Изцяло обновеният пазар в кв. „Казански“ ще носи името на Васил Шаханов

Размер на шрифта: A A A
Изцяло обновеният пазар в кв. „Казански“ ще носи името на Васил Шаханов

На днешното си редовно заседание за месец юли, Общинският съвет на Стара Загора разгледа и подкрепи с 34 гласа именуването на изцяло обновения покрит пазар в града. Новата придобивка ще носи името Васил Шаханов – старозагорец, дарител, търговец, визионер за времето си.

„През годините хората разговорно са наричали мястото „руски пазар“, но то никога не е имало име официално. Имаме история, която трябва да бъде уважавана и предавана напред. Обърнахме се към специалистите от Регионалния исторически музей да ни дадат данни за  именити търговци, които са останали с добро име в историята ни. Единодушното пределожение за име на новоизградения пазар бе Васил Шаханов“, каза по време на дебатите кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и човеколюбив - след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за населението. В навечерието на Коледно-Новогодишните празници и Великден разпореждал да се поставят тайно пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са били големите му дарения за дружество „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е член. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат те образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник в Стара Загора от 1894 до 1896 г. Умира по време на семейно пътуване в Европа в началото на 20-те год. на ХХ век.

В края на месеца приключиха строителните дейности по проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“. Общата стойност на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лв. се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. Обновеният покрит пазар е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда. Официалното откриване на обекта ще бъде на 2 август, от 10.30 часа. На събитието ще присъстват и родственици на Васил Шаханов.  

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали