село Кирилово

Размер на шрифта: A A A

Валерий ВидевВАЛЕРИЙ КУЗМАНОВ ВИДЕВ

Адрес п.к. 6064 с. Кирилово
Телефон (04115) 2260; 2272
Мобилен телефон 0885 901 240
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПК

СЕЛО КИРИЛОВО 

Разстояние от столицата: 227 км
Разстояние от Стара Загора: 11 км
Надморско равнище: 280 м
Климат: умерено континентален
Почва: кафява горска
Площ на селото: 1040 дка

 

 

История

Селото е разположено на 11 км. югозападно от гр. Стара Загора, в северната част на Старозагорското поле в полите на Старозагорските възвишения на 280 м. надморско равнище /спрямо Балтика/. То е изградено на мястото на девет тракийски селища и едно праисторическо, чиито развалини и досега личат. От това е видно колко гъсто е било населено мястото през тракийско време. Важни пътища са го кръстосвали в древнотта, които са оказвали значително влияние върху развитието му. Най-ранни писмени сведения за селото датират от 1756 г. с името Ашик Сенеклии /тракийска дума, която означава място, където се правят стрели/. С това име селото остава до 1893 г., когато е преименувано на Свети Кирилово. През 1951 г. е преименувано на Кирилметодиево, а през 1971 г. на Кирилово.

За живота на селото през турското владичество няма писмени сведения. В турски документ се казва: "в село Ашик Сенеклии, Ески Заарска кааза в 1858 г. има 40 къщи". През есента на 1849 г. в селото става събитие, което е от голямо значение за бъдещото му развитие - отваря се за първи път училище. В 1871 г. се полагат основите и се организира революционен комитет, чиито членове участват през 1877 г. в Руско-Турската война, в защитата на Стара Загора. Наред с опоражаването на Стара Загора е опожарено и селото. От селото били избити над 300 души мъже, жени и деца.

Мъжете от селото участват в "Балканската война" с 10 човека убити; "Междусъюзническата" война с 5 човека убити; "Първата световна война" с 26 убити. В центъра на селото е изграден паметник в тяхна чест.

Църквата в селото е построена през 1889 - 1890 г. като кириловци са я нарекли "Св. Кирил и Методий". През 1872 - 1873 г. е построена нова училищна сграда, а през 1929 - 1935 г. училището се премества в нова сграда, построена от жителите на селото. Читалището е рожба както на училището, така и на икономическото сдружение в селото, кредитната кооперация, а също преди всичко на големите и неотложни изисквания на живота. Първоначално читалище "Изгрев"се е помещавало в сградата на старото училище, а през 1965 г. се премества в нова сграда. През 1967 г. започва асфалтирането на пътя Богомилово - Кирилово, след което и улиците на селото. В момента училището функционира като частно езиково - ЧСОУ "Нов век".

 

Култура

Народно читалище "Изгрев"

Народно читалище "Изгрев" с. Кирилово е създадено на 12.03.1921 г. Инициатор за неговото създаване е основателят на Кредитната кооперация в с. Кирилово Пейчо Гочев Найденов. Същият този буден човек е привлякъл участници в кооперацията и младежите за членове на читалището. Първото желание на основателите е било създаването на малка библиотека. Летописната книга говори за ползването на библиотеката, за въздържателна дейност, за приемане на устав, за поставяне на пиеси, за изнасяне на сказки. През 1971г. читалището е наградено с орден "Кирил и Методий" - ІІІ степен. През почти деветдесетгодишната си история читалището е било средище на просвета и култура, стожер за популяризиране на местните традиции и обичаи. Читалищната библиотека разполага с 9200 тома литература. Обслужва много читатели от село Кирилово и гости на селото. Работи по проекти за закупуване на нова литература и автоматизиране на библиотечните процеси.

Традиции и празници

Читалището организира богати по форма и разнообразни по съдържание културни прояви по повод честване на бележити дати, личности и събития, официални и професионални празници, празници от християнския календар: 

- Бабиден, Деня на жената, Лазаровден, Гергьовден, Коледа и Нова година и др., Националния празник на България - 3 март, Обесването на В. Левски - 19 февруари, Денят на славянската писменост и култура и празник на читалището и с. Кирилово - 24 май, Деня на Ботев - 2 юни, Деня на народните будители - 1 ноември и др.

В основата на всички мероприятия, които се организират, стои участието на самодейните читалищни групи - "Пъстра китка", трио за стари шлагери "Здравец", лазарска група, коледарска група. Във фоайето на читалището е разположен битов кът с предмети от бита на населението и традиционни носии и кът със снимки от културната и творческа дейност на читалището.

Природни и културни забележителности:

Паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

КИРИЛОВО - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали