Размер на шрифта: A A A

Тук се влиза на пръсти. Като в храм. Отвсякъде те гледа красотата и хармонията. А от тишината шепне мъдростта, гласът на живота – велик, безкраен и вечен.

Благословен е мигът, в който патриархът на българското изобразително изкуство проф. Антон Митов решава да положи основите на бъдещата художествена галерия.

В края на 19 век будно и бунтовно Загоре намира още една духовна еманация. Проф. Митов, подпомогнат дейно от своя студент и млад съгражданин Васил Маринов, оформят обществената нагласа – да се постави началото на художествената сбирка.

Годината е 1908-ма. Само една година след основаването на Археологическото дружество.

“ Августа Траяна ”. За кратък период от време тук са събрани картини от Антон Митов, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Васил Маринов, Иван Мърквичка, Георги Евстатиев, Васил Димов, Атанас Михов, Александър Мутафов. Така се създава колекция, като обособена картинна част от музея.

Красотата е духовен динамит. Тя заразява. Следва истински бум в развитието на голямото дело. Великите „мълчаливци” – художниците, които рисуват с душите си и изобразяват своя творчески Аз, намират свои колеги от цялата страна, които откриват и носят картини и съхранявани с години икони.

През следващите две – три десетилетия идеята е доразвита. Колекцията непрестанно се обогатява и разнообразява. От платната в галерията сякаш ни гледа отвсякъде самият народ, българският – многолик, жилав, безсмъртен.

Нова вълна от млади творци с пламтящи сърца и всевиждащи очи, като Никола Аръшев, Евгения Илиева – Лепавцова, Марио Жеков, Николай Евров, Димитър Караджов внасят нови измерения на колекцията, правят я все по – авторитетна и категорична като внушения.

През 1958 г. сбирката е отделена от Музея и обявена за Градска художествена галерия. Към нея са прехвърлени още няколко десетки картини, разпръснати из училища, читалища и обществени институции. Галерията навлиза в нов етап на събирателска и експозиционна дейност, обогатявайки фондовете и формите на тяхното популяризиране.

Сменяйки неколкократно своя дом, през 2002 г. тя е разположена в реконструираната сграда на бившите градски хали, които са построени през 30-те години.

Художествена галерияГрадската художествена галерия - Стара Загора, Община Стара Загора, Съюза на българските художници и Министерството на културата организира Балканско квадринале на живописта “Митове и легенди на моя народ“, което защитава името на Стара Загора като  град на художниците. Близо 800 са показаните досега творби в четирите издания на квадриталето. През 2016 година бяха наградени 8 автори. Квадриналето за пореден път събира творби на художници, за които митове, легенди, обряди, сказания, притчи, вярвания, приказки и т.н. са вековни източници на мъдрост и полет на въображението, на провокиращи теми за художествена интерпретация. Изложбата ще бъде запомнена от почитателите на изобразителното изкуство, с произведения на три поколения художници, включително и на най-младите, които носят със себе си една друга визия за иреалните неща.

 

Адрес: Стара Загора, бул.„Руски" № 27

Телефон: (042) 622 843 - директор

Електронна поща:  artgallerystz@gmail.com 

Интернет страница:  www.artgallerystz.com  

Изложбени зали

бул."Руски" № 27 (бившите Хали) и на ул."Лубор Байер" № 1

Адрес: Стара Загора, бул.„Руски" № 27

Телефон: (042) 622 843 - директор

Електронна поща:  artgallerystz@gmail.com 

Интернет страница:  www.artgallerystz.com  

Изложбени зали

бул."Руски" № 27 (бившите Хали) и на ул."Лубор Байер" № 1

Работно време

вторник - събота 10:00 - 18:00 ч.

Горещ телефон
за сигнали