Еко празник в Зоопарка по повод Деня на околната среда събра стотици малчугани

Размер на шрифта: A A A
Еко празник в Зоопарка по повод Деня на околната среда събра стотици малчугани

Пъстър еко празник събра деца от близо и далеч в старозагорския зоопарк. Инициативата на зооградината се реализира съвместно с РИОСВ – Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев“. Чрез игри и викторина малчуганите научиха интересни и полезни съвети как да бъдат отговорни към природата и животните. Зеленото тържество се случи по повод предстоящия на 5 юни Световен ден на околната среда и Ден на еколога.

„Идеята ни е да образоваме децата по достъпен за тях начин, да им споделяме любопитни факти, които те да възприемат и запомнят. Така от малки ще знаят, че отговорността към природата е обща и трябва заедно да полагаме усилия, за да бъде околната среда чиста. По време на събитието припомнихме, че както в природата, така и при нас е необходимо разумно отношение  и спрямо животните. В зоопарковете не се допуска хранене и дразнене на  обитателите им“, каза д-р Ивелина Илиева, ръководител на зооградината.  

„5 юни не е празник само за еколозите, той е и на всички нас. Отбелязването му започва преди много години, за да акцентира върху грижата към околната среда. Тази година е посветен на ограничаването на замърсяването с пластмаса и апел към рециклиране и устойчиво използване на пластмасовите изделия“, сподели Петя Байкова, експерт и представител на РИОСВ – Стара Загора.

Забавното предизвикателство „Скачай като кенгуру“ донесе на малките посетители освен емоции, така и атрактивни подаръци.  

Актьорите от Драматичен театър „Стара Загора“ отново подариха част от най-актуалната си постановка в момента „Ние, врабчетата“. Специална стена даваше възможност за снимки, които носят 50% отстъпка от цената на билета за спектакъл от афиша на театъра.

В края на празника организатори и деца поставиха три къщички за птици в Зоопарка, за да имат подобаващ дом пернатите му гости.

Специални подаръци получи и Пламен Димов, кръстник на леопарда – Леа, и двете черни пантери – Лили и Данте. Предложението за имена на Пламен, възпитаник на СУ „Максим Горки“ под липите, събра най-голяма подкрепа във фейсбук страницата на Зоопарка, малко след пристигането на малките големи котки в края на миналата година.

Автор: Красимира Кънева

Радостин Танев: WorkIn е поредното доказателство, че в Стара Загора институциите, бизнесът и хората работят ръка за ръка, за да развиваме града си

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали