„Открит урок по Конституция“ проведоха в Община Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
„Открит урок по Конституция“ проведоха в Община Стара Загора

Приветствам ви с радост в залата на местния парламент, в Деня на българската Конституция“, с тези думи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков посрещна над 50 старозагорски ученици в зала „П. Р. Славейков“. Той се включи в „Открит урок по Конституция, част от националната инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Организатори на ученическия форум бяха местният обществен посредник Надежда Чакърова-Николова и нейният сътрудник Георги Туртуриков.

Той разкри с интересна мултимедийна презентация историята на създаването на Търновската конституция. Участниците в срещата научиха любопитни и малко известни на широката общественост факти около свикването на Учредителното събрание във Велико Търново, разискванията и приемането на самата Конституция. Бяха показани ценни снимки и документи, съхраняващи паметта за „бащите“ на първата българска Конституция и за тяхното дело.

Младите хора разбраха с изумление, че част от народните представители в Учредителното събрание са били избрани от народа пряко, след гласуване с бобени зърна. Така в далечната 1879 г. неграмотните българи са изразили своя вот. Друг любопитен, но малко известен факт е, че специални гости на събранието са били Колю Фичето и Васил Друмев. А също така и че звънецът, който е известил началото на събранието, е от 15 век и днес се съхранява в Историческия музей във Велико Търново.

След увлекателната лекция учениците имаха възможност да задават въпроси и да дискутират темата за основните права и свободи на гражданите, които стоят в основата на всяка съвременна демократична конституция.

На 16 април – датата на приемането на Търновската конституция, уроци бяха проведени във всички големи градове на страната. Тяхната цел е запознаване на младите хора на България с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

В залата на местния парламент присъстваха още зам. областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, началникът на отдел „Държавен архив” в Стара Загора Галентин Караславов, председателят на Комисията по култура в старозагорския Общински съвет Милена Желева, представители на Младежкия общински съвет, на Детския парламент, младият кмет, младият омбудсман и десетки ученици от училища от града и региона, заедно с техните преподаватели, присъстваха на събитието.

 

16. 04. 2019 г.

Автор: Красимира Кънева

Горещ телефон
за сигнали