село Маджерито

Размер на шрифта: A A A

ГРОЗДАНКА ТОНЕВА ДИМОВА

Родена на 11.01.1960 год. в гр. Стара Загора. Завършила Икономически Техникум през 1978 год. в Стара Загора. През 2000 год. е назначена за кметски наместник на с. Маджерито, а през 2003 год. е избрана за Кмет на село Маджерито и продължва да кметува 3 мандат.

Адрес п.к. 6096 с.Маджерито
Телефон (04129) 2260; 2423
Мобилен телефон 0885 901 229
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 12, т. 1  Декларация по чл. 12, т. 2

СЕЛО МАДЖЕРИТО 

Разстояние от столицата: 241 км
Разстояние от Стара Загора: 8 км
Надморско равнище: 162 м
Климат: умерен
Площ на селото: 80 ха

 

История

На 8 км. на юг от Стара Загора се намира село Маджерито. Името на селото не е променяно никога през годините си. Спомените за съществуването на селото са от турско време — заселването е станало около турския чифлик. Името вероятно произлиза от маджари-преселници. На 600 метра от центъра на селото близо до разклона на шосето за Стара Загора се намира праисторическа селищна могила. Цялата повърхност на праисторическото поселение се обработва. Вследствие на непрекъснатото разораване, археолози са открили останки от горели глинени мазилки и керамични фрагменти - характерни за ранния неолит в Тракия I -VI хил. Пр. Христа. Открити са и части от глинени съдове, фрагменти рисувани с графит - типични за раннохалколитната култура Марица - IV хил. Пр. Христа и единични фрагменти, отнасящи се към бронзовата епоха - III -II хил. Пр. Хр. Селото в регулационни линии е разположено върху площ 80 ха, а землището на село Маджерито е от 12 660 дка площ. По-голямата площ земя се отбработва от кооперация КПТУ с. Маджерито, а останалата от арендатори. Отглеждат се предимно житни култури - пшеница, ечемик, ориз, царевица, слънчоглед. През 1871 г. е имало открито училище, което е съществувало до 1960 год., след това превърнато в детска градина, която е закрита през 1995 година и вече е продадена като съществуваща сграда. 

Култура

Народно читалище "Пробуда"

През 1928 година е основано читалище „Пробуда" в селото. Още по онова време към читалището е имало самодеен театър, работила е библиотека. Читалище „Пробуда" и днес съществува и развива своята културна дейност. Читалището е награждавано с грамоти, златни и сребърни значки за индивидуални изпълнители. От 1987 година читалището разполага с нова сграда – библиотека с 3500 тома, киносалон с 150 места.
На 06 Май 1998 год. при негово високо преосвещенство Панкратий се постави основния камък за постояване на храма „Св. Георги Победоносец" в с. Маджерито. Довършването на храма става през 2006 година. На 08.10.2006 год. същия се освети при светителството на Негово Високо Преосвещенство Старозагорски метрополит Галактион, с църковно настоятелство под председателството на Свещенник иконом Стефан Йорданов Чалъмов и членове: Гана Нонева - основен ктитор - осъществила изграждането и благоустрояването на Св. Храм, Ганчо Нонев, д-р Светлана Нонева и Иван Пеев Сивков. В същата година се изписа Св. Храм от художника зограф - Румен Рачев. 
 
Традиции и празници
Всички празници се отбелязват и честват.

Бизнес

На територията на селото има цехове за дърводелски услуги и за производство на алуминиева дограма.

 

МАДЖЕРИТО ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали