село Малка Верея

Размер на шрифта: A A A

Димитър БаевДИМИТЪР ХРИСТОВ БАЕВ

Адрес п.к. 6099 с. Малка Верея
Телефон (041270) 260
Мобилен телефон 0885 901 231
Електронна поща  [email protected] 
 
 

СЕЛО МАЛКА ВЕРЕЯ

Разстояние от столицата – 230 км
Разстояние от Стара Загора – 6 км
Надморско равнище – 300-500 м
Климат – мека зима, прохладно лято
Почва – предимно канелена-горска и малко чернозем
Площ на селото – 0,5 кв. км 
 
 

История

Село Малка Верея е разположено на няколко километра западно от Стара Загора, в полите на Сърнена Средна гора. Според легендите на това място е имало чифлик на турчина Кара Велели. В началото на 18 век кърджалиите ограбили и опожарили трите чирпански села Сърневец, Стоян Заимово и Могилово. 15 семейства от тях намерили убежище като ратаи към чифлика и образували към 1820 г. село, което назовали Кара Верлели. За десетина-петнайсет години населението бързо нараснало до към 250 жители и около 30-40 къщи.

Новосъздаденото чисто българско село взема участие в борбата против турското робство. Доказано е, че Васил Левски основава в него таен революционен комитет. През 1877 г. селото е ограбено и опожарено от армията на Сюлейман паша, а българското население забягнало по други села в страната. Но след година-две хората се връщат в родното си място и се заселили в него трайно. Построено е дори и училище с 2 класни стаи.

През 1906 г. селото с царски указ е преименувано на Малка Верея. През 1920 г. се образува земеделска кооперация с читалище. Селото дава 28 жертви във войните. През 2008 г. за тяхната памет е поставена и плоча. В днешно време за разлика от много села Малка Верея непрекъснато увеличава броя на жителите си. Постоянно се строят нови къщи и ваканционни селища.

 

 

 

Култура

Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий"

Читалището „Св.Св.Кирил и Методий" в селото е създадено през 1921 г. и понастоящем разполага с около 3000 тома. Развива различни дейности, като сред основните са запазване и утвърждаване на традиции и обичаи. Организират се конкурси за мартеници, великденски яйца, ръкоделие. Честват се всички годишнини и национални празници с кратки доклади и музикални програми, изнесени от певческата група към читалището. Запазени и утвърдени са и ритуали като Бабин ден, Коледуване, Лазаруване.
В Малка Верея особено обичан и широко разпространен е и празника Трифон Зарезан. Ритуалът започва с посещение при последния Цар Трифон. След това се зарязва лозето край село и се избира нов цар. Това е мъж от селото, който наддаде най-много бакъри с вино. После започва общо веселие с дълги хора и песнопение.
 
От 2009 г. в Малка Верея започват да честват още един празник през месец октомври – за живот и здраве и за почитане паметта на загиналите във войните.
 
ПРИРОДНИ И КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
В района на Малка Верея се намират около 30 могили, повечето от които не са проучени. Една част от тях са ограбени от иманяри. В околността се откриват постоянно останки от керамични и медни предмети. Селото е заобиколено от иглолистна и широколистна гора. В единия му край се изгражда и ваканционно селище.

Бизнес

В близост до селото е изграден комплекс „Ушев" с ресторант и хотел. Наблизо е и друг комплекс - „Чакалов", в който са също хотел и известният ресторант „Чергата". В Малка Верея развива дейност също и земеделска кооперация. 

ИНИЦИАТИВИ:
Дълги години в селото имало желание и се е говорило за паметник на загиналите във войните. На общо събрание беше решено и през 2008 г. с доброволни дарения от почти цялото население се изработи и постави на подходящо място в обновения център паметната плоча на 28-те жертви във войните.
Друга инициатива е свързана със събиране на дарения за изграждане на параклис. Читалището не разполага с подходяща сграда за своята дейност и въпреки това през 2004-та г. е продаден започнатия Културен дом. Води се много трудна борба за неговото връщане на истинските му стопани – жителите на Малка Верея.

 

 

МАЛКА ВЕРЕЯ - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали