Поздравиха старозагорци със световни музикални шедьоври

Размер на шрифта: A A A
Поздравиха старозагорци със световни музикални шедьоври

Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа и Африка, и Духовият оркестър на Втора механизирана бригада сътвориха музикален празник под липите. На Античен форум „Августа Траяна“ снощи американски и български музиканти потопиха публиката в магията на шедьоври от американската, европейската и българската музика от различни периоди и стилове.

 Поздравителният концерт към жителите и гостите на Стара Загора, и по повод празника на Втора механизирана бригада бе осъществен с любезното съдействие на Посолството на САЩ в България.

„За мен е голяма чест да бъда отново сред Вас в чудесната Стара Загора. Това е второто ми пътуване до този красив град. За да бъде с Вас тази вечер от Германия пристигна Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа и Африка, ръководен от подполковник Рандъл Бартел, който ще изпълни някои от най-добрите примери на американската и световната музика. В дух на приятелство, заедно с оркестъра ще свирят и техните български колеги, ръководени от капитан Цветомир Василев. Благодаря Ви че сте с нас тази вечер и специални благодарности за домакина кметът Живко Тодоров“, заяви Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

„От името на старозагорци благодаря на нейно превъзходителство Херо Мустафа за това събитие. Специални благодарности, че сте в нашата прекрасна Стара Загора и за хубавите думи за нашия град. Надявам се отново да го посетите и да разказвате за него, там, където пътувате“, каза кметът Живко Тодоров.  

Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа и Африка е сформиран през 1940 година, със седалище в Зембах, Германия. Формированието е най-голямото извън пределите на Съединените американски щати и е основен армейски музикален посланик в Европа. Войници от всички армейски формирования преминават специална селекция, за да представят Америка посредством музиката. Универсален и популярен, ансамбълът изнася над двеста представления на година по цял свят.

Репертоарът им е разнообразен и богат, обединяващ  наследството на американската и европейската музика от различни периоди и стилове. Включва най–доброто от американската музикална сцена на Бродуей и екрана на Холивуд, мелодиката на диксиленда на Ню Орлийнс и биг бенд джаза, както и традиционни произведения за духов оркестър, маршове и забележителни инструментални соло творби.

Това е първата съвместна изява на американския състав и старозагорските им колеги. Преди десетина години в Стара Загора гостува малка формации от американския оркестър и солисти.

Концертът започна с изпълнение на химните на България и САЩ. В края прозвуча и марш „Родина“, написан от Николай Братанов по повод 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Автор: Росица Въльовска
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали