Очакват мотивирани предложения за тазгодишните носители на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“

Размер на шрифта: A A A
Очакват мотивирани предложения за тазгодишните носители на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, до 15 април се приемат мотивираните писмени предложения за присъждане на Награда „Стара Загора“. Отличието се връчва в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“, като може да бъде колективно или индивидуално. С приза могат да се удостояват български и чуждестранни пълнолетни граждани приживе или посмъртно за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в Стара Загора. Критериите за номинации в направление „Наука и образование“ са: кандидатите да са изявени професионалисти с доказан принос и иновативни подходи в учебно-възпитателната работа; ученици на кандидатите да имат участия и класиране на призови места в състезания, конкурси и олимпиади на областно, национално и международно ниво.

За присъждане на наградата „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ се номинират кандидати със значими постижения в областта на литературата, изобразителното изкуство, архитектура, музика, театър, танцово изкуство, фотография, съвременни визуални изкуства.

Предложения за Награда „Стара Загора“ могат да правят държавни и общински органи, граждани, обществени и професионални организации, творчески формирования.

Кандидатурите, изпратени в установения срок, биват публикувани и подложени на разглеждане от специална комисия.  

За получаване на мотивирани кандидатури за Награда „Млада Загора“ срокът е до 15 май. Отличието е индивидуално и колективно. Присъжда се на учащи за изключителни постижения и извоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси в сферата на науката и образованието, както и културата и изкуството.

Предложенията за номинации за присъждане на наградата „Млада Загора“ се оценяват по следните критерии: кандидатите да са класирани на призови места на регионални, национални или международни олимпиади, конкурси и състезания; да са разработвали и участвали в училищни, общински, регионални, национални или международни проекти с принос за утвърждаване  на авторитета на учебното заведение; да имат личен авторитет сред съучениците си и учителите в съответното учебно заведение.

Предложенията могат да бъдат от името на държавни и общински органи, граждани, обществени и професионални организации, творчески формирования. Наградата се присъжда по решение на Кмета на Община Стара Загора, след предоставено му становище от назначена с негова заповед комисия.

Двете високи отличия се връчват по време на тържествата по повод 24-и май.  

Автор: Красимира Кънева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали