Пето ОУ победи в пластмасовата надпревара със събрани 435 кг боклук

Размер на шрифта: A A A
Пето ОУ победи в пластмасовата надпревара със събрани 435 кг боклук

Трите училища, справили се най-добре със задачата, ще бъдат отличени с награди, които насърчават спортната активност на техните възпитаници

 

 

Междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци от пластмаса приключи и безапелационен победител в нея е Пето ОУ „Митьо Станев“. Възпитаниците на основното училище са успели да натрупат внушителното количество от 435 килограма пластмасов боклук от опаковки. Това информираха днес от екипа на зам.-кмета Радостин Танев, чийто ресор е „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“.

Кампанията под наслов „Не цикли, а рециклирай! За по-чиста околна среда!“ се проведе през май 2024 г. Пластмасовата надпревара е обща инициатива на Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ АД и  Община Стара Загора. Съревнованието беше предназначено за учениците от всички училища на територията на града ни, като целта му бе да ги насърчи да участват в процеса на разделното събиране на отпадъци от опаковки. И в крайна сметка да ги приучава да опазват околната среда.

Всяко училище трябваше да събере възможно най-голямо количество пластмасови отпадъци от опаковки. В пластмасовата надпревара се включиха седем: Пето ОУ „Митьо Станев“, СУ „Христо Ботев“, СУ „Васил Левски“, XI ОУ „Николай Лилиев“, Девето ОУ „Веселин Ханчев“, ОУ „Кольо Ганчев“ и  Шесто ОУ „Св. Никола“.

Със съкрушителния за конкуренцията резултат от 435 кг победител е Пето ОУ, на второ място остава Шесто ОУ със събрани 151 кг, а трети са учениците от Девето ОУ „Веселин Ханчев“ с малко повече от 117 кг.

Трите училища, справили се най-добре със задачата, ще бъдат отличени с награди, които насърчават спортната активност на техните възпитаници. Първото място носи подарък тенис маса, второто – мрежа за бадминтон, а третото – топки и въжета за скачане. Подаръците ще бъдат раздадени следващата седмица.

През май - месеца на екологията в Община Стара Загора, не само децата, но и възрастните бяха приканени да се организират за разделно събиране на опасните отпадъци от домакинствата. Община Стара Загора, съвместно с фирма „БалБок Инженеринг“ АД, организира за седми път безвъзмездното предаване на токсични и ненужни боклуци - остатъци от лакове и бояджийски материали, разтворители, киселини и основи, пестициди и лекарства с изтекъл срок на годност и живачни термометри.

В специалните мобилни пунктове бяха предадени близо 186 кг. опасни битови отпадъци.

Повече по темата може да се прочете тук:

https://www.starazagora.bg/bg/novini/na-20-21-i-23-may-2024-g-mobilni-punktove-v-grad-stara-zagora-shte-sabirat-opasni-bitovi-otpadatsi

 

Община Стара Загора е първата община в България, която стартира толкова мащабна екологична кампания през месец май, съобщи наскоро зам.-кметът Радостин Танев. Благодарение на усърдната работа на отдел „Екология“ е спечелен проект, при който ще бъдат раздадени 1000 компостера във всички населени места на община Стара Загора, а две училища: СУ „Иван Вазов“ и Девето ОУ „Веселин Ханчев“, ще преминат на изцяло разделно събиране на отпадъците.

Автор: Нина Цанева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали