5 октомври - Стара Загора празнува с богата програма

Размер на шрифта: A A A
 5 октомври - Стара Загора празнува с богата програма

Стара Загора отбелязва своя празник на 5-и октомври, но проявите по този повод започват седмица по-рано. На 28 септември, от 19.30 часа, на сцената на Летния театър се качват група Кикимора и Николо Коцев. Ден по-късно, 29 септември – Нощ на изкуствата и Есенен фестивал на знанието в парк „Пети октомври“. „Еко Kids Tour – Устойчиво бъдеще“ кани малчуганите за забавление на 30 септември, отново в парка, от 10.00 часа. В същия ден, в парк „Артилерийски“ от 13.00 часа, започва двудневният фолклорен фестивал „В сърцето на Тракия“. В кв. „Железник“ на 1 октомври канят на концерт „Стара Загора – град на мечтите“ от 17.00 часа, а от 19.00 часа Общинският духов оркестър очаква своите почитатели на сцената пред Община Стара Загора. В музикалния поздрав на Биг бенда с диригент Виктор Крумов се включват солистите Борис Тасков, Симона Динчева, Виктория Божкова и Милен Стойков.

На 2 октомври, от 17.30 часа, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се откриват Есенни литературни дни 2023 с юбилейното издание на Национален поетичен конкурс “Академик Николай Лилиев“ и награждаване на отличените автори.  От 19.30 часа, на откритата сцена пред Общината  започва концертът на любимите български „Пеещи артисти - 2“, проект на Игор Марковски.

3-ти октомври събира две интересни събития – от 18.00 часа в Културен център „Стара Загора“ ще бъде представена двутомната книга „История на Стара Загора“ - издание на Община Стара Загора и Регионален исторически музей, а от 18.00 часа Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“  - започва концерт  „Почитаме теб, любима Загора“ в кв. „Зора“.

На 4-ти октомври празничната програма продължава с - изложба на циркови плакати от личната колекция на Драгомир Драганов от 17.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“  и  „Аз обичам моя роден град“ -  концерт на НЧ „Кольо Ганчев – 1940“, 18.00 ч., в двора на ОУ „Кольо Ганчев“.  В същия час в Арт фоайето на Радио Стара Загора  ще се представи филма   „Улица във времето“ –  за старозагорската улица „Митрополит Методий Кусев“ и свързаните с нея личности. По традиция, в навечерието на празника на Стара Загора младите хора  избират Кмет на Млада Загора – събитието е от 17.30 часа, в залата на РБ „Захарий Княжески“.

Официалната програма за 5 октомври – Деня на Стара Загора /четвъртък/, започва в 9.00 часа с отслужване на молебен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан в Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“. В 9.45 часа - поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора - 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора. Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България започва в 10.00 часа на площада пред Общината. В 10.30 часа  актьорите от  Драматичен театър „Гео Милев“  представят музикално-поетичния спектакъл „Стара Загора – живо цвете“.  От 11.00 часа ще започне фолклорен концерт на ДЮТС „Броеничка“, Гайдарски състав при НЧ „Настроение - 2017“, ДЮХНП „Жарава“, фолклорна танцова формация „Орисия“ и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. От 18.00 часа в зала „Байер“ ще бъде открита традиционната изложба на старозагорските художници „Есенен салон“.

Изненадите за Деня на Стара Загора включват още срещи и приключения с участници от „Фермата“, „Гласът на България“ и MasterChef, водещи ще са Иван и Андрей. Анимацията за децата е поверена на Батко Тоци. Началото на забавата е от 16.30 часа в центъра на града. Кулминацията на проявите е от 19.30 часа с концерта пред Община Стара Загора на групата на Иван DRUN4FUN, ABBA  REAL TRIBUTE by ABBA RING и обичания от поколения българи Владимир Ампов – Графа.

На 7-и октомври ще започне двудневният фестивал „Здравей, Здравe“ на Античен форум „Августа Траяна“, в същия ден ще се състои и концертът на ДЮТС „Броеничка“ „За тебе, град любим“ от 16.00 часа пред Общината.

Две от селата в община Стара Загора също се подготвят за празник – на 7 октомври очакват гости в Оряховица и Подслон.

Спортните събития по повод 5-и октомври също са многобройни. От 30 септември до 1 октомври ще се състои състезание по фехтовка за Купа Стара Загора, в спортна зала „Иван Вазов“, от 10.00 часа. Градът е домакин и на ХV-та Балканиада по спортен бридж на 4 и 5 октомври в конферентните зали на хотел „Верея“, а  от 6 до 8 октомври ще се проведе 42-рото издание на Международен фестивал по спортен бридж. На 5 октомври се провеждат  два турнира – по футбол за деца на стадионите „Берое“ и „Трейс Арена“, и по спортна стрелба с пневматично и огнестрелно оръжие  в спортна зала „Стара Загора“ и стрелбище в кв. „Лозенец“.

Турнирите по спортни танци  Купа „Стара Загора“ , по конен спорт за Купа „Стара Загора“, по спортна гимнастика,  „Народни борби“ за мъже, жени, деца, кадети и юноши, по тенис на маса, по спортен риболов и по тенис на корт са акценти в празничния афиш на града.

Актуална информация за всички събития - https://fb.me/e/x5sKgluDk

 

Автор: Красимира Кънева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали