село Калояновец

Размер на шрифта: A A A

Радостина КалчеваРАДОСТИНА ПЕТКОВА КАЛЧЕВА

Адрес п.к. 6070 с. Калояновец
Телефон (041144) 260; 422
Мобилен телефон 0885 901 220
Електронна поща [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПК

СЕЛО КАЛОЯНОВЕЦ

Разстояние от столицата: 190 км
Разстояние от Стара Загора: 15 км
Надморско равнище: 100-199 м
Климат: мек, умерен
Почви: чернозем, песъчлива на североизток
Площ на селото: 25,629 кв.км

 

 

История

История на село Калояновец според летописната книга, която се съхранява в църквата.

Началото и е поставено през 1961 година от покойния вече отец Анастас, служил като свещенник от 1948 до 1996 г. Село Калояновец е основано между 1800 и 1830 г. В този период от време се е появила и чумната епидемия. Първоначално селото е било населено от 18 къщи, като по-важни родове са били: Караивановския, Саръминевия и Хаджиевия.
Селото отстои на 15 км. от Стара Загора, било е и самостоятелна селищна система. От южната страна на селото тече буйната река Сютлийка, извираща от Средна гора. Приток е на река Съзлийка.
Водите на реката се използват като на нея построяват воденици с два или четири камъка, но това става когато има вода. Сега са построени съвременни мелници. Дълбочината на кладенците е от 5 до 15 м. Водата от тях се вадела с горнило.
Земята около селото е обработваема. Чернозем, адълък, а на север и изток от селото е песъчлива. Сеят се житни култури, слънчоглед, царевица и др. Животновъдството не е основен поминък на населението.
През 1877 г. селото вече е достигнало 60 - 70 къщи. При основаването на селото името му е било Джанбазето. През 1910 г. при едно общо преименуване на селищата, тогавашната постоянна комисия при окръга в Стара Загора е имало инициатива да се промени името, но се натъква на обстоятелството, че не е ДЖАМБАЗЕТО, а е ДЖАНБАЕТО.
През 1935 г. Министерството на Вътрешните работи го преименува на с. Калояновец. Калока на гръцки значи хубаво. За преименуването не са търсили мнението на населението. И така си остава до днес.
Православно население е имало още при основаването му. Турско население е имало много малко. Имало е няколко семейства цигани, които работели в чифлика на хаджи Тахир ага, чийто потомци и до днес живеят в селото, а именно: потомците на дядо Къньо - Къньоолу, Сефер и Апти Медев.
Преди освобождението е имало храм на мястото на сегашния храм. По време на освободителната война храмът е бил опожарен, изгорено е било килийното училище.
Килийното училище се състояло от 2 дървени бараки в църковния двор, а през 1870 е построено ново училище с 3 стаи. Според книгата „Видрица" на поп Минчо Кънчев - той като инспектор по църквите и училищата пише - „Черква имат, училище имат, учител е Петко Стефанов със заплата 2000 гроша, 10 кила жито за учебната 1870/71 год. Най-вероятно училището в с. Калояновец да е открито през 1868 г., но е възможно и по-рано. Първият учител да е Петко Стефанов, а след него Стефан Минчев. 
 

Култура

ЧИТАЛИЩЕ

В село Джамбазето първо се появява театрална проява през 1908 г. на 31.12 стар стил. Първото представление е „Многострадална Геновева", която още през робството е обикаляла сцените на нашите театри, за да плаче мало и голямо над Геновевината съдба, пък и да оплаква своята робска неволя. Най-ревностните просветители са учителите. На 17.02.1927 г. е основано първото читалище избрано е и първото читалищно ръководство с председател Иван Райчев, а секретар Моньо Йотов. Направен е и първия печат, които се използва до днес. На 29.12.1927 г. Окръжната училищна инспекция връща утвърдените книжа. Читалище „Възраждане" заживява своя живот и така до днес. 

 
ЦЪРКВАТА

През турско робство в двора на днешната църква е имало църква с килийно училище. Там будните деца на селото се учили на четмо и писмо. Опожарена от турците, по инициатива на населението през 1870 г. започва нов строеж с дарения на населението, който е завършен през 1873 г. Камъните от бял мрамор са извозвани от с. Чанлии, днешно Малко Тръново, Чирпанско. Голяма подкрепа при строежа оказали овчарите, организирани в Овчарско дружество. Те почитали Св. Димитър като свой покровител и църквата се именува така. По време на земетресението на Велика събота през април 1928 г. храмът се срутил до първия етаж. През 1929 г. е възстановен със средства от държавата и дарения от населението в същия вид какъвто е бил и така се е запазил до днес. Осветен е от митрополит Павел. Храмът е изографисан. Иконостасът е изработен с изящна резба от неизвестен майстор от Самоковската школа. Във всички прояви на съпротива срещу поробителите са съдействали и духовници-патриоти, църковни дейци, ревностни християни, монаси от манастирите и др. Такъв е Ангел Коев от с. Калояновец (Джамбазето). Той е свещеник, истински християнин, организатор, борец за свобода, участник в Априлското въстание. Отец Ангел се заема с трудната, но патриотична задача да повдигне духа на измъчените хора и да ги окуражи, да запали у тях искрата за освобождение на българския народ от петвековното турско робство и успява. За кратко време събира съмишленици от Джамбазето и околните села Арнаутито и Михайлово. По тези исторически сведения на 27 юни 2009 година в с. Калояновец направихме възстановка под надслов „Да се подведем под клетва". Сега пред църковото настоятелство и кметството стои най-важната задача – ремонт на църквата. С пари от спечелен проект и спонсорство на семейство Нейкови е отремонтиран покрива и камбанарията, за да се спре вътрешното разрушаване. Ремонтът е завършен през 2008 година. Отново се търсят спонсори, за да се изографиса църквата.

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали