Нова социална услуга подкрепя децата на родители в раздяла

Размер на шрифта: A A A
Нова социална услуга подкрепя децата на родители в раздяла

Специалистите в Контактния център ще убеждават довчерашните партньори да не нараняват децата си, докато воюват помежду си

 

 

„Контактният център е едно защитено, дружелюбно пространство, а ние непрекъснато ще напомняме на родителите, които вече не желаят да са семейство, да не воюват! Че трябва да смекчат позициите си в името на прекрасните деца, които са създали и че до края на живота си остават свързани чрез тях“. Това обяви днес пред медиите и партньорите от различни институции Диана Димова, председател на Фондация „Мисия Криле“ и директор на Комплекса за социални услуги.

Г-жа Димова, заедно с Кунка Минева-Дучева, главен експерт в отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора, даде официален старт на новата социална услуга. Контактният център е предназначен за деца и родители след раздяла, в процедура на развод или след разтрогването на брака. Той се намира на ул. „Христо Ботев“ № 205, в Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Преди да пререже лентата г-жа Дучева благодари на Диана Димова за дългогодишното коректно и ползотворно партньорство. „Приветствам ви за новата инициатива, осъзнавам колко безкрайно важна е тя за града, за общината и най-вече за децата - да имат щастливо бъдеще, да бъдат по-малко стресирани от ситуациите на раздяла, да бъдат подкрепени и от родителите си, и от институциите“, изтъкна г-жа Дучева.

„Не сме открили панацея, но вярваме, че Контактният център може да бъде мост между родителите, за да подкрепят децата си в тази трудна ситуация“, отбеляза Ивайло Ябълкаров, зам.-председател на Фондация „Мисия Криле“.

„Официално заявяваме готовността си да работим 7 дни в седмицата в подкрепа на семейства, които воюват. Ще им напомняме за тяхната любов при създаването на собственото им дете и в името на бъдещето му ще апелираме да направят крачка назад, за да има то пространство да обича и прегръща и двамата си родители“, изтъкна Диана Димова. Тя огласи тъжната статистика, че приблизително около 35% от всички семейства, които идват при тях и се обръщат за помощ с въпроси, споделят, че имат проблеми с другия партньор. „Нашите специалисти им помагат да се успокоят и да се отрезвят, да смекчат своите позиции и да бъдат най-добрите родители за своите деца“, увери г-жа Димова.

„Радвам се за новата услуга, която предлагате и ви благодарим за отговорността, която поемате пред нас като институция и към обществото“, каза на свой ред съдия Дарина Стоянова. „Напипвате проблема, защото съдът само го констатира и взема решението и затова за нас е изключително важно някой да помогне решенията, които постановяваме, да бъдат приведени в изпълнение и да се защити интересът на децата“, подчерта юристът.

„За съжаление, във войната между родителите жертви са децата! Ако е възможно, нека заедно намалим броя на жертвите или поне последиците не са толкова тежки“, призова комисар Антон Иванов, началник отдел „Охранителна полиция“ в Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Чрез видеовръзка своята признателност за безценната помощ от страна на специалистите изрази Антонина Даскалова, майка на 3 деца от Варна. Тя разказа за няколкото кошмарни месеци от живота си, когато децата й отказвали всякакъв контакт, дори и по телефона и единствената й възможност да общува с тях е била чрез посредничеството на специалистите от Комплекса за социални услуги. „Благодарение на техните усилия, търпение и професионализъм, децата ми преодоляха усещането за конфликт на лоялност и сега отново всичко е наред“, заяви г-жа Даскалова.

Да уважим правото на детето да общува и с двамата си родители и да помогнем на довчерашните партньори да не се фокусират само върху своето страдание, а да забележат и страданието на детето си, призова ръководителят на Контактния център Силвия Теохарова.

Автор: Нина Цанева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали