча с имената на убитите през войните. Прави се курбан, жива музика свири на площада, вият се хора. 

Бизнес

В селото има свинеферма за свине майки и възпроизводство, както и ферма за отглеждане на племенни стада на птици и люпилня. Развива се оранжерийно производство на краставици и домати и производство на зърнено-житни култури. 

 

 

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали