Община Стара Загора сключва споразумение с Агенция Пътна инфраструктура за премахване на винетните такси до Тракийския университет и село Богомилово

Размер на шрифта: A A A
Община Стара Загора сключва споразумение с Агенция Пътна инфраструктура за премахване на винетните такси до Тракийския университет и село Богомилово

Община Стара Загора ще сключи споразумение с Агенция Пътна инфраструктура за премахване на винетните такси за пътуващите до Тракийския университет и село Богомилово, община Стара Загора. Това съобщи днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров,  по време на съвместна пресконференция с директора на Областно пътно управление Илия Златев и ресорния зам.-кмет Йордан Николов.

„В един момент се оказа, че имаме проблем с пътуването до Тракийския университет, защото според закона, за тази отсечка се изисква заплатена винетна  такса. Въпросът пред нас бе поставен от граждани, от учащи в университета, както и от ръководството на учебното заведение. Изготвихме мерки, с които да улесним пътуващите", каза Живко Тодоров. По думите му, за целта ще бъде изготвено споразумение между Агенция пътна инфраструктура и общинската администрация, с което да бъдат освободени от винетка, пътуващите до старозагорската  Алма матер, както и до новоизграждащия  се гробищен парк край село Богомилово .

 „Заедно с кмета Живко Тодоров взехме решение да преместим табелите, обозначаващи начало и край на Стара Загора, при западния край на село Богомилово , до Т-образното кръстовище“, даде уточнение  Илия Златев. „Освен облекчението  при пътуване на студенти и работещи в Тракийския университет, става дума и четвъртокласната отсечка, която свърза селата Лясково, Малка Верея, Елхово, Сладък кладенец. Пътуването на хората от там до Стара Загора също изискваше такса, въпреки че разстоянието е изключително кратко“, допълни Златев. Той подчерта, че от утре ще важи и ограничение на скоростта от 50 км /ч.  

Кметът на Стара Загора подчерта още, че без винетен  стикер ще се пътува и до новоизграждащия  се гробищен парк до село Богомилово, който предстои да бъде въведен в експлоатация тази година. „До там за хубаво не се ходи и смятам,че е редно да не се плаща винетка, защото има хора, които не използват иначе републиканска пътна мрежа и шофират в рамките само на града“, подчерта Тодоров.

По време на срещата стана ясно още, че до кв . „Зора“ в Стара Загора не се е изисквал  и няма да се изисква винетен  стикер, защото въпреки че е част от републиканска мрежа, пътят е в границите на града, за разлика от пътния околовръстен възел гр. Казанлък – кв. „Зора“.

 

7. 02. 2019 г.

Автор: Красимира Кънева

Горещ телефон
за сигнали