село Могила

Размер на шрифта: A A A

ГИНКА ДИМИТРОВА КОЛЕВА

Родена на 06.05.1965 г. в гр. Стара Загора
Образование: Специалност "Фермерство", Тракийски университет гр. Стара Загора, Българо-германски аграрен колеж.
 
Адрес п.к. 6052 с. Могила
Телефон (041276) 260; 232
Моб. телефон 0885901224

Декларация по чл. 12, т. 1  Декларация по чл. 12, т. 2

Старши специалист: Веселина Михайлова Петрова
Декларация по чл. 35, ал. 1, т. 2

Старши специалист: Радка Иванова Иванова
Декларация по чл.35, ал.1, т.2 

СЕЛО МОГИЛА

Разстояние от столицата: 250 км
Разстояние от Стара Загора: 10 км
Надморско равнище: 280 м
Климат: умерено континентален
Почва: трета категория
Площ на селото: 11 кв.км
 

История

Село Могила е разположено в прочутото плодородно Старозагорско поле, на югоизток от гр. Стара Загора. През него протича р. Бедечка, която извира от Средна гора и се влива в р. Съзлийка, близо до с. Боздуганово. Името си селото носи още от турско робство. През турско време селото е създадено в основата си от четири чифлика собственост на турци. Основната работна ръка са били овчари и ратаи българи. По-късно са се преселили българи от съседните села. Главният поминък на населението е бил земеделие и животновъдство. С обявяване на Руско-Турската война турците започнали гонение на българите. След освобождението чифликчийските имоти в с. Могила се разпаднали. Турците започнали да разпродават имотите си на безценица. Занаятчии почти нямало в селото. През 1879 година се построява първото училище, сградата била построена от жителите но селото. Читалището е основано на 01.02.1930 година. Кооперация "Златна поляна" е основана от четирима инициатори жители на селото. 

Във Втората световна война вземат участие повече от 30 души. Двама от тях Георги Минчев и Димо Динев загиват за освобождението на Унгария. Културно-просветната дейност след 9 септември 1944 година е голяма. Художественият и театрален колектив развиват богата дейност и до сега. Направен е голям парк в центъра на селото, изгради се и водоснабдяването. 

 

 

 

Култура

Народно читалище "Св. Климент Охридски"

Народно Читалише "Св. Климент Охридски" с. Могила, общ. Стара Загора е основано през 1930 г. От 1960 г. то има собствена сграда. Материалната база възлиза на 374 кв.м., от които 2 бр. стълбища, библиотека, читалня, киносалон със 190 места, стая и коридор с наредени експозиции, грамоти и музейна битова сбирка. В населеното място Читалището обслужва 544 души. Регистрирани читалищни членове са 53 човека. Библиотечният фонд в читалищната библиотека е 6000 тома литература.
 
 
Управлението на Читалището се извършва от Председателя на читалището, съвместно с Настоятелството и Проверителната комисия. Към народно читалище "Св. Климент Охридски" функционират следните художествени колективи: Лазарска група, Коледарска група, танцова двойка за спортни танци, танцова двойка за ориенталски танци, група за автентичен фолклор, фолклорна певческа група "Тракийската", група за стари градски песни "Хармония" и единственния фолклорен селски театър "На сгляда". Имаме два клуба - клуб "Практична домакиня" и клуб за репетиране, четене и художественно слово "Елисавета Багряна".
 
 
Основните дейности на Читалището са библиотечната, организирането и отразяването на Национални празници, бележити годишнини и юбилеи. Ежегодно участваме, организираме и провеждаме различни традиционни празници, като: 24 май - Ден на Славянобългарската писменност и култура, Празник на културния дом - Читалището, 1 юни - Ден на детето, 1 октомври - Ден на възрастните хора, 1 ноември - Ден на народните будители, 24 декември - Коледуване, 1 януари - Сурвакане, 21 януари - Бабин ден, 14 февруари - Зарязване на лозето, 1 март - Баба Марта - ден на самодееца , м. април - Лазаруване и 6 май - "Зелен, зелен Гергьовден" - празник на село Могила. Читалището е единствения културен институт на територията на селото, в който са съхранени магнетизма и чара на българските традиции и обичаи. 
 
Разполагаме с изключително талантлива група за изворен фолклор, която е основен участник във всички културни мероприятия и концерти организирани от Читалището, Община Стара Загора и Национални фолклорни прегледи. Дейността на Читалището е насочена изцяло към решаването на конкретни проблеми на местното население в културен, социален и обществен аспект. То съдейства за активно взаимодействие и връзки между хората, самодейците и читалищните членове, и така съдейства за пълноценна реализация на всяко дете. Ще работи по нови формули и ще се адаптира към новите европейски стандарти.
 

Инициативи

Село Могила няма построен православен храм, изготвиха се проекти за построяването му. Изгради се Църковно настоятелство, от седем члена, което в момента набира средства от населението за построяването му. Изготвиха се проекти за подновяване на парка в центъра на селото и изграждане на детска площадка и кът за отдих на възрастни хора. Работи се за изграждане на спортна площадка.

 

 

 

 

Горещ телефон
за сигнали