Превенция срещу насилието в интернет представиха пред ученици ГДБОП в зала Славейков

Размер на шрифта: A A A
Превенция срещу насилието в интернет представиха пред ученици ГДБОП в зала Славейков

Срещата е част от проект, организиран от Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл и клубовете в Стара Загора, София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Велико Търново, и е с подкрепата на Община Стара Загора

Общинската зала „П. Р. Славейков“ събра ученици и представители на образователни институции, по покана на СНЦ „Зонта клуб Стара Загора“, на дискусия с представители на Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/ на тема „Не на кибернасилието срещу жени и деца“.

Част от срещата бе зам.-кметът по „Образование и младежки дейности“ на Община Стара Загора Надежда Чакърова. „Поздравявам всички в залата за присъствието на събитието,  повлияно от тази така важна тема, за което благодарим  на Зонта клуб и на инспекторите от ГДБОП. Те са се подготвили, за да ви представят днес фактите от опасностите, които се крият в киберпространството. Вярвам, че ще има резултати от чутото!“, обърна се към участници и организатори Надежда Чакърова. Тя поздрави дамите от клуба, които не за първи път насочват вниманието върху тормоза и насилието срещу жени и деца, онлайн или не.

„Тук е и секретарят на Местната комисия  за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Донка Вътева, с която работим изключително ползотворно в тази посока в Стара Загора, защото статистиката показва, че случаите на онлайн тормоз са изключително покачени и особено младите трябва да знаят как могат да се предпазят“, допълни зам.-кметът.

Бистра Илиева, дългогодишен член на „Зонта клуб София“ и представител на Комисията по застъпничество и ООН на Дистрикт 30, даде подробности за проекта и отправи покана към младежите. „Наша мисия е, информирайки вас, да наберем доброволци, които искат да работят по този проект, в превенция срещу насилието“, обяви тя. Илиева даде насоки, с които учениците да се запознаят с възможността, чрез информация в официалния сайт на „Зонта България“, да станат част от инициативата. „Апелирам да слушате днес внимателно, да задавате въпроси и да разказвате своите истории, защото съм убедена, че сте се сблъсквали поне веднъж с този проблем“.

Инспекторите от ГДБОП представиха пред участниците презентация, разискваща кибернасилието във всички негови форми, добри практики за полицейски и правосъдни мерки и  повишаването на осведомеността относно правата на жертвите и наличната подкрепа.

Тази година „Зонта Стара Загора“ изпълнява и проект „За бъдещето на децата“ в две училища - IX ОУ „Веселин Ханчев“ и СУ „Максим Горки“. В него също е засегната темата за насилието като заедно с юристи и психолози от клуба е предоставена информация за основните граждански права и задължения на младите, както и видовете насилие, причини и др. На учениците им предстои и посещение в Съдебната палата, където ще разискват въпроси, свързани с правораздаването и решаване на случаи на насилие над деца.

Повече подробности относно проекта „Не на кибернасилието срещу жени и деца“ може да намерите на: https://www.zontabulgaria.com/cyberviolence

Автор: Стефани Бабадалиева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали