Пъстър бе първият учебен ден в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Пъстър бе първият учебен ден в Стара Загора

На обновени сгради прекрачиха прага възпитаниците на две старозагорски училища – СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“ на 15 септември. Пъстри тържества допринесоха за приповдигнато настроение и безброй детски усмивки, развълнувани родители и горди учители.

„Привилегията да бъдеш на 15 септември в едно от най-значимите училища на нашия град  носи изключително вълнение. Благодаря днес на всички родители, учители, поели несгодите на ремонтните дейности. Този ден ще бъде помнен дълго. Видях как бивши и настоящи учители, родители, строители направиха всичко възможно, за да се съберем днес и отбележим този така празничен ден. Тази нишка между поколенията учители ражда неразрушимата връзка, която държи образователната система жива. Умелото управление на училището и приемствеността ще се доказва и занапред с добри резултати“, обърна се към гостите на празничния ден в СУ „Васил Левски“ зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Мили първокласници, този ден ще бъде неразделна част от албума на вашите спомени – нека досегът ви с науката не спира през годините. Скъпи родители – бъдете до децата и учителите, това е тайната на успеха“, допълни тя. От думите ѝ стана ясно още, че предстоят дребни довършителни дейности, както и ремонт на двора на училището. Ще бъде изграден и иновативен STEM център.

„Изключително щастлива съм да ви поздравя от името на Общински съвет с днешния празник. Пожелавам на всички ви да имате присъствена нова учебна година. Бъдете здрави! Скъпи деца – бъдете силни и любознателни, с желание трупайте знания, защото доброто образование е основната предпоставка утре да бъдете успешни хора“, каза Мария Динева, председател на ОбС – Стара Загора по време на официалната част на събитието.

„Добре дошли! Днес за всички нас е двоен празник – сбъдна се една дългоочаквана мечта, виждаме училището си ново, обновено, с модерна и красива среда. Благодаря на Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, че за пореден път показа отношението си към образованието и към децата. Благодарности изказвам на ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова, която винаги е до нас с подкрепа и съвет, на началника на Регионалното управление на образованието Милена Йолдова, която също ни оказа помощ и прояви разбиране. Не на последно място – на строителната фирма, която реализира проекта за обновяване на сградата ни. Огромната ми благодарност в този ден е и към всички колеги и родители, които заедно допринесоха за пъстротата на днешния празник“, каза в словото си директорът на училището Лина Борисова. „Мили деца, вие ще прекрачите прага на първото ваше училище, с пърия учител – вслушвайте се и го обичайте. Той ще е до вас – ще ви пази, подкрепя и учи“, добави тя.

Празничната програма започна с водосвет и продължи с букет от песни и танци, изпълнени от възпитаници на старозагорското училище, носещо името на светлия исторически образ Васил Левски.

Ремонтите на двете старозагорски училища, които днес отварят врати след обновяване, са на стойност над 4 млн. лева.

Лентата на новата сграда бе прерязана и в СУ „Христо Ботев“. Поздрав към най-малките ученици и вече порасналите възпитаници отправиха директорът на школото Александър Буров, както и официалните гости – Иванка Сотирова и Милена Йолдова. В двора на училището специално място бе отредено и за учители-ветерани, които с емоция си припомниха годините, в които са преподавали на старозагорските деца.

В празничната програма в XI ОУ „Николай Лилиев“ се включи зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова. „В този празничен ден съм радостна и щастлива да бъда именно сред вас и да посрещнем заедно първия училищен звънец. Тук, на тази дата, виждам изпълнени с надежда и усмивки лица, готови да посрещнат предизвикателствата пред себе си. Гордея се с децата и техните постижения, с учители и директор, които дават всичко от себе си за по-добри успехи. Вие сте пример за следване, на добър час!“, каза зам.-кметът в словото си. Тя поздрави и учениците в III ОУ „Кольо Ганчев“ и им пожела усмивки, успехи, търпение и отдаденост. Екипът на училището бе подготвил топло и емоционално посрещане, изненади за първокласниците и музикална част.

С добра дума и пожелание за здраве и творчески успехи се обърна към учениците и екипа на НУМСИ „Христина Морфова“ зам.-кметът Милена Желева. Сред гостите бяха и общински съветници, артисти и щастливи родители.

Гост на тържество по повод 15-ти септември бе и гл. архитект на Стара Загора Младен Иванов. Той поздрави учениците в ППГ „Гео Милев“ и ПГСАГ „Лубор Байер“, а секретарят на Общинска администрация Делян Иванов бе част от празника в СУ „Иван Вазов“ заедно с управителя на Международния младежки център в града Весела Марева.

Общински съветници и представители на различни институции също бяха сред официалните лица на пъстрите тържества в старозагорските училища и детски градини. 

Първокласниците получиха музикален диск "Подадена ръка", специално издание по музика и текст на Почетния гражданин на Стара Загора фолклориста акад. Крум Георгиев, както и поздрав от кмета на Общината Живко Тодоров.  Сред подаръците за най-малките имаше и тетрадки от Фен клуба на ФК „Берое“, както и безплатен билет за предстоящия мач с ФК „Левски“.

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали