Показ на резултатите от лабораторията „Поетите на Стара Загора“ на 3 август

Размер на шрифта: A A A
Показ на резултатите от лабораторията „Поетите на Стара Загора“ на 3 август

Показът с резултатите от експериментална лаборатория „Поетите на Стара Загора“ ще бъде на 3 август (сряда). Входът е свободен. Актьори и режисьори от цялата страна имаха възможност да кандидатстват до 1 май и да представят проектите си с имената на избраните поети и техните произведения. В предварителен кастинг върху разработени проекти на тема „Поетите на Стара Загора“, художествените ръководители Веселка Кунчева - режисьор, Мариета Голомехова- сценограф и Милен Апостолов - композитор, селектираха 5 екипа (режисьор и сценограф) и 30 актьора . Към постановъчния екип се включи и един от основателите на творческите лаборатории в Стара Загора - композиторът Петър Цанков.

Показът ще бъде разделен в две части – в Камерна зала на Драматичен театър „Гео Милев“ и сцената на Кукления театър. Ще бъдат разкрити творчески търсения и експерименти с материали, преплитащи музиката на композитора Милен Апостолов и стиховете на старозагорски поети в рамките на 30 минути.

От 18:00 и 18:45 часа, в ДТ „Гео Милев“ ще бъде представена работата на екип Милена Миланова, режисьор и Рада Петрова-Андонова, сценограф. Поради ограничения брой зрителски места/ до 50/ , откъсът ще бъде представен отново от 18:45 часа.

От 19:30 часа, в Куклния театър, ще има последователни 4 показа на екипите на Цвети Пеняшки, режисьор и Ясмин Манделли, сценограф; Ивана Бобойчева, режисьор и Тина Тодорова, сценограф, Йордан Тинков, режисьор и Георги Бараков, сценограф; Ивайло Ненов, режисьор и Ива Славкова и Екатерина Андреева, сценографи.

Показите ще бъдат излъчвани на лайфстрийм в социалната мрежа „Фейсбук“ на страницата на Куклен театър Стара Загора / State Puppet Theatre Stara Zagora /@puppets.starazagora/

От 21 юли до 3 август 2022 г , Държавен куклен театър Стара Загора и СНЦ „Пиеро“ , с подкрепата на Община Стара Загора, реализираха XII Творческа лаборатория „Поетите на Стара Загора“.

Кукленият театър на Стара Загора е изградил репутация на институт, подкрепящ търсачите на новото, на различното, на трудното… Това е театърът, който може да рискува с провеждането на „Лаборатория – ателие“ в името на Смисъла за творческа дейност. Актът на сътворяването, на взаимното творчески коректно общуване и натрупване на ново познание по неформален начин в Творческата лабораторията-ателие доказва своята ползотворност и необходимост. Театроведът д-р Светла Бенева определя Лабораторията като „отговорност към свободата, като съзерцание и преживяване на контрасти – хем повод за опознаване, хем присъствие в реалност, която може да възбужда въображението, да поражда представи и идеи за игра, която се запълва със съмнения и преоткривания, с нещо ценно – себевглеждане, извън рутината на всекидневието, съпоставка с други колеги, амбиция и съревнование да се постигне резултат повече от това, с което всеки е оценил себе си или други са казали за него…“

12-тата творческа лаборатория „Поетите на Стара Загора“ срещна творци с различна сетивност, пробуди любопитство и симбиоза между драматични и куклени режисьори, сценографи и актьори, мобилизира и разви творческия потенциал на участниците. Начинът, по който ще се представи на 3 август поезията на старозагорските поети Веселин Ханчев, Иван Груев, Рашко Стойков, Николай Лилиев, Стойчо Стойчев и Янко Димов, ще бъде нов за зрителя, подсилен с мощността на изразните средства на театъра.

 

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали