село Сулица

Размер на шрифта: A A A

Иванка ИвановаИВАНКА ДЕЧЕВА ИВАНОВА

Адрес  п.к. 6062 с. Сулица
Телефон (04111) 2329
Мобилен телефон 0885 901 221
Електронна поща  [email protected]

СЕЛО СУЛИЦА

Разстояние от столицата – 240 км
Разстояние от Стара Загора – 17 км
Надморско равнище – 575 м
Площ на селото – 45 ха

Сулица се намира сред красива природа с чист въздух, много билки и цветя и предоставя чудесна възможност за екотуризъм. Селото е разположено на варовит терен. Климатът е умерен - със снежна зима и прохладно лято. Околността е богата на горски плодове - дрян, дива круша, дива ябълка, диви цветя - теменужка, минзухар, циклама. Поляните изобилстват от диви ягоди през пролетта и дъхави билки през лятото. След дъжд се появяват множество видове гъби - печурките, челядинките, сърнела.

 

История

Първото наименование на селото, което помнят по-възрастните хора е било "Сунгуларе". То било населено първоначално само от турци, като след изселването им тук започват да се установяват хора от района. Едно от първите имена на селото според преданието било "Обирово". То произлязло от факта, че в развитието на селото имало период, през който много от отседналите в местния хан пътници били обирани и ограбвани от обирджии и крадци. По-късно, около 1922 - 1923 год., Обирово се преименува на Сулица /с ударение на първата сричка/. Името от латински означава късо бойно копие, с което били въоръжавани навремето римските войници. Това са метални копия, които се подреждат в специален калъф и се носят отляво за по-лесен достъп по време на бой.

През шейсетте и седемдесетте години на миналия 20-ти век на мястото на изсечените естествени гори е направено изкуствено залесяване с иглолистни дървета - главно черен бор. Археологически находки, намерени в землището на селото датират от повече от 6500 - 7000 години. В съседство, само на 4 - 5 км от землището на Сулица, е открита най-старата медна мина в Европа, където преди 7000 - 8000 години се е добивала руда за производство на метал. В района на с. Сулица има много мегалитни тракийски светилища във вид на кромлехи и менхири.

 

Най-значимото археологическо откритие в землището на селото е мраморен идол от 5000 - 4500 г. преди Христа. В местността "Богородична стъпка" /известна още като "Стъпката на Крали Марко"/ са се изработвали саркофази като намерените в гробниците на тракийските вождове в Розовата долина. Един повреден и неизползван по предназначение капак на саркофаг и до сега може да се види на това място. Добре известно място за религиозно преклонение от древността, сега в местността има изграден параклис.

 

 

Култура

Народно читалище "Пробуда"

Културното средище на село Сулица е Народно читалище "Пробуда".
Основано е през месец ноември 1928 год. от учителите ентусиасти Димо и Роза Димови заедно с будните за времето си жители на селото Кольо Костадинов, Кольо Иванов, Иван Колев /алагенеца/, Минчо Стойков, Борис Ранчев, Нончо Коев, Миньо Марков и други.
 
 
 
Първоначално се помещава в училището, но от 1962 год. има своя сграда с киносалон със сцена и 103 места. В миналото е разполагало с женски хор и театрален състав с активна концертна и театрална дейност. Гостували са със свои постановки в околните села. Читалището е награждавано с много отличия, грамоти, ордени, поздравителни адреси.
Днес жените от клуб "Бялата роза" и групата за автентичен фолклор, облечена с традиционната носия на селото, поддържат и развиват обичаите, културата и бита, съхраняват и българския дух под ръководството на председателя на читалището Иванка Тодорова и секретаря Иванка Дечева. Активистите участват в конкурси, събори, поздравяват населението по празници, гостуват на съседни села. В програмата им за работа влиза и подготовката на информационни табла, отбелязването на бележити дати и събития, както и празнуването на рождени дни.
Към читалището са създадени също коледарска и лазарска група. Със събраните средства подпомагаме културно-масовата дейност на читалището.
Библиотеката разполага с 4 203 тома, читателите са 79, от които 31 деца. Културното средище поддържа връзки с библиотеките към читалищата на: с. Казанка и с. Старозагорски мин. бани. През ваканциите и почивните дни се посещава от много ученици, които намират нужната литература. Организират се лятно училище, здравни беседи, занималня с разнообразни игри, изнасят се пиеси и сценки, дневни дискотеки, походи из околността.
 
 
През 2006 год. фондация "Земя завинаги" с изп. директор Диана Искрева осъществи изграждането на екосан система към читалището ни - първата в България, която сега се ползва и показва като образец за построяването на подобни в страната ни.
От ноември 2008 год. читалището разполага с компютърна техника по спечелен проект към Министерството на културата. От ноември 2008 год. читалището има телефонен пост и интернет. Телефонът е: (04111)22 06.
Празник на селото е 11 май - "Св.Св. Кирил и Методий". 

Бизнес

В Сулица има фирма за производство на вар, за добиване на пчелен мед  и за добив на дърва за огрев.

ИНИЦИАТИВИ

В Сулица още от 2000-та година се строи църква, наречена вече "Св.Св. Кирил и Методий", която поради липса на средства стои незавършена. От 2008 г. новото настоятелство провежда акция за събиране на дарения за църквата.

 

СУЛИЦА - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали