Безплатни тестове за хепатит В и хепатит С ще се проведат в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Безплатни тестове за хепатит В и хепатит С ще се проведат в Стара Загора

Регионалната здравна инспекция  - Стара Загора ще проведе от 29 юли до 5 август безплатно тестване за хепатит В и хепатит С в рамките на Световния ден за борба с хепатита - 28 юли, чието осъществява е под егидата на Министерство на здравеопазването и Национален център по заразни и паразитни болести.

Тестването за всички желаещи ще е изцяло доброволно и след попълване на информирано съгласие. То ще се осъществява от екипи на РЗИ - Стара Загора в стационарния кабинет КАБКИС 10 и на терен с медицински мобилен кабинет.

Изследването ще бъде направено в рамките на 15 - 20 минути, с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностния антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса. В случай на желание, може да се направи разширен панел, чрез който посредством имуноензимни тестове да се изследва хепатит А, В, С, D и Е. В този случай ще бъде взета венозна кръв и резултатите ще се получат по електронна поща след предаване на кръвната проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“ на Националния център по заразни и паразитни болести в София.

При необходимост, консултантите на КАБКИС 10 ще насочват лицата за консултация с лекар специалист – гастроентеролог.

Изнесен мобилен кабинет на РЗИ в Стара Загора ще извършва тестове на 29 юли, от 11:00 до 14:00 часа на  централна част в парк „5 октомври“ и на 4 август, от 11:00 до 14:00 часа в социални жилища в кв. „Лозенец“.

От 29 юли до 5 август специалисти на КАБКИС 10 ще консултират и изследват в стационарния кабинет в РЗИ - Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10, от 9:00 до 16:30 часа.

Автор: Росица Въльовска
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали