С над 300 феромонни капани ще улавят боровата процесионка

Размер на шрифта: A A A
С над 300 феромонни капани ще улавят боровата процесионка

Община Стара Загора е единствената у нас, предприела целия многокомпонентен процес за борба с вредителя

 

 

От днес започва поставянето на феромонни капани за борба с боровата процесионка, оповести пред медиите зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев. Над 300 е броят на капаните, които ще се позиционират на труднодостъпни места в парк „Аязмото“ и в част от кв. „Три чучура-север“, в близост до иглолистните дървета на височина от метър и половина до два метра.

„Умоляваме гражданите да бъдат внимателни с тях! След действията ни от миналата и тази година определено има намаляване на боровата процесионка на местата, на които е пръскано или е премахвано механично. Няма да спираме, продължаваме с действията си и наесен, и догодина, докато решим проблема изцяло!“, увери зам.-градоначалникът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“.

Община Стара Загора е единствената у нас, предприела всички възможни действия за справяне с вредителя: през миналата година започна наземно пръскане с биологичен агент, преди няколко месеца бе извършена механична борба с изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка, а от днес се поставят феромонни капани, които ще улавят процесионката още като молец. През октомври предстои пръскане по нов метод, най-вероятно с дрон.

Капаните са подбрани от ветеринарния лекар д-р Искрен Станилов, който работи в партньорство с колегата си еколог Николай Орозов. „Това са феромонни капани от две части: чаша, която се зарежда по сух или мокър начин, а горната, фуниевидна част на капана, въвежда вредителя вътре в чашовидната част и той повече не може да излезе“, разясни д-р Станилов. Феромонът не бива да се докосва. Капаните се залагат в близост до иглолистните дървета и са с 12-седмична ефективност. Ще се извършва мониторинг и когато се напълнят те ще бъдат почиствани.

„Важно е старозагорци да знаят, че това, което е вътре в капаните, не е опасно за тях, но ги молим да бъдат внимателни!“, апелира зам.-кметът Радостин Танев. Той специално благодари на бизнеса и на ТП „Държавно горско стопанство – Стара Загора“, за причастността в борбата с процесионката.

„Много ясно сме го заявявали неведнъж – препаратите, с които можем да пръскаме, са биологични и поради това те нямат мигновения ефект на унищожаване на процесионката. Трябва да бъдем отговорни както към „Аязмото“, така и към всички горски територии. Поради тази причина пръскаме само с позволеното, продължаваме, няма да спрем докато не се справим изцяло с проблема!“, обобщи зам.-кметът Радостин Танев.

„Значима е разликата между териториите, обработвани с биологичен агент, и останалите. Къделите, тези памукообразни, кълбовидни образувания, са единични за пръсканите дървета, а където не е било третирано бяха налични по 10-15 броя. Това говори за висока ефективност на продукта за работа, препоръчан ни от Агенцията по храните“, определи д-р Искрен Станилов. И също обобщи, че борбата срещу боровата процесионка е многокомпонентен процес. „Дори най-високо икономически развитите държави имат активен проблем с боровата процесионка и тоталното премахване на 100% на вредителя все още не е постигнато! Община Стара Загора прави нещо изключително иновативно и е първата в България, която изпълнява процеса по целия контрол - това ще бъде за пример за останалите общини“, заяви още д-р Станилов пред медиите.

Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции. Ето защо е препоръчително да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.

Още по темата може да прочетете тук: https://www.starazagora.bg/bg/novini/zamestnik-kmetat-radostin-tanev-prez-mesets-yuni-predstoi-sledvashtoto-tretirane-sreshtu-borovata-protsesionka.

Автор: Нина Цанева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали