Наградиха 37 военнослужещи за празника на бригадата в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Наградиха 37 военнослужещи за празника на бригадата в Стара Загора

Втора механизирана бригада чества днес 23 години от създаването си. Тя е пряк наследник и  продължител на бойната слава и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия – една от най-славните български дивизии, участвала в четири войни за независимост на България. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са в административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен.

Гости на празника бяха: генерал-лейтенант Димитър Илиев, зам.-началник на отбраната, бригаден генерал Николай Караиванов, зам.-началник на Сухопътни войски, бригаден генерал Аристидис Илиополос, командир на бригада Югоизточна Европа, висши военни, бивши командири на бригадата. Тук бяха и Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, зам. областните  управители Димитър Драчев и Стоян Стоянов, представители на местната и държавната власт от Ямбол, Хасково и Плевен.

Празникът започна с поднасяне на венец пред паметника на загиналите в битката край Пирот през 1885 г., който е издигнат през 1893 г. от офицери и сержанти от 12-ти пехотен полк в двора на щаба на бригадата.

На стадиона в района бе проведено тържествено строяване за празника на бригадата.

„Уверен съм, че и занапред ще работите за утвърждаване авторитета на Втора механизирана бригада и на българската армия. Желая Ви здраве, сили и воля, за да изпълнявате воинския си дълг към народ и родина“, каза в словото си бригаден генерал Стоян Шопов, командир на бригадата. Той припомни, че тя е наследник на герои и следва стъпките им в днешно време. Похвали състава, че е изпълнявал безупречно всички поставени задачи.

Празничен водосвет отслужиха архимандрит Богослов и свещеници от Старозагорската митрополия.

Бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на бригадата, с които за добра служба бяха наградени общо 37 военнослужещи и цивилни служители.

По повод празника вчера във военно формирование 48430 – Стара Загора /ул. „Хан Аспарух” №29, до пивоварен завод „Загорка”/  бе проведен  показ на въоръжение, техника и екипировка от военнослужещи от състава на  Втора механизирана бригада – гарнизон Стара Загора.

Бе представен и спектакъл с въоръжение от военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково от състава на Втора механизирана бригада.

Автор: Росица Въльовска
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали