Представиха участниците в 28-ия Международен пленер по живопис „Дружба“

Размер на шрифта: A A A
Представиха участниците в 28-ия Международен пленер по живопис „Дружба“

Официалното откриване на форума ще бъде на 15 юни /събота/ от 18.00 часа, отново в изложбената зала

 

На пресконференция в изложбена зала „Лубор Байер“, председателят на Съюза на българските художници – Стара Загора д-р Милен Алагенски представи 8-те художници, част от  Международния пленер по живопис „Дружба“. Той се провежда за 28-и път и дава възможност на творци от страната и извън нея да майсторят, вдъхновени от красотата и историята на Стара Загора.

„Добре дошли, скъпи гости! Пленерът има многогодишна история и картините, създадени по време на него, са много важна част от Художествената галерия в Стара Загора. Знайте, че това, което ще създадете, също ще заеме своето място там“, приветства участниците зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя благодаря на представителството на СБХ под липите за вложените енергия и труд в организацията и покани 8-те художници да посетят стартиращия тази вечер фестивал „Цветовете на джаза“ на Античен форумен комплекс „Августа Траяна“.

Д-р Милен Алагенски обясни, че пленерът е започнал на 7 юни /петък/, като творците са посетили вече Регионалния исторически музей и Музея на религиите в Стара Загора. Предстои им да обиколят и Художествената галерия и Музей „Неолитни жилища“. Художниците работят в къща музей „Гео Милев“, където ще направят и уъркшоп за деца.

„Искам да благодаря на Община Стара Загора, за това че продължава да го има този пленер, който освен, че рекламира  града ни, дава и безценен обмен на опит“, допълни Милен Алаганески.

На участниците се осигуряват бои, четки, шпатули (ножове)  и две опънати подрамки с грундирано платно, формат 50/70 см. По желание всеки може да носи допълнително рамки, бои и други необходими материали за работа. Темата на творбите е свободна.

Участници:

Клара Хорис е родена в Малага, Испания през 1970 г. Учи изящни изкуства в Университета Комплутенсе в Мадрид и завършва живопис през 1996 г. От 1998 г. живее и работи в Берлин. Излага и участва в различни резиденции и биеналета в страни като Испания, Италия, Турция, Исландия, Германия, Северна Америка, Унгария, Австрия, Индонезия, Япония, Белгия, Сенегал и Русия.

Сузане Хуземан е родена през 1960 г. в Берлин, Германия. От 1988 до 1992 учи живопис в Университета за изкуства в Берлин (UDK) a през 1992 получава магистърска степен в същия университет. Зад гърба си има 26 самостоятелни изложби и над 20 общи. Работи в областта на науката и изобразителните изкуства, конкретно в живописта, рисунката и пърформанса.

Чаъръ Сарай е роден през 1979 г. в Истанбул, Турция. През 2001 г. завършва живопис във Факултета по изящни изкуства на университета „Мармара“. През 2004 г. получава магистърска степен а през 2007 г. защитава докторска научно-образователна степен. От 2020 г. е професор в „Катедра по основно образование“ в същия университет. Има 15 самостоятелни изложби, 3 авторски книги и 3 участия в резиденции към момента.

Гергана Табакова е родена през 1992 г., към момента живее и работи в гр. София. Завършва магистърска степен по живопис в НХА, София. През 2022 г. защитава дисертационен труд към катедра „Живопис“ а към момента е главен асистент в НХА катедра „Текстил – изкуство и дизайн“. Има 3 самостоятелни изложби и участия в над 10 различни групови изложби и проекти. Творбите й представляват част от изследване, в което рудиментарното очарование, емоцията и мисълта, породени от връзката между нематериален и материален обект, са свързани заедно.

Пенка Минчева е родена през 1979 г. в гр. Карлово. От 2004 г. е магистър по приложни изкуства в НХА от ателието на проф. Красимир Джидров. Понастоящем е докторант във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, катедра „Рисуване“. Има множество участия в общи проекти и 17 самостоятелни изложби. Организирала е и е курирала фестивала „Процес – пространство“, международен фестивал Арт камп Дъбене, творческа работилница Мобилно ателие, арт симпозиум Ломея. Работи в областта на живописта, рисунката, акцията и пърформънса. Към момента е директор на общинска художествена галерия – гр. Карлово.

Ганчо Ганчев – Гана е роден в гр. Горна Оряховица през 1990 г. Завършва магистърска степен по „Живопис“ през 2013 г. във ФИИ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Два пъти е отличаван като млад автор на национални изложби на СБХ – през 2017 г. и 2022 г. Участва в над 50 групови изложби, фестивали и проекти, има 8 самостоятелни изложби и е куратор на над 20 такива. Работи в областта на живописта и стенописта, по-известните му стенописи са реализирани във София, Велико Търново, Смолян, Шумен и Кешан, Турция. Създател и куратор на галерия „Наратива“ гр. Велико Търново.

Райчо Чакъров е роден през 1949 г.  в гр. Стара Загора. Завършва Художествена гимназия – гр. София през 1968 г. след което продължава обучението си във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ специалност декоративно-монументални изкуства в класа на доцент Никола Гелов. Зад гърба си има няколко самостоятелни изложби, както и участие в редица общи. Бил е уредник в ХГ - Стара Загора и учител по изобразително изкуство в града. В периода 1990-1999 г. е председател на Представителството на СБХ в гр. Стара Загора. Работи в областта на стенописта, живописта, рисунката и графиката.

Слави Тенев е роден през 1955 г. в гр. Стара Загора. Завършва Художествена гимназия – гр. Казанлък през 1974 г, а след това Факултет по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Плакат“ с преподавател Христо Иванов. Работил е в Държавна опера - Стара Загора, както и като преподавател в Художествената гимназия в гр. Казанлък в продължение на 15 години. От 2000 г. работи като дизайнер в частна рекламна агенция. Слави Тенев се занимава предимно с графичен дизайн – плакат, лого, шрифт, отделно с илюстрация, живопис и рисунка. Автор е на редица запазени знаци и лога на частни фирми и държавни структури в региона и страната.

Автор: Стефани Бабадалиева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали