Кметът Живко Тодоров: Мащабният ВиК проект създава неудобства, но е жизненоважен за Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Кметът Живко Тодоров: Мащабният ВиК проект създава неудобства, но е жизненоважен за Стара Загора

Работна среща организира днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров с управителя на „Водоснабдяване и канализация“ инж. Росен Найденов, гл. инженер на дружеството Пеньо Пейков, директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев. В обсъждането на мащабния ВиК проект, който се изпълнява в момента, взеха участие още зам.-кметът на общината Йордан Николов, представители на дирекциите „Транспорт“ и „Екология“ и „Строителство“ на Общинска администрация, на фирмите, изпълняващи дейностите, както и експерти.

„Проектът, който ВиК дружеството реализира в момента, е жизненоважен за нашия град. Той ще намали загубите на вода, ще намали авариите. Неговото изпълнение е необходимост. Въпросът е как това да се случи с по-малко неудобства за старозагорци“, каза в началото на срещата кметът Живко Тодоров. „Ние държим да се работи по-бързо – в момента дейностите се извършват по улиците „Августа Траяна“, „Боруйград“, „Васил Левски“, „Иречек“, по булевардите „Митрополит Методий Кусев“ и „Св. Патриарх Евтимий“, предстои и по ул. „Хан Аспарух“. Желанието ни и усилията ни са насочени към интензивна работа по тези главни артерии до края на лятото, за да се възползваме от по-малкото хора в града, а след 15 септември да се действа по по-малките улички“, подчерта Тодоров. „Имаме намерение да свършим работата в цялост – т.е. след приключване по дейностите за разкопаване и полагане на тръби, след това заедно ще възстановим настилката и ще държим това да е еднократно и качествено“, допълни Тодоров.

 „Обхватът на проекта е „широкият център“, както го знаем старозагорци. От изток е до бул. „Св. Патриарх Евтимий“, на запад е до ул. „Димчо Стаев“, на север до ул. „Августа Траяна“ и на юг до ул. „Братя Жекови“. В този квадрат са съсредоточени и най-големите проблеми, които имаме – с аварии, загуби на вода и други“, обобщи главният инженер на ВиК Пеньо Пейков.  Улиците, по които досега не е имало разкопаване, са предизвикателство, стана ясно от думите на инж. Пейков. „Решихме да започнем от най-трудното, за да осигурим време и на музея за тяхната дейност. Бавят ни обаче законните срокове на процедурите, когато говорим за археология“, допълни инженерът. Той добави още, че са договорили с управляващия орган, когато се  нарушава над 50% от ширината на улицата – по договор да са длъжни да ремонтират целия участък.

Директорът на Регионалния исторически музей в града Петър Калчев бе категоричен, че те също работят на максимум, но се съобразяват с новите артефакти, които биват откривани при изкопите. „Тази централна част на града не е била разкопавана и находките имат нужда от нашата съвестна работа“, каза той.

„С Общината и „Строителния надзор“ работим в екип да подобрим в срок и  качествено ВиК инфраструктурата, както и да минимизираме негативите на обществото“, допълни и управителят на държавното дружество за Стара Загора инж. Росен Найденов.

По време на срещата стана ясно и че е изключен вариантът да се работи „на парче“, тъй като системата е едно цяло и трябва да се премине през тестове и изпитвания на водопроводната мрежа преди да се пусне в експлоатация и асфалтира.

Ресорният зам.-кмет Йордан Николов сподели, че се съблюдават схемите за движение на автомобилите, за да бъдат максимално удобни за хората в периода на работа по проекта.

Кметът допълни, че по повод множеството сигнали за запрашеност в района на дейностите, е взето решение да се полага временно фрезован асфалт, а не само пръст, за да се избегне вдигането на прах.

Взето бе решение Община Стара Загора да състави списък с всички неправилно възстановени участъци и тези, които не са били качествено отремонтирани, както и те да бъдат оправени от ВиК в следващите  няколко седмици. Общината поиска от дружеството по-често оросяване на участъците, в които се работи, както и спазване на сроковете за строителните дейности. От страна на администрацията бе поет ангажимент за увеличаване на миенето на околните улици.

 

Автор: Красимира Кънева

Улици с временна организация на движението във връзка с изпълнението на проекта за реконструкция на водопроводната мрежа в Стара Загора към 28 септември

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали